Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ
Σαράντα χρόνια απειλούνται με έξωση

Πενήντα χρόνια μετά και ακόμα οι κάτοικοι της συνοικίας Ελευθερίου Βενιζέλου στα Τουρκοβούνια δεν έχουν ησυχάσει από το διαρκή φόβο της έξωσης Οι 2.000 κάτοικοι της περιοχής δεν είχαν φανταστεί ότι ο δικαστικός τους αγώνας, που ξεκίνησε τη δεκαετία του '50, όταν άρχισαν οι αγωγές των αδελφών Καπράλου, που προέβαλαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε ολόκληρη την περιοχή, έκτασης 64 στρεμμάτων, «με πλαστογραφημένους τοπογραφικούς χάρτες και άλλα ψευδή στοιχεία», όπως λένε οι κάτοικοι, θα κρατούσε μέχρι σήμερα, αφού το θέμα εκκρεμεί ακόμα στο Εφετείο...

Η περιοχή άρχισε να κατοικείται μετά το 1946, όταν οι σημερινοί κάτοικοι άρχισαν να κάνουν μια νέα αρχή μετά το τέλος του πολέμου. Είχαν αγοράσει τα οικόπεδα από τον εμφανιζόμενο τότε ως ιδιοκτήτη Παύλο Γυπάρη, χωρίς να γνωρίζουν ότι ο χώρος ανήκει στο Δημόσιο. Αργότερα το 1957 εμφανίστηκαν οι αδελφοί Κάπραλοι, που με τη σειρά τους εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες και επί σαράντα χρόνια προσπαθούν με σωρεία αγωγών να διώξουν τους κατοίκους, μισθωτούς και συνταξιούχους, από τα σπίτια τους.

Μέχρι τώρα η κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου έχει αναγνωριστεί τέσσερις φορές από τα δικαστήρια (1964, 1967, 1976 και 1984). Επιπλέον έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (14-3-1995) αναφέρει πως «το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία ότι διατηρείται απαράγραπτο το δικαίωμα του δημοσίου επί της ανωτέρω έκτασης, επί της οποίας προβάλλουν δικαιώματα κυριότητας, νομής και κατοχής οι προαναφερόμενοι αδελφοί Καπράλου». Αλλά, οι Καπράλοι φαίνεται πως δεν το βάζουν κάτω και φέρνουν το θέμα ξανά και ξανά στα δικαστήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόφαση του Εφετείου το 1976, η οποία ήταν τελεσίδικη. Το Ελληνικό Δημόσιο, όμως, δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή της και έτσι οι Καπράλοι μπήκαν πάλι στο παιχνίδι. Το 1990, ο Αρειος Πάγος αποφάσισε ότι ένα κομμάτι 200 τ.μ. στην περιοχή τούς ανήκει. Αυτή η απόφαση δημιούργησε δεδικασμένο και σε αυτό στηρίχτηκαν οι αδελφοί Καπράλοι, προκειμένου να συνεχίσουν, μέσω των δικαστηρίων, να διεκδικούν ως ιδιοκτησία τους το σύνολο της περιοχής.. Ομως, το 1997, σε ανάλογη περίπτωση, ο Αρειος Πάγος ανέτρεψε απόφαση έξωσης, ύστερα από αίτηση αναστολής της ενός από τους κατοίκους.

Σήμερα οι κάτοικοι περιμένουν την τελεσίδικη δικαστική απόφαση του Εφετείου για 8 οικογένειες, (συγκεκριμένα, τις οικογένειες Φραγκιαδάκη, Νάκου, Σκούτελα, Αντζουλάτου, Παντείου, Κούβαρη, Ξένου, Μασούρα), οι οποίες απειλούνται από τους Καπράλους με έξωση εδώ και 30 χρόνια. Οι οχτώ οικογένειες, αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι, ελπίζουν ότι η απόφαση του Εφετείου θα είναι «λυτρωτική και η ταλαιπωρία τόσων χρόνων θα τελειώσει».

Ο Κ. Πριόβολος, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου του συνοικισμού, επισημαίνει πως η διεύθυνση της Υπηρεσίας Δημοσίων Κτημάτων δεσμεύτηκε ότι θα παραχωρήσει στους κατοίκους τα σπίτια τους, αν η απόφαση είναι υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και κατά των αδελφών Καπράλου.

Η υπόθεση των «οκτώ» εκκρεμεί μέχρι να ολοκληρωθεί η συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη που διατάχθηκε από το Εφετείο και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός λίγων μηνών. Μετά την υπόθεση των «οχτώ», εκκρεμεί και η απόφαση του Εφετείου για άλλες έξι οικογένειες. Τα μέλη του Συλλόγου των Τουρκοβουνίων, τονίζουν ότι «αν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η αντίδραση θα είναι δυναμική. Είμαστε έτοιμοι να βγούμε στους δρόμους», λένε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ