Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Στρατιωτική θητεία εκτός συνόρων

Στις αρχές του μήνα το φινλανδικό Κοινοβούλιο ψήφισε με πλατιά πλειοψηφία νόμο που επιτρέπει στις φινλανδικές Ενοπλες Δυνάμεις να αναγκάσουν τους στρατιώτες να υπηρετήσουν στο εξωτερικό. Αυτό θα ισχύει μόνο για τους επαγγελματίες στρατιώτες και «επιτρέπει την παροχή και τη λήψη στρατιωτικής βοήθειας μεταξύ Φινλανδίας και άλλου κράτους, της ΕΕ ή ενός διεθνούς οργανισμού, υπό την αιγίδα του συστήματος εγγύησης της ασφάλειας της ΕΕ».

Ο υπουργός Αμυνας Τζούσι Νιίστρο (Κόμμα των Φινλανδών) σημείωσε ότι η υποχρεωτική συμμετοχή είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι υπάρχουν αρκετά στρατεύματα, όταν χρειάζονται για επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της Φινλανδίας.

Στο μεταξύ, χτεσινή έκθεση της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, που επικαλείται ετήσια έρευνα, δείχνει ότι οι Φινλανδοί είναι όλο και λιγότερο πρόθυμοι να υπερασπιστούν με τα όπλα την πατρίδα τους σε περίπτωση επίθεσης και η αιτία εστιάζεται στην αύξηση της κοινωνικής ανισότητας. Η Επιτροπή καταλήγει ότι «η αύξηση της γενικής κοινωνικής ανισότητας είναι ένας πραγματικός, αυξανόμενος κίνδυνος για την εθνική άμυνα».

«Ταρακουνήματα» στην κυβέρνηση

Ανακατατάξεις στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό στη Φινλανδία έγιναν αυτή τη βδομάδα, στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτικών διεργασιών αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, με την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος. Η φινλανδική κυβέρνηση αποτελείται από το φιλελεύθερο Κόμμα του Κέντρου του πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα, το (δεύτερο σε έδρες) εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών και το φιλοευρωπαϊκό Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας, του σημερινού υπουργού Οικονομικών Πέτερι Ορπο.

Μετά την αλλαγή στην ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος των Φινλανδών το περασμένο Σαββατοκύριακο και την ανάληψη της προεδρίας από τον Γιούσι Χάλα-άχο, ο πρωθυπουργός Γ. Σίπιλα ανακοίνωσε πως διαλύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός, για λόγους «διάστασης απόψεων», ενώ τα δύο εναπομείναντα κόμματα θα καταλάμβαναν μόλις τις 86 από τις 200 έδρες της Βουλής. Ο νέος πρόεδρος του Κόμματος των Φινλανδών χαρακτηρίζεται «ακραίος», εναντιώνεται στη μετανάστευση, δηλώνει υπέρμαχος της εξόδου της Φινλανδίας από την ΕΕ (Fixit) και έχει καταδικαστεί από τη φινλανδική δικαιοσύνη στο παρελθόν για ρατσιστικές δηλώσεις. Στο μεταξύ αντικατέστησε τους τρεις αντιπροέδρους του με στελέχη που έχουν επίσης «σκληρές» θέσεις.

Την Τετάρτη το Κόμμα των Φινλανδών διασπάστηκε, με 22 από τους 37 βουλευτές του να δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν να μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού. Ετσι, προχτές, ο Φινλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συνέχεια του τρικομματικού συνασπισμού με το νεοσυσταθέν κόμμα «Νέα Εναλλακτική». Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στη συνολική άνοδο του αστικού ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος στην Ευρώπη και στην ενδοαστική διαπάλη για τη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ