Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Δεδομένη η αντιλαϊκή πολιτική, σε αναζήτηση νέων ισορροπιών για το κρατικό χρέος

Οι εύθραυστοι συμβιβασμοί και οι ανταγωνισμοί που τρέχουν στο παρασκήνιο αποτυπώνονται τόσο στην απόφαση όσο και στις δηλώσεις των «πρωταγωνιστών»

Copyright 2017 The Associated

Οι εύθραυστοι συμβιβασμοί και οι ανταγωνισμοί που τρέχουν στο παρασκήνιο αποτυπώνονται τόσο στην απόφαση όσο και στις δηλώσεις των «πρωταγωνιστών»
Το Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος «αξιολόγησης» του μνημονίου, από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ευρωζώνη, ΔΝΤ), με επίκεντρο τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως για την εφαρμογή συστάσεων του ΟΟΣΑ, τη διαμόρφωση «κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος», την προσέλκυση επενδύσεων, το ζήτημα της πορείας των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Την ίδια ώρα, στον απόηχο των προχτεσινών αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, εμφανίστηκε ανοιχτός στην κατεύθυνση του πρόσκαιρου συμβιβασμού στο ζήτημα του κρατικού χρέους, και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η συμφωνία αυτή «δεν είναι οριστική». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήταν σημαντικό να έχουμε αυτή τη συμφωνία, σε αυτό το στάδιο, για να έχουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις που μόλις εκπλήρωσε και που ήταν δύσκολες».

Επιπλέον, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μ. Ραχόι, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, αναδεικνύοντας το «ειδικό βάρος» της κυβέρνησής του στα αντιλαϊκά παζάρια, αλλά και τους ανταγωνισμούς που «τρέχουν» στο παρασκήνιο, με «μοχλό» και το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι «πρέπει με όλους τους τρόπους μέσα στους επόμενους μήνες να επανέλθουμε στο θέμα της Ελλάδας. Και αναπόφευκτα οι λύσεις που η Γαλλία μπόρεσε να προτείνει θα επανέλθουν».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, επισήμανε ότι «το ερώτημα είναι πώς θα βρει η Ελλάδα το δρόμο της, πώς θα προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική», και σημείωσε πως αυτό «είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας», αναφερόμενος βέβαια στο ζήτημα της «ιδιοποίησης» και της αποφασιστικής εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων από τις κυβερνήσεις και τους κρατικούς φορείς στο εσωτερικό της χώρας.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας βέβαια «ικανοποίηση» για τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, σε σχετική ανακοίνωση εστιάζει «στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σχετικά με την ανάκαμψη της Ελλάδας, καθώς και στην τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων», επισημαίνοντας ότι η συμφωνία «θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές της ανάγκες», δηλαδή κατά κύριο λόγο στην αποπληρωμή δόσεων για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.

Στη «γύρα» για αναζήτηση «επενδυτών»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ (18 με 26 Ιούνη) και στη συνέχεια το Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, την ελληνική αποστολή στις ΗΠΑ «θα συνδράμει με την παρουσία του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ», ενώ ο υπουργός Οικονομίας «θα συμμετάσχει σε συναντήσεις με αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδυτικά funds».

Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ

Θυμίζουμε ότι οι κεντρικοί άξονες της συμφωνίας στη συνεδρίαση (15/6) του Γιούρογκρουπ, σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», περιλαμβάνουν:

  • Το «κλείδωμα» των αντιλαϊκών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2018 - 2022 και τουλάχιστον στο 2% για την περίοδο 2023 - 2060.
  • Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κρατικού χρέους, η απόφαση προβλέπει το ενδεχόμενο παρεμβάσεων μετά το 2018, ενώ σε επιβεβαίωση προηγούμενης απόφασης (Μάης 2016) η «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους θα διασφαλίζεται με αποπληρωμές τοκοχρεολυτικών δόσεων μέχρι το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και μέχρι 20% για τη συνέχεια.
  • Προδιαγράφονται και νέα μέτρα τόνωσης του εγχώριου κεφαλαίου, με το άνοιγμα των κρουνών χρηματοδότησης από τα επενδυτικά ταμεία της ΕΕ. Σε αυτό το επίπεδο, δρομολογείται η δημιουργία «Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», που θα αναλάβει το συντονισμό των κάθε είδους «επενδυτικών προγραμμάτων», με στόχο, όπως αναφέρεται, την προετοιμασία των επενδυτικών σχεδίων. Επιπλέον, όπως τονίζεται, θα διερευνηθούν και άλλες δυνατότητες κινητοποίησης πρόσθετων κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
  • «Ανάβει το πράσινο φως» για την εκταμίευση δόσης συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Η πρώτη εκταμίευση, ύψους 7,7 δισ. ευρώ, προορίζεται για τις αρχές Ιούλη, ενόψει βέβαια των αποπληρωμών κρατικού χρέους προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ κτλ. Τα υπολειπόμενα ποσά θα εκταμιευτούν σε υποδόσεις και βέβαια σε συνδυασμό με την εφαρμογή των προβλεπόμενων «υποχρεώσεων» που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ