Κυριακή 18 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Στην τελική ευθεία για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση κατά της ανεργίας την Κυριακή 25 του Ιούνη

Στιγμιότυπο από την περσινή πορεία κατά της ανεργίας, που είχε διοργανώσει και πάλι ο δήμος
Στιγμιότυπο από την περσινή πορεία κατά της ανεργίας, που είχε διοργανώσει και πάλι ο δήμος
Με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις με εργαζόμενους, ακόμη και εκδηλώσεις στις γειτονιές της Πάτρας, τα εργατικά σωματεία της πόλης οργανώνουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που εξήγγειλε ο δήμος Πατρέων στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου την επόμενη Κυριακή 25 του Ιούνη, με σύνθημα «Δουλειά για όλους δουλειά με δικαιώματα».

Από την πρώτη στιγμή, τα ταξικά συνδικάτα έκαναν προσπάθεια να ανοίξουν το θέμα που αφορά πλατιά λαϊκά στρώματα της πόλης, να συνδέσουν με την κινητοποίηση προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς, αλλά και με άλλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος.

Εγινε, επίσης, κάλεσμα από τα κλαδικά σωματεία στα επιχειρησιακά να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, να πάρουν θέση για τη νέα πρωτοβουλία του Δήμου και αυτή να γίνει υπόθεση συνολικά του εργατικού κινήματος, ώστε αυτό να αφήσει το στίγμα του, να εμπνεύσει για τη συνέχεια το περιεχόμενο και τη μορφή των αγώνων. Ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει σωρεία αντιλαϊκών μέτρων, έγινε προσπάθεια να συνδεθεί η κινητοποίηση με την ανάγκη να απαντήσουν οι εργαζόμενοι σ' αυτά και ταυτόχρονα να ανοίξουν ζητήματα διεκδικήσεων των σύγχρονων αναγκών τους, όχι μόνο στους χώρους δουλειάς αλλά και στην καθημερινή ζωή, ακόμη και στον τόπο κατοικίας τους. Ταυτόχρονα, προχωρά η προετοιμασία, ώστε κάθε σωματείο να 'χει τη δική του συγκροτημένη παρουσία στην κινητοποίηση, με τα δικά του μπλοκ εργαζομένων και ανέργων, το δικό του πανό.

Η αφίσα των σωματείων
Η αφίσα των σωματείων
Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με εκπροσώπους σωματείων ενόψει της κινητοποίησης για το πώς προσέγγισαν εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς, ώστε να καλέσουν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση, πώς ανταποκρίθηκαν οι εργαζόμενοι αλλά και την πείρα που βγαίνει από όλη αυτήν τη δράση.

Γενικές Συνελεύσεις και Επιτροπές Αγώνα

Ο Δημήτρης Αθανασιάδης, αντιπρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου ΟΤΑ Αχαΐας, λέει:

«Από την πρώτη στιγμή το κλαδικό συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας, με ανακοίνωσή του, κάλεσε τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους στους Δήμους, να ενώσουν τη φωνή τους με τους χιλιάδες άνεργους της πόλης, διεκδικώντας δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Πραγματοποίησε καθημερινά περιοδείες, εξορμήσεις στους χώρους εργασίας μας. Ηρθαμε σε επαφή με τους εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας, οργανώνοντας συζητήσεις μαζί τους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Το συνδικάτο συγκρότησε επιτροπή αγώνα συμβασιούχων στο Δήμο Πατρέων, διαμόρφωσε πλαίσιο αιτημάτων και οργάνωσε σύσκεψη με θέμα την ανάγκη να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι στη μάχη, να γίνει υπόθεση του καθενός χωριστά, η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Παράλληλα, οργανώσαμε κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση του ΣτΕ για τους συμβασιούχους, δώσαμε τη μάχη της πρόσφατης 48ωρης απεργίας.

Στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε στις 13 Ιούνη με θέμα την οργάνωση της πορείας κατά της ανεργίας, υπερψηφίστηκε πλαίσιο αιτημάτων για:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
  • Την εξίσωση του μισθού των συμβασιούχων με αυτήν του νεοδιοριζόμενου στους ΟΤΑ ή ανάλογα με την κλαδική σύμβαση.
  • Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αμεση νομοθετική ρύθμιση για συμβασιούχους - παρατασιούχους, να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
  • Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό, κανένας πλειστηριασμός.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους.
  • Δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους ανέργους.

Παράλληλα, πήραμε πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στις εργατικές κατοικίες της Ταραμπούρα στην Πάτρα, για τους εργαζόμενους, ανέργους όχι μόνο του Δήμου αλλά όλης της περιοχής, όπου προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την ανεργία και οργανώθηκε γλέντι».

Συνδυαστική δουλειά και συσκέψεις

Ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, αναφέρει:

«Από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων για την κινητοποίηση στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, αναλάβαμε πρωτοβουλία.

Συγκαλέσαμε σε έκτακτη συνεδρίαση το ΔΣ. Κάναμε συνδυαστική δουλειά για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 17 και την 24ωρη στα έργα της σήραγγας Παναγοπούλας στα μεγάλα εργοτάξια του ΑΚΤΩΡΑ και της ΑΒΑΞ στις 18 Μάη για μέτρα ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, 8ωρο και αύξηση των μισθών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Στη συνέχεια, καλέσαμε σε σύσκεψη και άλλα κλαδικά σωματεία (εμπορίου, τροφίμων - ποτών, επισιτισμού, μετάλλου), για τον ίδιο λόγο.

Στην πορεία, οργανώσαμε συνέλευση του σωματείου για ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, μεταξύ των οποίων τα υπέρ αγνώστων ένσημα, όπου αναφερθήκαμε και στην κινητοποίηση.

Επιπλέον, συγκαλέσαμε σύσκεψη με τη συμμετοχή 35 σωματείων και φορέων για την αντισεισμική προστασία και θωράκιση και την αντιπλημμυρική προστασία λόγω των έργων στους οδικούς άξονες, για την προστασία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών με τα έργα που είναι απαραίτητα να γίνουν και μπορούν να δώσουν δουλειά σε εργαζόμενους και του κλάδου.

Προτάξαμε, σε συνεργασία με φοιτητικούς συλλόγους, την ανάγκη πραγματοποίησης εργασιών στη φοιτητική εστία που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '70, είναι εγκαταλελειμμένη εδώ και μία 10ετία την ίδια ώρα που οι φοιτητές διαμένουν σε ξενοδοχεία με χρήματα που δίνονται στους ξενοδόχους γι' αυτόν το σκοπό.

Επιπλέον, διεκδικούμε να πραγματοποιηθούν έλεγχοι και συντηρήσεις σε μια σειρά από συγκροτήματα εργατικών κατοικιών στις Ιτιές, την Ταραμπούρα και τη Νέα Εθνική οδό όπου είναι κατασκευασμένα πριν το 1984.

Επίσης, διεκδικούμε πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης σε κτίριο που στεγάζεται η Υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα, που είναι ανάγκη να μεταστεγαστεί.

Με αυτά τα αιτήματα και διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, ουσιαστική κρατική στήριξη με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντισεισμική - αντιπλημμυρική προστασία, ενίσχυση των αρμόδιων φορέων με μόνιμες προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού, διοικητικού και εργατικού προσωπικού, εξοπλισμό και ενίσχυση της έρευνας με τα κατάλληλα, σύγχρονα μέσα με συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση, κλιμακώνουμε τις δράσεις μας μπροστά στις 25 Ιούνη, καλώντας σε κινητοποίηση την Τετάρτη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην πόλη μας, που ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση.

Παράλληλα, προετοιμάζουμε τη συμμετοχή μας στη γέφυρα, με δικό μας μπλοκ, προβάλλοντας το διεκδικητικό μας πλαίσιο, που αγκαλιάζει τα προβλήματα όχι μόνο των οικοδόμων, αλλά μιας μεγάλης γκάμας εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας».

Ραντεβού στην κινητοποίηση

Η Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές επιχειρήσεις, λέει: «Από την πρώτη στιγμή συνεδριάσαμε το ΔΣ, πήραμε απόφαση για συμμετοχή. Στον κλάδο μας η μεγαλοεργοδοσία έχοντας στόχο την αύξηση των κερδών της, εντατικοποιεί καθημερινά την εργασία χιλιάδων συναδέλφων μέχρι εξαντλήσεως. Αξιοποιεί και εισάγει διάφορες μορφές όπως τις λευκές νύχτες την BLACK FRIDAY, τη δουλειά τις Κυριακές. Εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα καλούνται να δουλεύουν 12ωρα χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες. Την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι, οι πολυεθνικές λειτουργούν με όσο γίνεται λιγότερους που δουλεύουν σαν σκλάβοι..

Ταυτόχρονα, σε όποιον τολμάει να σηκώσει κεφάλι σε αυτήν την κατάσταση, η εργοδοσία εξαπολύει λυσσαλέα επίθεση. Ετσι συνέβη και πριν από λίγες μέρες με την συναδέλφισσα ταμία του σωματείου μας που εργαζόταν στα "flormar" και απολύθηκε γιατί συμμετείχε στην απεργία στις 17 Μάη.

Είναι ζητήματα που το σωματείο μας βγήκε μπροστά το προηγούμενο διάστημα, τα συνδέει με την κινητοποίηση στη γέφυρα και συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην επιτυχία της. Ηδη καλούμε όλα τα μέλη μας, να συμμετέχουν. Επίσης, μέσα από παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς μαζεύουμε συμμετοχές.

Εχουμε προγραμματίσει σύσκεψη από κοινού με το σωματείο Νέων Τεχνολογιών και τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, με θέμα την προετοιμασία της κινητοποίησης. Επίσης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πέρυσι στη μεγάλη πορεία Πάτρα - Αθήνα.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε Επιτροπή Ανέργων του σωματείου που θα δρα στην κατεύθυνση ενεργοποίησης των ανέργων στην καθημερινότητά τους αλλά και διεκδίκησης μέτρων προστασίας».

Τη στήριξή του στην κινητοποίηση του δήμου εξέφρασε και το σωματείο των εργαζομένων στη «Frigoglass», που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις τις τελευταίες μέρες, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για εκ περιτροπής εργασία. Στην ανακοίνωσή του, το σωματείο τονίζει, μεταξύ άλλων:

«Η εμπειρία μας ως εργαζόμενοι τα τελευταία 8 χρόνια εμπλουτίστηκε ιδιαίτερα. Μάθαμε τι σημαίνει να χάνεις τους μισούς συναδέλφους σου, πάνω από 100 άτομα, με πρακτικές "οικειοθελούς αποχώρησης".

Μάθαμε τι σημαίνει "διαθεσιμότητα", πολύχρονη "εκ περιτροπής εργασία", μείωση αποδοχών 24%.

Μάθαμε τι σημαίνει εκβιασμός, καλλιέργεια κλίματος φόβου, εγκλωβισμός σε ψεύτικα διλήμματα.

Μάθαμε τι σημαίνει να υιοθετείς, ως εργαζόμενος, τη λογική του "μικρότερου κακού". Κάθε "μικρότερο κακό" σε φέρνει κοντύτερα στο μεγάλο κακό, κάθε "μικρή" υποχώρηση σε φέρνει κοντύτερα στην τελική ήττα.

Μάθαμε όμως και τι σημασία έχει η ενότητα, ο οργανωμένος αγώνας, ο σωστός προσανατολισμός του.

Τι σημασία έχει το άπλωμα της πάλης, η συνάντηση με τους άλλους εργαζόμενους, η αλληλεγγύη, η στήριξη, η κατανόηση ότι τα προβλήματα και οι αιτίες που τα γεννούν είναι κοινά.

Σ' αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε κάθε δράση, σαν την πρωτοβουλία που παίρνει για δεύτερη χρονιά ο δήμος Πατρέων ενάντια στην ανεργία και τις αιτίες που τη γεννούν. Στηρίζουμε τις απαιτήσεις για στήριξη των ανέργων, για τη δημιουργία ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας γύρω τους, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, εκεί που ο λαός έχει ανάγκη. Διεκδικούμε έργα που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

Μαζί με τον εργαζόμενο λαό της Πάτρας, τους ανέργους, τους υποαπασχολούμενους, διαδηλώνουμε με βασικό μας σύνθημα ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Συναντιόμαστε, συζητάμε, οργανωνόμαστε, διεκδικούμε.

Ραντεβού στη λαϊκή κινητοποίηση που οργανώνει ο δήμος Πατρέων την Κυριακή 25 του Ιούνη και στην πορεία από την Πάτρα έως τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου».


N.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ