Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς αναζήτηση συμβιβασμού για «νέο σύστημα ασφάλειας»

Παραδόθηκε το έγγραφο Αϊντε ενόψει της συνάντησης στην Ελβετία. Επαφές Αναστασιάδη με Ευρωπαίους ηγέτες

Από παλιότερη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί - Γκουτέρες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
Από παλιότερη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί - Γκουτέρες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, παρέδωσε χτες το «κοινό έγγραφο» με βάση το οποίο θα επιδιωχθεί συμβιβασμός πάνω στο επίμαχο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κατά τη συνέχιση της Διάσκεψης για το Κυπριακό που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη, 28 Ιούνη, στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, αφού παρέλαβε αντίγραφο του σχεδίου, είπε ότι αυτό είναι «προς σχολιασμό». Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτορας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μελετήσει με σοβαρότητα το έγγραφο που ετοίμασαν τα Ηνωμένα Εθνη, διευκρινίζοντας ότι αυτό που παρέδωσε ο Αϊντε δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, αλλά και διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει δυσκολία για να καταλήξουν όλες οι πλευρές σε συμφωνία επί του εγγράφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ελληνοκυπριακών ΜΜΕ, το έγγραφο επιβεβαιώνει ότι ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ενός νέου «συστήματος ασφάλειας» και καθορίζει ως στόχο τη διευκόλυνση ενός αμοιβαία αποδεκτού αποτελέσματος. Επισημαίνει ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να είναι εις βάρος της άλλης, ότι το θέμα της ασφάλειας θα κρίνει την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει «πυρετός» επαφών, που θα κορυφωθούν μέχρι την άλλη Τετάρτη. Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επρόκειτο να συναντήσει στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητούσε για το Κυπριακό με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ (σύμφωνα με ορισμένους, το Βερολίνο πρωτοστατεί στις διεργασίες γύρω από τα οφέλη που η ΕΕ θα αντλήσει από μια «λύση»), την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Επίσης, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μεταβαίνει στην Αγκυρα για συναντήσεις, ενώ χτες είχε προγραμματιστεί τηλεφωνική του επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ