Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Διάγγελμα κάλπικων προσδοκιών για το λαό

Κοροϊδεύοντας ωμά ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ συνιστά μια «σαφή δέσμευση για το οριστικό τέλος των προγραμμάτων, των μνημονίων, με το τέλος του τρίτου προγράμματος σε ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2018», για να ζητήσει την ανοχή, αν όχι τη στήριξη του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμφωνία, στο χτεσινό του διάγγελμα.

Ο πρωθυπουργός, σε ένα ρεσιτάλ θράσους, είπε πως «αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί μετά από πολλή υπομονή και επιμονή, σε μια διαπραγματευτική γραμμή που γνωρίζαμε ότι θέλει χρόνο για να αποδώσει καρπούς, φτάσαμε επιτέλους σε αποτέλεσμα». Και αυτό, τη στιγμή που η συμφωνία επιβεβαίωσε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν θα έχουν τελειωμό και πως το «μομέντουμ της ανάκαμψης» - όπως είπε - αφορά αποκλειστικά και μόνο την ικανοποίηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, της ανάκαμψης των κερδών του, της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. Και πρόσθεσε: «Πήραμε 15ετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων και ισόποσο πάγωμα των επιτοκίων και ρήτρα ανάπτυξης με την υιοθέτηση της γαλλικής πρότασης που θα καθιστά εταίρους συνεταίρους στις προσπάθειες να βάλουμε την οικονομία σταθερά σε αναπτυξιακή τροχιά», δίνοντας αναφορά επί της ουσίας στο εγχώριο κεφάλαιο για το τι προσφέρει η συμφωνία και ταυτόχρονα κοροϊδεύοντας το λαό ότι «η πιο σημαντική δέσμευση όμως αφορά τη δέσμευση για το οριστικό τέλος μνημονίων τον Αύγουστο του '18»!

Πρόσθεσε ότι έτσι «ανοίγεται μπροστά καθαρός δρόμος διεξόδου» και επιχείρησε ξανά να εξαγοράσει την ανοχή του λαού με ακάλυπτες επιταγές, υποστηρίζοντας ότι «έχω επίγνωση των δυσκολιών και θυσιών του λαού, είναι όμως άλλο να υπομένεις χωρίς αχτίδα φωτός κι άλλο να βλέπεις μπροστά το δρόμο εξόδου». Αλλωστε, αμέσως μετά, προανήγγειλε ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλώνοντας πως «δεν είναι βέβαια τώρα ώρα εφησυχασμού και επανάπαυσης, αλλά αποφασιστικότητας, είναι ώρα να προωθήσουμε μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία, να χτίσουμε σε ισχυρά θεμέλια ένα μοντέλο παραγωγής και διανομής, το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης».

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα ευφορίας γύρω απ' τα όσα συμφωνήθηκαν στο Γιούρογκρουπ υπηρέτησε με τις δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας για δικαίωση της κυβέρνησης και υποστηρίζοντας ότι έλαβε «καθαρές δεσμεύεις για το χρέος, καθαρές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και περιγραφή του δρόμου ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος». Ο Δ. Τζανακόπουλος εξήγησε βεβαίως (ρ/σ «Real») ότι το όποιο θετικό περιεχόμενο της συμφωνίας αφορά στις ανάγκες του εγχώριου κεφαλαίου για στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του, προσθέτοντας στα παραπάνω ότι «υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αναπτυξιακές δράσεις, υπήρξε κλείδωμα των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2023, υπήρξε η έγκριση από τη μεριά του Eurogroup για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα. Είχαμε, επίσης, μία δέσμευση από τη μεριά του Eurogroup ότι θα υποστηρίξει την έξοδο της χώρας στις αγορές...».

Οι Γ. Δραγασάκης και Δ. Παπαδημούλης κράτησαν χαμηλότερους τόνους, με τον πρώτο να δηλώνει (ρ/σ «Πρακτορείο») ότι «η απόφαση απέχει από αυτό που εμείς θα επιθυμούσαμε, ωστόσο είναι μία απόφαση με θετικά στοιχεία (...) διευκολύνει εμάς ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για τη θεσμική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Ομοίως, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «δεν είναι για να πανηγυρίζουμε... πετύχαμε και κάποια θετικά σημεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη βδομάδα, μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα καλέσει σε συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ