Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ανοιχτή σε πολύπλευρο παζάρι

ΣΕΟΥΛ.--

«Μια απόφαση της Βόρειας Κορέας για αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος θα ήταν σημάδι ότι επιθυμεί να εφαρμόσει τις συμφωνίες (σ.σ. για εξομάλυνση σχέσεων) με τη Νότια Κορέα. Αν ο Βορράς σταματήσει τις περαιτέρω προκλήσεις με τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους του, θα εκφράσουμε τη βούληση να εμπλακούμε σε έναν διάλογο άνευ προϋποθέσεων μαζί του».

Αυτά δήλωσε προχτές ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, στην 17η επέτειο από την Κοινή Δήλωση των ηγεσιών Ν. Κορέας και ΛΔ Κορέας, που μεταξύ άλλων είχε διευρύνει τα περιθώρια προσέγγισης οικογενειών από τις δύο χώρες. Ο Μουν πρόσθεσε ότι «οι δια-κορεατικές σχέσεις πρέπει να επανοικοδομηθούν και να αναπτυχθούν, τουλάχιστον για να λύσουμε την κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Στο μεταξύ, χτες, ο Μουν μίλησε στη 2η ετήσια Συνάντηση της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών (AIIB) που έγινε στο νοτιοκορεατικό νησί Τζεζού. Η Νότια Κορέα θα χρησιμεύσει ως μια γέφυρα μεταξύ αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, αυξάνοντας την εισφορά της στην AIIB. Η Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 8 εκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο της AIIB (που θα προσανατολιστούν σε έργα υποδομών σε αναπτυσσόμενες χώρες), θεωρώντας τον εαυτό της ως «κρίσιμο μέλος» της Τράπεζας.

Οι εισαγγελικές αρχές στην περιφέρεια της Κολούμπια στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στοιχεία που δείχνουν ξέπλυμα χρήματος, με πρωταγωνιστή την εταιρεία «Mingzheng International Trading Limited» που (φέρεται να) πραγματοποίησε απαγορευμένες οικονομικές συναλλαγές μέσω των ΗΠΑ για λογαριασμό της τράπεζας Foreign Trade Bank με έδρα τη Βόρεια Κορέα. Οι αμερικανικές αρχές - σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία - ζητούν αποζημίωση 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ