Κυριακή 18 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΦΥΛΗΣ
Ζουν για δεκαετίες μέσα στα σκουπίδια και τις ψεύτικες υποσχέσεις

Eurokinissi

Το χειμώνα, οι κάτοικοι της Φυλής είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, φοβούμενοι τις πλημμύρες λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων. Το καλοκαίρι, πάλι μέσα στα σπίτια τους, καθώς η βρώμα και η δυσωδία της χωματερής δεν τους αφήνουν να βγουν.

Σε αυτήν την πολύπαθη περιοχή της Δυτικής Αθήνας βρέθηκε ο «Ριζοσπάστης», όπου και συνομίλησε με τον Χάρη Κωστόπουλο, εκπρόσωπο της Λαϊκής Επιτροπής, την Στέλλα Θέου, πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Ανω Λιοσίων, και τον Δημήτρη Τσουμπρή, δημοτικό σύμβουλο Φυλής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο τελευταίος επεσήμανε πως «η χωματερή λειτουργεί περισσότερα από 50 χρόνια, βασανίζει όχι μόνο τους κατοίκους της Φυλής αλλά και των γειτονικών δήμων. Το καλοκαίρι, από τη βρώμα, κανείς δεν μπορεί να κάτσει στο μπαλκόνι του...». Αυτή είναι η μία πλευρά, καθώς η άλλη, η πιο σοβαρή που εντοπίζει ο Δ. Τσουμπρής, είναι αυτή των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Στάθηκε στο ότι «το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει κινητοποιήσεις, αγώνες από τους κατοίκους και από τους μαζικούς φορείς, έχουμε φάει δακρυγόνα». Ανέδειξε, επίσης, ότι διαχρονικά οι δημοτικές αρχές ενώ στήριζαν την πολιτική που παράτεινε τη λειτουργία της χωματερής, ταυτόχρονα έσπευδαν να φωτογραφίζονται σε κινητοποιήσεις για την απομάκρυνσή της.


Ο Χάρης Κωστόπουλος είπε πως «ανάμεσα στα αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος είναι να γίνει μία επιδημιολογική μελέτη για να καταγραφούν οι επιπτώσεις από τη λειτουργία της χωματερής. Αυτή η μελέτη, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Οχι πως θα αλλάξει κάτι ή ότι ο λαός της περιοχής περιμένει να δει μέσα από τις μελέτες τους πως η χωματερή μολύνει και επιβαρύνει την υγεία των παιδιών μας, αλλά υπογραμμίζουμε το γεγονός αυτό για να καταδείξουμε την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αδιαφορεί για την ποιότητα ζωής του λαού της περιοχής».

Ο λαός πρέπει να αντιπαλέψει την κατάσταση

Η Στέλλα Θέου σημειώνει ότι «η λειτουργία της χωματερής εδώ και δεκαετίες επιβαρύνει πάρα πολύ τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Γυναίκες, τα παιδιά τους, λαϊκές οικογένειες, υποφέρουν από τη λειτουργία της. Είναι μία κατάσταση που πρέπει να ανατραπεί, είναι μία κατάσταση που ο λαός της περιοχής την έχει αντιπαλέψει το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει να την αντιπαλεύει». Αναφέρθηκε, επίσης, στις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών, καθώς «είναι η πολιτική τους να λειτουργεί τόσα χρόνια η χωματερή, εμπαίζοντας το λαό της περιοχής, με επιχειρήματα όπως "τώρα θα κλείσει", "έχει κορεστεί", που τα χρησιμοποιούν, επιδιώκοντας να έχουν το λαό σε κατάσταση αναμονής».

Ο Χ. Κωστόπουλος συμπλήρωσε στα παραπάνω πως «για το ζήτημα της χωματερής τοποθετούνται κατά καιρούς διάφορες πολιτικές δυνάμεις, δημοτικές και περιφερειακές Αρχές, κάτω από την πίεση της αγανάκτησης του κόσμου, "τεμαχίζοντας" το θέμα κατά το δοκούν. Παρουσιάζουν χρονοδιαγράμματα που πρακτικά παραπέμπουν το κλείσιμο του ΧΥΤΑ στις ελληνικές καλένδες. Δεν θίγουν τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος, με αναζήτηση χώρων και εκτός Αττικής».

Εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων

Μάλιστα, επισημαίνει ως βασική αιτία αυτής της κατάστασης το ότι «οι κοινοτικές οδηγίες και οι σχετικοί νόμοι αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτήν τη διαδικασία αναπτύσσονται ανταγωνισμοί, που αποτυπώνονται και σε πολιτικό επίπεδο».

Σε αυτό, ο Δ. Τσουμπρής, υπενθύμισε πως «ενώ η Περιφέρεια και συγκεκριμένα η Ρ. Δούρου βγήκε με "σημαία" πως η χωματερή φεύγει - και μάλιστα για να το ενισχύσει, έκανε την ορκωμοσία της στα Ανω Λιόσια - αντί να την κλείσει, πήρε πρόσφατα απόφαση για παράταση της λειτουργίας της».

Οσο για την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων, ο Χ. Κωστόπουλος υπογράμμισε πως «είμαστε κάθετα αντίθετοι, να μην το σκεφτούν καν». Δήλωσε, τέλος, πως «ο οργανωμένος ανυποχώρητος αγώνας του εργατικού - λαϊκού κινήματος είναι ο μόνος που μπορεί να αντιπαλέψει αυτήν την κατάσταση, για το οξυμένο πρόβλημα της χωματερής και για όλα τα λαϊκά προβλήματα, φωτίζοντας τις αιτίες που τα προκαλούν».


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση με αίτημα τη διαχείριση σκουπιδιών με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες (2017-06-17 00:00:00.0)
Να κλείσει άμεσα η χωματερή (2017-06-13 00:00:00.0)
Οργανώνει κινητοποίηση με αίτημα το κλείσιμο της χωματερής (2017-06-10 00:00:00.0)
Η υποκρισία των υπευθύνων (2016-11-19 00:00:00.0)
«Χωματερή» της Αττικής με ευθύνη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (2007-07-06 00:00:00.0)
Το Θριάσιο δεν αντέχει και χωματερή (2003-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org