Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Κινητοποίηση στη Φυλή με αίτημα να κλείσει η χωματερή

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με αίτημα «Να κλείσει άμεσα η χωματερή της Φυλής, διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού», πραγματοποιήθηκε, χτες, με πρωτοβουλία του δήμου Πετρούπολης, συγκέντρωση στην είσοδο του ΧΥΤΑ. Οι συγκεντρωμένοι αναχώρησαν από την πλατεία Ηρώων του δήμου Πετρούπολης και έφτασαν με πούλμαν στον ΧΥΤΑ, προχωρώντας στον συμβολικό αποκλεισμό του.

Στο χώρο της συγκέντρωσης, χαιρετίζοντας την αγωνιστική πρωτοβουλία του δήμου Πετρούπολης, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, σημείωσε ότι η χωματερή, που αποτελεί εδώ και χρόνια μια βόμβα για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, «όχι μόνο δεν κλείνει αλλά καταλαμβάνονται και νέοι χώροι με σκουπίδια, όπως αποφάσισε πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυρίας Δούρου για άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Από την ίδια τη μελέτη που συνοδεύει αυτήν την απόφαση φαίνεται ότι υπάρχουν σχεδιασμοί για νέα παράταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ». Ακόμα, υπογράμμισε πως η θέση του ΚΚΕ «είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και το σεβασμό στο περιβάλλον μπορεί να διασφαλιστεί στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης. Με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και τη γη κοινωνική ιδιοκτησία. Προϋπόθεση γι' αυτά είναι η εργατική τάξη να πάρει την εξουσία».

Επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού

Ο Βαγγέλης Σϊμος
Ο Βαγγέλης Σϊμος
Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα:

«Η συγκέντρωσή μας γίνεται εν μέσω της αντιδραστικότατης και αντεργατικότατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων των οχταμηνιτών εργαζομένων στους δήμους, καθώς και την πληρωμή των μισθών τους για την εργασία που παρείχαν από την παράταση και έπειτα.

(...) Επιλέξαμε σήμερα, εδώ στο χώρο της χωματερής, να πραγματοποιήσουμε τη συγκέντρωσή μας θέλοντας και με αυτόν τον συμβολισμό να βροντοφωνάξουμε: "Να κλείσει τώρα, άμεσα αλλά και οριστικά η χωματερή της Φυλής".

Ως δημοτική αρχή δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πρώτα και κύρια γιατί αφορά την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού. Διαχείριση που συνοδεύεται και με ένα μεγάλο οικονομικό κόστος, που φορτώνεται στο λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα για να θησαυρίζουν οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα απορρίμματα.

(...) Το τελευταίο διάστημα διεξάγεται μια κάλπικη "αντιπαράθεση" ανάμεσα σε στελέχη της Τοπικής Διοίκησης που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Η "αντιπαράθεση" εξαντλείται σε θέματα διαφάνειας και αλληλομετατόπισης ευθυνών, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ουσία, που είναι η στρατηγική τους συμφωνία στις αντιδραστικές κατευθύνσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ποιες είναι αυτές:

  • Ιδιωτικοποιήσεις και παράδοση της διαχείρισης στους καπιταλιστές, με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) να επανέρχονται δριμύτερες.
  • Χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων με σωρεία "οικονομικών εργαλείων".
  • Παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
  • Σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

(...) Σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ) πάνω από 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι ο συνολικός τζίρος για την κατασκευή των εγκαταστάσεων με τον κινητό τους εξοπλισμό και τη λειτουργία τους για τα επόμενα 20 χρόνια!

Είναι λοιπόν πολλά τα λεφτά και έτσι εξηγείται ο ανταγωνισμός περιφέρειας - δήμων - πολιτικών δυνάμεων για το ποιος θα έχει τον έλεγχο στη μοιρασιά και ποιες επιχειρήσεις θα τα καρπωθούν.

Ο λαός της περιοχής, αλλά και γενικότερα, εκτιμά τη στάση που έχουμε κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια, οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση με το ΚΚΕ, παλεύοντας και παρεμβαίνοντας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων σε κατεύθυνση ανακούφισης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, καταθέτοντας και συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή του.

Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων

Στην κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο συζητήσαμε για την κατάσταση και τις εξελίξεις γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων και καταλήξαμε στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ).

Στο πλαίσιο αυτό προβάλαμε την απαίτηση για ένα Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων με άξονες:

1. Τον καθορισμό σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του οικείου δήμου και την εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού και υποδομής.

2. Να καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια για την καταλληλότητα χώρων για την εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας και χώρων υγειονομικής ταφής και με βάση αυτά να επιλεγούν οι κατάλληλοι χώροι για τις εγκαταστάσεις και για τους ΧΥΤΑ.

3. Ακόμη, να μετεγκατασταθεί σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση ο αποτεφρωτήρας των μολυσματικών, να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής και να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στο Θριάσιο.

4. Παράλληλα, να εκπονηθεί πλήρης επιδημιολογική μελέτη που να περιλαμβάνει τους κατοίκους και τους μόνιμους εργαζόμενους στη ζώνη επιρροής της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής - Ανω Λιοσίων σε συνδυασμό (εξαιτίας του φαινομένου της συνέργειας των ρύπων) και με τη λειτουργία των άλλων, υψηλής όχλησης, εγκαταστάσεων που συνωστίζονται στο βεβαρημένο Θριάσιο.

5. Να ενισχυθούν οι δήμοι με τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό, το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους για την αποκομιδή των δημοτικών αποβλήτων, την προσωρινή αποθήκευση και μεταφορά τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είμαστε αμετακίνητοι στη θέση ότι η όποια πρόσθετη δαπάνη, που συνεπάγεται η ανάπτυξη των ΤΣΔΑ, δεν πρέπει να φορτωθεί στις πλάτες της εργατικής τάξης, του φτωχού λαού. Αντίθετα, θα πρέπει να καλυφθεί με κεντρικούς δημόσιους πόρους σε συνδυασμό με μια υψηλότερη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.

(...) Μόνη φιλολαϊκή λύση μπορεί να είναι ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να είναι κοινωνικοποιημένα και η γη κοινωνική ιδιοκτησία. Για να ανοίξουμε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, καλούμε το λαό της περιοχής σε οργάνωση και αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων στη Δυτική Αττική, για την προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος, απαιτώντας:

  • Να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή της Φυλής, να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Στο ΤΣΔΑ έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και τρόπους, όσον αφορά τη διαλογή στην πηγή και τα αντίστοιχα σημεία στον δήμο και αιτηθήκαμε και την αντίστοιχη χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, τόσο για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού (απορριμμάτων, κάδων), όσο και για τη στελέχωση του προσωπικού, με οδηγούς, εργάτες, χειριστές κ.λπ.
Αιτήματα διεκδίκησης

(...) Από το δικό μας μετερίζι θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε και να διεκδικούμε λύσεις που να ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες που νωρίτερα περιέγραψα.

Πιστεύουμε, όμως, ότι αποτελέσματα μπορεί να υπάρξουν μόνο αν σύσσωμος ο λαός της Δυτικής Αττικής, το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα εντάξουν στις διεκδικήσεις τους και στην καθημερινή τους πάλη τα ζητήματα της ποιότητας της ζωής του, διεκδικώντας από την κυβέρνηση λύσεις που να υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα.

Τα αιτήματά μας, σταθερά, είναι:

  • Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
  • Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε η Αλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία αναφέρθηκε στις ευθύνες των περιφερειακών διοικήσεων για τη λειτουργία της χωματερής, συμπληρώνοντας πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» συνεχίζει τη μάχη τόσο μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και εκεί που θα κριθεί, δηλαδή στην οργάνωση της πάλης μαζί με τους εργαζόμενους.

Ο Χρύσανθος Κυριαζής, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου Πετρούπολης, σημείωσε ότι είναι ανάγκη να βγάλουν οι εργαζόμενοι και ο λαός τα συμπεράσματά τους για το ποιος είναι υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτήν την πολιτική.

Παραβρέθηκαν σύσσωμη η δημοτική αρχή Πετρούπολης, οι Δημήτρης Τσουμπρής και Θοδωρής Σκολαρίκος, δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους Φυλής και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org