Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες φήμες πως σκοτώθηκε ο αρχηγός των τζιχαντιστών

Ενώ η Ρωσία καταγγέλλει τη συνέχιση της συνεργασίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με τους τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα»

Κατεστραμμένη περιοχή στη Συρία στο Ανατολικό Χαλέπι

Copyright 2017 The Associated

Κατεστραμμένη περιοχή στη Συρία στο Ανατολικό Χαλέπι
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κανείς, έως χτες, δεν μπορούσε να πει με απόλυτη σιγουριά εάν στη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών της 28ης του Μάη σε νότια συνοικία της Ράκα της βόρειας Συρίας σκοτώθηκε ο αρχηγός των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Παρ' όλα αυτά, χτες, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Πούτιν και το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας για την ισχυρή πιθανότητα χαμού του Αλ Μπαγκντάντι μαζί με άλλους 30 διοικητές και 300 τζιχαντιστές, κατά τους τότε ρωσικούς βομβαρδισμούς, με την επισήμανση πως συνεχίζεται η εξακρίβωση της πληροφορίας «από διάφορους διαύλους».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πάντως, συζήτησε το ενδεχόμενο χαμού του Αλ Μπαγκντάντι με άλλα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε αδυναμία να αποφανθεί επί του θέματος με σιγουριά.

Ο εκπρόσωπος του «διεθνούς» συνασπισμού κατά του «Ισλαμικού Κράτους» Αμερικανός συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι και στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί ανάλογοι ισχυρισμοί που αποδείχτηκαν ακολούθως εσφαλμένοι. «Εάν αποδειχθούν όμως θα χαιρετίζαμε την είδηση θανάτου του Αλ Μπαγκντάντι», είπε.

Λαβρόφ: «Αίνιγμα» η ασπίδα των ΗΠΑ στην «Αλ Κάιντα»

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αμφισβήτησε με τη σειρά του κατά πόσον θα χαίρονταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για τον αρχηγό των τζιχαντιστών, καταγγέλλοντας ότι οι δυτικές δυνάμεις παρέχουν σε πλείστες περιπτώσεις ασπίδα προστασίας στους τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα», του πρώην «Μετώπου Νούσρα». «Είναι αίνιγμα», είπε «γιατί τους αφήνουν να φεύγουν από τη Ράκα και άλλες περιοχές και να μην τους βομβαρδίζουν», προσθέτοντας πως ο συνασπισμός των ΗΠΑ λειτουργεί όπως και επί προεδρίας Ομπάμα, παρέχοντας προστασία στην «Αλ Κάιντα»... «Δεν παίρνουμε σαφείς απαντήσεις από τους Αμερικανούς. Θα τις θέλαμε...», τόνισε. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην επιλογή των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν τις τελευταίες μέρες φορητούς εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς (HIMARS) κοντά στην περιοχή Αλ Τανφ της νότιας Συρίας, στα σύνορα με Ιορδανία και Ιράκ, διερωτώμενος γιατί, ενώ στην περιοχή το «Ισλαμικό Κράτος» δεν έχει σχεδόν καμία παρουσία. Επισήμανε την άποψη ορισμένων ειδικών πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν τη δημιουργία του λεγόμενου «σιιτικού τόξου» (ή Σιιτικής Ημισελήνου) από χώρες με σιιτική πλειονότητα ή ισχυρή σιιτική κοινότητα όπως το Ιράν, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, ο Λίβανος, η Συρία. Και τόνισε: «Αν είναι σωστά τα συμπεράσματα των ειδικών, τότε είναι λυπηρό που ο στόχος συγκρότησης ενός μετώπου για ασυμβίβαστο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, χωρίς διπλά μέτρα και σταθμά, αντικαθίσταται από προσπάθειες διενέργειας νέων γεωπολιτικών ελιγμών στη βάση ενός θρησκευτικού παράγοντα».

Ο Λαβρόφ κατέληξε, τέλος, πως ο ρωσικός στρατός παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο έδαφος των συνόρων Συρίας, Ιράκ, Ιορδανίας και χρησιμοποιεί διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ για την αποτροπή «απρόοπτων συμβάντων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ