Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Τρέχουν για την προσέλκυση επενδύσεων, με ατού τα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα» και την αντιλαϊκή πολιτική

Από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος, παρόντος και του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ
Από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος, παρόντος και του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ
«Ανοιγμα» σε ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα και αγορές με στόχο την προσέλκυση «επενδυτών» επιχειρεί σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση, προσκομίζοντας ως αντιλαϊκό «ατού» την πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, βρίσκεται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο επιχειρηματικών συναντήσεων και παρουσιάσεων του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με τη συμμετοχή 23 εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος βρίσκεται από σήμερα για διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, για «σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών», σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Πέρα από το κλείσιμο της «αξιολόγησης», ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του στις ΗΠΑ, επικέντρωσε στα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα», σε συνδυασμό βέβαια με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του Ελληνα υπουργού στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

-- «Οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι κερδοφόρες, καθώς είναι μια χώρα με νομισματική σταθερότητα, με ανταγωνιστικό κόστος εργασίας, με σημαντική γεωστρατηγική θέση, με σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και είναι μέλος οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

-- «Η Ελλάδα γίνεται μια σταθερή οικονομία στην περιοχή και έχει τη δυναμική να γίνει ενεργειακός κόμβος».

-- Σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, επισήμανε ότι «επαναφέρει την εμπιστοσύνη, απελευθερώνει κεφάλαια για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας». Οπως είπε, η χώρα γίνεται ξανά «επενδυτικός προορισμός», προσθέτοντας ότι ακόμη υπάρχουν «διαρθρωτικά προβλήματα», που βέβαια θα διευθετηθούν από τη κυβέρνηση. Οπως είπε, χρειάζονται περαιτέρω «μεταρρυθμίσεις» σε τομείς όπως στο δικαστικό σύστημα, στο φορολογικό σύστημα, στη νομοθεσία για την έναρξη των επιχειρήσεων κ.α. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε χαρακτηριστικά: «Εφαρμόσαμε τις εργαλειοθήκες 1, 2, 3 του ΟΟΣΑ. Εχουμε περάσει έναν τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν μόνο 24 που απομένουν. Δεν ξέρω πού υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, η απόδειξη είναι χειροπιαστή και σύντομα θα γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα».

-- Στους τομείς που προσφέρονται για κερδοφόρες επενδύσεις, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε τον εξειδικευμένο τουρισμό, την ακίνητη περιουσία, τις μεταφορές, την Ενέργεια, τη βιοτεχνολογία και την παραγωγή τροφίμων.

-- Σχετικά με τη συγκρότηση της λεγόμενης «αναπτυξιακής τράπεζας», επισήμανε ότι ενδιαφέρον συμμετοχής, πέρα από ευρωπαϊκές «αναπτυξιακές τράπεζες», έχει εκδηλώσει και η «αναπτυξιακή τράπεζα» των BRICS.

-- Ανέφερε ότι έχουν ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το «Calamos Group» για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της «Philip Morris International».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, και όπως αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση «οι δυο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων το μεταναστευτικό ζήτημα και τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ». Οπως έχει γίνει γνωστό, την ελληνική αποστολή στις ΗΠΑ «συνδράμει με την παρουσία του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ».

Η επιχειρηματική αποστολή στις ΗΠΑ

Να σημειωθεί ότι η ελληνική επιχειρηματική αποστολή στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνεται από το Χρηματιστήριο της Αθήνας και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, αποτελείται τους εξής εισηγμένους στο χρηματιστήριο επιχειρηματικούς ομίλους: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, «Μυτιληναίος», «Μέτκα», Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, «Τέρνα Ενεργειακή», Grivalia Properties, ΕΛΠΕ, Intralot, Lamda Development, MIG, «Φουρλής», ΕΧΑΕ, Creta Farm, NBG Πανγαία, Σαράντης, Aegean Airlines, «Πλαστικά Θράκης» και «Τιτάν».

Η ανταγωνιστικότητα των τουριστικών ομίλων

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά, μιλώντας στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, εστίασε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων του τουριστικού κλάδου, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

-- Το 2016 κατατέθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού 142 φάκελοι για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών, για ειδικές τουριστικές υποδομές και για τρία νέα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα.

-- Στον αναπτυξιακό νόμο κατατέθηκαν έως το Μάρτη 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις.

-- Προαναγγέλλοντας νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, τόνισε ότι «ετοιμάζουμε μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να καλύψει όλα τα κενά και τις εκκρεμότητες από το παρελθόν στο σύνολο της τουριστικής νομοθεσίας, σε θέματα αδειοδοτήσεων και προδιαγραφών λειτουργίας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τουριστικές εισπράξεις στο Α' τετράμηνο (Γενάρης - Απρίλης) του 2017 έφτασαν σε 997 εκατ. ευρώ, αύξηση 2,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Στο ίδιο διάστημα οι αφίξεις ξένων τουριστών εμφανίζονται σε 2,6 εκατομμύρια, αύξηση 3,2%.

Η «κανονικότητα» των ματωμένων πλεονασμάτων

«Δεν υπάρχει λόγος πλέον να καθυστερούμε την απόφαση για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», επισήμανε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, και σε «επιβράβευση» βέβαια της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων.

Οπως είπε, «η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακές προσπάθειες», επισημαίνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας δεν είναι πλέον πάνω από το 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ το 2016 ξεπεράστηκε και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σχεδόν κατά δέκα φορές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε προχωρήσει στην εν λόγω πρόταση στο προηγούμενο διάστημα γιατί ανέμενε το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο Γιούρογκρουπ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα υποβάλει την πρόταση «πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες βδομάδες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ