Τρίτη 20 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τις λαϊκές ελευθερίες

Ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο τη Συνθήκη της Βαρσοβίας του 2005, δύο σχετικές αποφάσεις - πλαίσιο και μια Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης «για την καταστολή του διεθνούς εγκλήματος και της τρομοκρατίας».

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο όρος της «τρομοκρατίας», που χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη έμφαση στα εν λόγω κείμενα, αποτελεί «όρο - λάστιχο στην πολιτική της ΕΕ και αυτό αποτελεί κατά τη γνώμη μας ισχυρότατο σήμα κινδύνου για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα, αφού με βάση αυτόν μπορεί να ποινικοποιούνται ακόμη και εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις ή κινηματικές δράσεις που αμφισβητούν με οργανωμένο τρόπο το κυρίαρχο σύστημα».

Απαντώντας στον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, ο οποίος, υπερασπιζόμενος το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε ότι αυτό υπερασπίζεται πλήρως τις λαϊκές ελευθερίες, χαρακτηρίζοντας λίγο πολύ την κριτική του ΚΚΕ «ανεδαφική», ο Γ. Δελής τόνισε: «Εμείς ρωτάμε, αλήθεια η εισαγωγή στα κείμενα της ΕΕ ορολογιών όπως "βίαιη ριζοστικοποίηση" ή "ακραίες ιδεολογίες" στοχοποιούν ή όχι τελικά οποιαδήποτε έκφραση - γνώμη, άποψη, εν τέλει την ίδια την ιδεολογική αντίληψη που αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα; Ποια ακριβώς ευρωπαϊκά Συντάγματα υπερασπίζεστε; Αυτά, ας πούμε, των χωρών της Βαλτικής όπου διώκεται ως παράνομη η κομμουνιστική ιδεολογία και φυλακίζονται όσοι την υπερασπίζονται, ή της Τσεχίας όπου διώκεται κι εκεί; Γιατί όλα αυτά βρίσκονται στα Συντάγματα χωρών της ΕΕ, "της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας", όπως λέτε».

Ιδιαίτερα αρνητική διάταξη του νομοσχεδίου χαρακτήρισε την παράγραφο 2 του άρθρου 6, που προβλέπει ότι κατά τον καθορισμό της ποινής από τα ελληνικά δικαστήρια λαμβάνονται υπόψη και οι αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων άλλων κρατών - μελών της Σύμβασης, και μάλιστα ειδικά για το αδίκημα της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». «Δηλαδή - όπως σχολίασε - κράτη με διαφορετικές αντιλήψεις, προσεγγίσεις, διαφορετικό ποινικό σύστημα ως προς το ζήτημα της λεγόμενης τρομοκρατίας» και με «πολύ λιγότερες εγγυήσεις προστασίας των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων».

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συμφώνησε με το νομοσχέδιο, ωστόσο ψήφισε επιφύλαξη λόγω των τροπολογιών. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε για λόγους διαχειριστικούς, καταθέτοντας προτάσεις «για τη βελτίωσή του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ