Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Συνεχίζεται η ενσωμάτωση αντιλαϊκών Οδηγιών της ΕΕ

Με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων υπερψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο η Συνθήκη της Βαρσοβίας του 2005, δύο σχετικές αποφάσεις - πλαίσιο και μία Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης «για τη νομιμοποίηση, ανίχνευση, κατάσχεση και δήμευση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» κ.ά.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ανέδειξε και χτες, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση «ο όρος "τρομοκρατία" γίνεται βολικό λάστιχο και αυτό είναι επικίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες και δεν πρέπει καθόλου να υποτιμηθεί». «Τι θεωρεί, όμως, ως τρομοκρατία η Ευρωπαϊκή Ενωση; Μόνο τις καταδικαστέες δολοφονικές επιθέσεις που πολλαπλασιάζονται ή μήπως και τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις και δράσεις του ταξικού κινήματος, οι οποίες αμφισβητούν με οργανωμένο τρόπο το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα και τις οποίες μεθοδικά ποινικοποιεί; Οταν στους "τρομονόμους" της Ευρωπαϊκής Ενωσης όλο και συχνότερα εμφανίζονται ορολογίες του τύπου "βίαιη ριζοσπαστικοποίηση", "ακραίες ιδεολογίες", αυτό δεν είναι καμπανάκι κινδύνου ποινικοποίησης ιδεολογικών αντιλήψεων;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ενίσχυσαν τροπολογίες, τις οποίες καταψήφισε το ΚΚΕ, όπως αυτή που αφορά τη διευκόλυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, και την αντίστοιχη που αφορά τη «διόρθωση» της σύμβασης παράδοσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην «Fraport» προκειμένου να δοθούν και άλλα προνόμια στον μονοπωλιακό όμιλο. Χαρακτηριστική είναι και η τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας με την οποία η κυβέρνηση συνεχίζει το απαράδεκτο καθεστώς της επιδότησης των εφοπλιστών για τη ναυτολόγηση σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού προκειμένου να κάνουν πρακτική εξάσκηση (εκπαιδευτικό ταξίδι). Πιο απλά, εξασφαλίζει στους εφοπλιστές «ζεστό» χρήμα και τζάμπα εργατική δύναμη.

Κυβερνητικά κόμματα, ΝΔ και οι λοιποί αφού συμφώνησαν με το αντιλαϊκό νομοσχέδιο επιδόθηκαν σε μία ακόμα αντιπαράθεση, αυτή τη φορά για την υπόθεση του «Noor 1».

«Δεν είναι ο δικός μας κόσμος», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σχετικά με την υπόθεση. «Είναι ο δικός σας κόσμος, ο κόσμος τον οποίο είτε τον πιστεύετε είτε τον εξωραΐζετε. Γιατί οι πόλεμοι, το λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά αποτελούν τα παιδιά και όχι τα αποπαίδια του καπιταλιστικού συστήματος, ενός συστήματος το οποίο σαπίζει και ξερνάει την μπόχα του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ