Κυριακή 18 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Στα χαμηλότερα επίπεδα από ποτέ η προστασία των δασών

Ακόμη μια αντιπυρική περίοδος βρίσκει το σύστημα δασοπροστασίας της χώρας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του αλλά και το Πυροσβεστικό Σώμα, σε δυσμενέστερη κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, υποστελεχωμένες, με ελάχιστο δυναμικό και τη χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών τους σε χαμηλότερα από ποτέ επίπεδα.

Αυτό που χαρακτηρίζει την κατάσταση είναι ότι με συγκεκριμένους νόμος προωθείται η ένταση της εμπορευματοποίησης και της διείσδυσης των μονοπωλιακών ομίλων, η διεύρυνση των νόμιμων επεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, χωρίς πλέον να χρειάζεται η εξασφάλιση της κυριότητας, αλλά μόνο η παραχώρηση της χρήσης. Επιπλέον, η κυβέρνηση καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, «που να ωφελεί ταυτόχρονα το λαό και τους ανταγωνιζόμενους μονοπωλιακούς ομίλους». Συσκοτίζει την αιτία που οξύνει τα προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης, που είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Αντίθετα, απευθύνεται σε «υπεύθυνους και υγιείς επιχειρηματίες», στους οποίους δήλωσε ότι θα τους εξασφαλίσει και «σταθερό χωροταξικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο».

Κατά τα τελευταία χρόνια, αν και σε γενικές γραμμές παρατηρείται μια κάμψη του αριθμού των πυρκαγιών και των καμένων εκτάσεων σε απόλυτους αριθμούς, η γενική κατάσταση υποχρηματοδότησης των αρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπισή τους καθιστά πιο επικίνδυνες τις πυρκαγιές όταν αυτές «ξεφεύγουν», εξαιτίας ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, ή εάν εκδηλωθούν σε δύσβατες περιοχές ή εάν υπάρξουν στοχευμένες εμπρηστικές δράσεις. Τότε, η έλλειψη προσωπικού και τεχνικών μέσων δημιουργεί τις συνθήκες για να αποκτήσουν οι πυρκαγιές ιδιαίτερα καταστροφικό χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι περσινές πυρκαγιές σε Θάσο και Χίο, με την πυρκαγιά στη Θάσο να κατακαίει 75.223,3 στρέμματα δασικών, αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, έκταση που αντιστοιχεί περίπου στο 20% της συνολικής επιφάνειας του νησιού, ενώ αντίστοιχα στη Χίο κάηκαν συνολικά 49.647,4 στρέμματα, μεταξύ των οποίων και καλλιέργειες μαστίχας. Συνολικά 35.000 μαστιχόδεντρα κάηκαν πέρσι στη Χίο, με τους παραγωγούς του νησιού να μην έχουν συνέλθει ακόμη από τη ζημιά που υπέστησαν.

Η υποχρηματόδοτηση «καίει» πρόληψη - καταστολή πυρκαγιών

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, διαχρονικά δεν καλύπτεται χρηματοδοτικά ούτε το 10% των αιτημάτων των δασικών υπηρεσιών και για του λόγου το αληθές παραπέμπουν στις δαπάνες δασοπροστασίας του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οποίες από το 2011 και μετά μειώνονται σταθερά. Συγκεκριμένα, το 2011 για δαπάνες δασοπροστασίας χορηγήθηκαν 10,4 εκατ. ευρώ, το 2012 μειώθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ, το 2013 μειώθηκαν κι άλλο, πέφτοντας στα 9 εκατ. ευρώ, το 2014 συνεχίστηκε το «τσεκούρωμα» και τα κονδύλια διαμορφώθηκαν στα 7,2 εκατ. ευρώ, ποσό που διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα και το 2015. Πέρσι, ωστόσο, η περικοπή συνεχίστηκε και η σχετική δαπάνη μειώθηκε ξανά στα 6,85 εκατ. ευρώ και, τέλος, για φέτος ο προϋπολογισμός προβλέπει μόλις 6,5 εκατ. ευρώ.

Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι η διαρκής μείωση των κονδυλίων για τη δασοπροστασία δυσχεραίνει το έργο των δασικών υπηρεσιών, το προσωπικό των οποίων καλείται να φέρει σε πέρας το έργο του με μηδαμινά μέσα. Δασολόγοι σημείωναν επίσης στον «Ριζοσπάστη» τα σοβαρά εμπόδια που συνεχίζει μέχρι σήμερα να δημιουργεί η απόσπαση της δασοπυρόσβεσης από την ευθύνη της δασικής υπηρεσίας και η απόδοσή της στην πυροσβεστική υπηρεσία. Σχεδόν 20 χρόνια μετά τη διοικητική αυτή τροποποίηση οι επιστήμονες του χώρου υπογραμμίζουν τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει και στο επίπεδο της πρόληψης και σε αυτό της καταστολής των πυρκαγιών, η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από τη δασική υπηρεσία.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών γνωρίζουν τα δάση των περιοχών τους γιατί εκεί εργάζονται και ο τοπικός δασάρχης λόγω άμεσης και καθημερινής επαφής με την περιοχή ευθύνης του είναι σε θέση να προλαμβάνει ή και να συντονίζει τις προσπάθειες κατάσβεσης. Επίσης, η δασική υπηρεσία διαθέτει - ή θα έπρεπε να διαθέτει - οχήματα ευκίνητα, κατάλληλα για δράση εντός δασικών δρόμων και μονοπατιών, κάτι που δεν μπορεί να πράξει η πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς έχει οχήματα που προορίζονται για την επέμβαση σε αστικού τύπου πυρκαγιές και την προστασία κτιριακών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα, σταδιακά, οι ευθύνες του κράτους για την προστασία των δασών, μετατίθενται σε εθελοντικές οργανώσεις, την Τοπική Διοίκηση, ΜΚΟ κ.λπ., που πέρα από τις όποιες καλές προθέσεις έχουν, δεν μπορούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο δύσκολο και απαιτητικό καθήκον. Γι' αυτό απαιτούνται καλά στελεχωμένες και εξοπλισμένες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που θα έχουν την κύρια και βασική ευθύνη πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών.

Τέλος, επειδή στελέχη τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η σύνταξη των δασικών χαρτών και η γενικότερη πολιτική χωροταξίας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια μετά την κρίση μπορούν να... «περιορίσουν τις πυρκαγιές» σημειώνουμε τούτο: Στην πραγματικότητα, όλο το νομικό οπλοστάσιο που θεσπίζεται τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε να καταστήσει ως ένα βαθμό τους εμπρησμούς... «αναχρονιστικό μέσο» μιας και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης εντός δασών και δασικών εκτάσεων με τις ευλογίες πια του αστικού κράτους...


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org