Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βορείου Αιγαίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Eurokinissi

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από το σεισμό στη Λέσβο και, από το σύνολο των αυτοψιών, 1.192 αφορούν κατοικίες, από τις οποίες 547 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 645 μη κατοικήσιμες. Οι υπόλοιπες αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, ναούς και λοιπά κτίρια και αποθήκες.

Στο μεταξύ, παρέμβαση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα το σεισμό της 12 Ιούνη έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βορείου Αιγαίου, Στρατής Κόρακας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο τι μέτρα πρέπει να παρθούν ώστε να ελαχιστοποιηθούν μελλοντικά οι ζημιές σε περίπτωση σεισμών. Οπως ανέφερε, παρά το ιστορικό των ισχυρών και καταστροφικών σεισμών στη Λέσβο και τα άλλα νησιά, «όλες οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας, μέχρι και σήμερα, αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, ώστε οι καταστροφές και οι θάνατοι από τους σεισμούς να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν. Κι αυτό γιατί η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων αντιμετωπίζει και την αντισεισμική προστασία της χώρας σύμφωνα με το τι συμφέρει το κεφάλαιο, τι του εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό κέρδος και όχι με γνώμονα τις ανάγκες και την ασφάλεια του λαού». «Αυτή η διαπίστωση ισχύει για όλους τους σεισμούς που είχαμε μέχρι σήμερα, σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται, στην ουσία, για μια εγκληματική πολιτική», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε, επίσης, τη δέσμη μέτρων που από την αρχή η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει θέσει, όπως την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών, την αποζημίωση για το σύνολο των καταστροφών, την άμεση στέγαση των πληγέντων κ.τ.λ. Ο Στρ. Κόρακας κάλεσε τα Εργατικά Συνδικάτα, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ενώσεις των Αυτοαπασχολούμενων, τους Γυναικείους Συλλόγους, όλο τον λεσβιακό λαό να αναλάβει αποφασιστικά δράση, χωρίς καθυστέρηση, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός. Ακόμα, πρότεινε να υιοθετήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ένα πλαίσιο στη βάση των προτάσεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τελικά, ο πρόεδρος και η περιφερειάρχης αρνήθηκαν να καταλήξει η συζήτηση σε ψήφισμα, που θα δέσμευε το Περιφερειακό Συμβούλιο και την περιφερειακή αρχή σε συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες.

Τέλος, την απομάκρυνση του νησιού της Λέσβου κατά 4,4 εκατοστά από τη Χίο, λόγω του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ, κατέγραψαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθήνας, Θανάση Γκανά. Οσον αφορά τη σεισμική δόνηση, οι επιστήμονες έχουν πλέον καταλήξει ότι προκλήθηκε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται νότια του Πλωμαρίου, καθώς και το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 14 χλμ. νότια από την ακτή του χωριού.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org