Κυριακή 18 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο επίκεντρο οι «στρατηγικές» προτεραιότητες και οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων

Προσεχώς επίκεινται υπογραφές για την παραχώρηση του οικοπέδου 2 στο Ιόνιο (δυτικά της Κέρκυρας) στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ - «Total» - «Edison» και του οικοπέδου 10 (Κυπαρισσιακός) στα ΕΛΠΕ (Πηγή: ΕΛΠΕ)
Προσεχώς επίκεινται υπογραφές για την παραχώρηση του οικοπέδου 2 στο Ιόνιο (δυτικά της Κέρκυρας) στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ - «Total» - «Edison» και του οικοπέδου 10 (Κυπαρισσιακός) στα ΕΛΠΕ (Πηγή: ΕΛΠΕ)
Η στρατηγική προτεραιότητα που έχει για τους εγχώριους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους η προοπτική εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αλλά και οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για το θέμα αναδείχθηκαν από το 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου, με θέμα «Ελλάδα: Τα Αποθέματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό Ανάπτυξης της Xώρας» που διεξήχθη πρόσφατα, με διοργανωτές το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΕΤΙ), υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ, με χορηγό τα ΕΛΠΕ και υποστηρικτή τον ΔΕΣΦΑ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι επενδυτικές δυνατότητες σε πιθανώς εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, μια συζήτηση που έχει αναθερμανθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, μετά την εκδήλωση έμπρακτου ενδιαφέροντος για συμμετοχή από πετρελαϊκούς κολοσσούς («Total», «Exxon Mobil», «Repsol») σε συνεργασία με ελληνικούς μονοπωλιακούς ομίλους (ΕΛΠΕ και «Energean») και τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την έναρξη ενός νέου γύρου ερευνών και αδειοδοτήσεων.

Στρατηγική ομοθυμία και διαχειριστικές διαφωνίες των αστικών κομμάτων

Η συζήτηση για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα δεν είναι καινούργια.

Παρότι οι διαβουλεύσεις παρασκηνιακά ήταν έντονες, μόλις πρόσφατα μπήκαν οι υπογραφές στις συμβάσεις για την παραχώρηση των περιοχών Αρτας - Πρέβεζας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου στα ΕΛΠΕ καθώς και με την «Energean» για την Αιτωλοακαρνανία. Οπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, προσεχώς επίκεινται υπογραφές για την παραχώρηση του οικοπέδου 2 στο Ιόνιο (δυτικά της Κέρκυρας) στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ - «Total» - «Edison» και του οικοπέδου 10 (Κυπαρισσιακός) στα ΕΛΠΕ.

Ακόμα, πρόσφατα εξαγγέλθηκε η συνεργασία των ΕΛΠΕ με την «Total» και την «Exxon Mobil» για έρευνες σε δύο περιοχές στα ανοιχτά της Κρήτης και μάλιστα υπεβλήθη και σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση. Μάλιστα, είχαν προηγηθεί συνεχείς επαφές σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο με εκπροσώπους των πετρελαϊκών κολοσσών. Παράλληλα, η «Energean» έχει γνωστοποιήσει ότι, από κοινού με τον ισπανική «Repsol», ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι αυτή η «αλλαγή σελίδας», με την επιτάχυνση των εξελίξεων στον συγκεκριμένο τομέα, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει να καυχιέται ότι μπόρεσε να φέρει εις πέρας αυτό στο οποίο είχαν αποτύχει οι προκάτοχοί του. Το να παραδώσει, δηλαδή, βορά στα συμφέροντα των εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, την προοπτική εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της χώρας.

Αυτό, άλλωστε, ήταν και το πνεύμα της παρέμβασης του Γ. Σταθάκη στο συνέδριο. Επιχειρώντας να τεκμηριώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει τα απαιτούμενα από το κεφάλαιο εχέγγυα, ο υπουργός τόνισε ότι «το ΥΠΕΝ έχει συγκεκριμένη στρατηγική για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων», διαμορφώνοντας «θεσμικό πλαίσιο ώστε να διευκολυνθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον». Παράλληλα, ο Γ. Σταθάκης προανήγγειλε και περαιτέρω εξελίξεις, λέγοντας ότι «επιδιώκουμε την επαναπροκήρυξη και άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών».

Η στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων στα αναπτυξιακά προτάγματα του κεφαλαίου αποδείχτηκε και στο συγκεκριμένο συνέδριο, ενώ παράλληλα αναδείχτηκε ως πεδίο αντιπαράθεσης η διαχειριστική ικανότητα και η αποφασιστικότητα στην προώθηση των προτεραιοτήτων των μονοπωλίων. Εκοβε ο ΣΥΡΙΖΑ, έραβε η ΝΔ... Ο τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ Κ. Σκρέκας είπε ότι «είναι κρίμα να κάθεται η Ελλάδα σε έναν θησαυρό και να απλώνει το χέρι σαν επαίτης. Οφείλει η κυβέρνηση να αφήσει πίσω ιδεοληψίες και να συνεχίσει αυτά που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Μανιάτη. Εδώ και 2,5 χρόνια τα πράγματα έχουν πέσει σε τέλμα. Πολλά τείνουν να ακυρωθούν», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ουσιαστικά την ανάγκη να επιταχυνθούν οι σχετικές εξελίξεις προς όφελος του κεφαλαίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι επί ΝΔ «δημιουργήθηκε ένα θετικό κεκτημένο, το οποίο πρέπει να προστατευτεί (...) Πλέον η αδράνεια ξεπεράστηκε και προχώρησαν κάποιες εκκρεμότητες».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η παρέμβαση του πρώην υπουργού Ενέργειας και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτη, ο οποίος έθεσε επί τάπητος έναν βασικό προβληματισμό που απασχολεί το κεφάλαιο, ασκώντας εμμέσως και κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ: «Πρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε μόνο με το πώς θα μειώσουμε το χρέος. Πρέπει να ασχοληθούμε και με το πώς θα αυξήσουμε το ΑΕΠ».

Αλλωστε, το ζήτημα της αξιοποίησης των όποιων πόρων προκύψουν από την ενδεχόμενη εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου, αλλά και αστικών κομμάτων. Το θέμα έθεσε ήδη η κυβέρνηση, μιλώντας για αξιοποίησή τους για χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, σε μια προσπάθεια με διττό στόχο: Αφενός να καταστήσει πιο «ευκολοχώνευτο» το ξεπούλημα των υδρογονανθράκων σε εγχώρια και ξένα μονοπώλια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου να κατευνάσει τη λαϊκή οργή για τα κυβερνητικά πεπραγμένα στο Ασφαλιστικό.

Είναι αξιοσημείωτο ότι δήθεν φιλολαϊκό «αμπαλάζ» έσπευσε να προσφέρει στη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γ. Ρωμανιάς, πρώην γγ Κοινωνικής Ασφάλισης και νυν στέλεχος της ΛΑΕ, που στην παρέμβασή του τόνισε ότι «η ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών πόρων μπορεί να διευκολύνει την άνθηση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας», προσφέροντας έτσι ένα επιπλέον άλλοθι στην κυβέρνηση και συνολικά την αστική τάξη.

Εξάλλου, για το ίδιο θέμα, ο Γ. Μανιάτης επεσήμανε ότι χρειάζεται απάντηση το κατά πόσον τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα χρησιμοποιηθούν για το Ασφαλιστικό ή για το χρέος. «Θυμίζω ότι ο νόμος προβλέπει να πηγαίνουν στο Ασφαλιστικό κατά 75% και σε αναπτυξιακά έργα και εκπαιδευτικά προγράμματα τα υπόλοιπα», είπε, μην αφήνοντας περιθώριο αμφιβολίας για το ότι σε συνθήκες καπιταλιστικής εξουσίας ο λαός δεν έχει να περιμένει όφελος από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, αφού η εκμετάλλευσή του βρίσκεται στα χέρια του κεφαλαίου.

Τα μονοπώλια δίνουν τη γραμμή και για το ζήτημα της ΑΟΖ

Η σταθερή στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στους στόχους των μονοπωλίων επιβραβεύτηκε και από τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, Στ. Τσοτσορό, ο οποίος παράλληλα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι δεν χωρά εφησυχασμός. Εστω και καθυστερημένα, η πολιτεία προωθεί τις προσπάθειες αυτές, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω καθυστερήσεων.

Ξεχωριστή σημασία έχει η αναφορά του προέδρου των ΕΛΠΕ στο ζήτημα της ΑΟΖ, με την οποία ουσιαστικά έθεσε το πλαίσιο των προτεραιοτήτων των μονοπωλίων του κλάδου για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ο όμιλος ΕΛΠΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες να συμβάλλει, μεταξύ άλλων, «στον σχεδιασμό και την προετοιμασία των αναγκαίων συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες για καθορισμό των ΑΟΖ και την άρση της απαγόρευσης ερευνητικών εργασιών, πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων». Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό, ο σχεδιασμός με τις γύρω χώρες για την οριοθέτηση των ΑΟΖ, η προβολή του πετρελαϊκού δυναμικού της χώρας και η προσέλκυση ξένων επενδυτών πρέπει να αποτελούν βασικές προτεραιότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν εκκρεμότητες ή φιλονικίες σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ (Τουρκία, Αλβανία, Λιβύη) είναι περιοχές που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον από τη σκοπιά της ύπαρξης υδρογονανθράκων.

Το γιατί τα πετρελαϊκά μονοπώλια δείχνουν τέτοιο ενδιαφέρον για το ζήτημα της ΑΟΖ είναι εύκολο να εξηγηθεί. Μέσω της ανακήρυξης της ΑΟΖ εξασφαλίζεται νομοθετικά η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών εκμετάλλευσης, ενώ όταν υπάρχει αμφισβήτηση δεν μπορεί να είναι καλώς ορισμένο το πλαίσιο που διέπει μεγάλες και χρονοβόρες επενδύσεις, οι οποίες, σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν εκτεθειμένες σε διάφορους κινδύνους.

Γίνεται έτσι κατανοητό ότι η ζέση που επιδεικνύουν τμήματα του κεφαλαίου και αστικά κόμματα για ζητήματα όπως σύνορα και ΑΟΖ δεν πηγάζει από «πατριωτικό» ενδιαφέρον, αλλά από τις επενδυτικές προτεραιότητες των μονοπωλίων.

Εξάλλου, αυτό είναι και το ουσιαστικό περιεχόμενο της περίφημης «αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου», στο όνομα της οποίας ομνύουν διαχρονικά τα αστικά κόμματα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί ενεργητικά να την προωθήσει.

Η προοπτική εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της χώρας συνδέεται με αυτόν το στόχο. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το μήνυμα που έστειλε με την ομιλία του στο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρ. Στεργιούλης. Αναπτύσσοντας το κυρίαρχο αφήγημα που υιοθετεί η αστική τάξη της χώρας, τόνισε ότι η εξασφάλιση επαρκούς πρόσβασης στην Ενέργεια συνδέεται άρρηκτα με την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως είπε, η ενεργειακή ασφάλεια συνίσταται στον έγκαιρο προγραμματισμό επενδύσεων που θα ικανοποιήσουν την αναμενόμενη ζήτηση Ενέργειας με βάση το ρυθμό ανάπτυξης, ενώ βραχυπρόθεσμα σχετίζεται με την ικανότητα του συστήματος διαχείρισης να αντιδρά σε απότομες αλλαγές στο ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης. Ουσιαστικά, δηλαδή, έθεσε τις προτεραιότητες, την εξασφάλιση των οποίων από την εκάστοτε κυβέρνηση διεκδικούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο στη χώρα. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη συμβολή της στο να αναπτύξουν τα ΕΛΠΕ έντονα εξωστρεφή δραστηριότητα, στη βάση της «σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας», κάτι που αντανακλάστηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.


Δ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org