Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επαναφέρει τα σχέδια για τακτικό στρατό ο Θάτσι

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι συναντήθηκε χτες με την Σλοβένα υπουργό Αμυνας, Αντρίγια Κάτιτς, συζητώντας μαζί της όχι μόνο τα περιθώρια ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, αλλά και τα σχέδιά του για μετασχηματισμό των λεγόμενων «Δυνάμεων Ασφαλείας» του προτεκτοράτου σε στρατό, παρά την αντίδραση ορισμένων δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών και του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ σε αυτά τα σχέδια, που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτη.

Ο Θάτσι ενημέρωσε την Κάτιτς για την «περιφερειακή συνεργασία» στο προτεκτοράτο, επισημαίνοντας τις «καλές διμερείς, πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις» του Κοσσυφοπεδίου με χώρες της περιοχής, «ακόμη και με αυτές που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του» (όπως η Ελλάδα, η Κύπρος κ.ά.). Ο ίδιος τόνισε ότι ο «στρατός του Κοσσόβου» θα είναι «επαγγελματική, πολυεθνοτική δύναμη, ευθυγραμμισμένη με τα κριτήρια του ΝΑΤΟ, και θα υπηρετεί όλους τους Κοσσοβάρους πολίτες».

Πριν περίπου τρεις μήνες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είχε αντιταχθεί στα σχέδια μετεξέλιξης των «Δυνάμεων Ασφαλείας» του Κοσσόβου σε στρατό, επικαλούμενος τους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα του προτεκτοράτου και τις αντιδράσεις άλλων μελών του ΝΑΤΟ. Είχε τονίσει τότε ότι «μονομερή μέτρα δεν βοηθούν» και πως θα πρέπει οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου «να παραμείνουν σε στενή επαφή με το Βελιγράδι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ