Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφωνίες και σχέδια για άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο

Βασικός στόχος των χτεσινών συναντήσεων ήταν η περαιτέρω προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων και συμφωνιών ανάμεσα στους ομίλους των χωρών, αλλά και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελι Κοέν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων των ελληνικών και των ισραηλινών εταιρειών, πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στους ακόλουθους τομείς: Υψηλή τεχνολογία (επιστήμες Υγείας, βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία), χημική βιομηχανία και βιομηχανία φαρμάκων, βιομηχανία τροφίμων, γεωργικών εφοδίων και χημικών προϊόντων, τεχνολογία της πληροφόρησης και των επικοινωνιών, πολιτιστική βιομηχανία, μεταφορές και logistics».

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέγονταν χτες από κυβερνητικά στελέχη ότι στόχος είναι να προχωρήσουν «κοινά σχέδια» Ελλάδας και Ισραήλ, με στόχο να αυξηθούν σε όγκο οι διμερείς οικονομικές συναλλαγές από 300 εκατομμύρια ευρώ σήμερα σε επίπεδο εισαγωγών και εξαγωγών, στο 1 δισεκατομμύριο.

Στον τομέα της Ενέργειας βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο υποθαλάσσιος αγωγός East Med για μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές της Ευρώπης. Στις διακηρύξεις που υπογράφτηκαν «αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος των προκαταρκτικών τεχνοοικονομικών μελετών στο σχεδιασμό του αγωγού EastMed». Αποφασίστηκε, επίσης, με τη συνδρομή και της Ιταλίας, η υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας «για την προώθηση του σχεδιασμού του αγωγού EastMed, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο προς το τέλος του 2017 και θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για την επενδυτική ωρίμανση του έργου».

Ας σημειωθεί πως κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η προώθησή του «εξαρτάται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο», συμπληρώνοντας σε σχέση με τους ενδοιασμούς για το αν είναι οικονομικά βιώσιμος ότι η ισραηλινή πλευρά είναι «πολύ αισιόδοξη» για την επάρκεια των κοιτασμάτων του να καλύψουν τη βιωσιμότητα του αγωγού.

Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας καλωσόρισε τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στον τομέα αξιοποίησης υδρογονανθράκων στις περιοχές Karich και Tanin, τις κάλεσε να ενισχύσουν το ρόλο τους στην αξιοποίηση Ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υπογράμμισε την περαιτέρω ώθηση που μπορεί ο ενισχυμένος ρόλος τους να προσφέρει στο σχεδιασμό του αγωγού EastMed.

Επιπλέον, οι χτεσινές συναντήσεις εστίασαν και στο υποθαλάσσιο καλώδιο Euro-Αsian-Interconnector, το οποίο θα ξεκινάει από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Κρήτης θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Αττική και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Πρόταση της ελληνικής πλευράς που παρουσιάστηκε χτες είναι το σχέδιο αυτό να συνοδεύεται και από οπτική ίνα για τηλεπικοινωνιακή σύνδεση των 3 χωρών. Η Αθήνα διαβεβαιώνει ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ, ότι έχουν γίνει οι μελέτες βιωσιμότητας και ότι το έργο «είναι ώριμο πια να προχωρήσει» με τη συγκρότηση ενός «κονσόρτσιουμ από επενδυτές».

Συμφωνήθηκε ακόμα να επιταχυνθεί η εφαρμογή της συμφωνίας που προϋπήρχε για μείωση των τιμών περιαγωγής, «με την κινητοποίηση και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας των δύο χωρών». Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση «παρουσίασε το project για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (οπτική ίνα) σε όλη την επικράτεια, για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί κοινοτικά κονδύλια ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ», διερευνώντας «την προοπτική συμμετοχής ισραηλινών εταιρειών στην επένδυση».

Ακόμα, συμφωνήθηκε να ακολουθήσει νέα επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ, συνοδευόμενης πιθανώς και από επιχειρηματική αποστολή, ώστε να προωθηθεί η συνεργασία σε θέματα 5G, Internet of Things κ.λπ.

Παράλληλα, στις χτεσινές συναντήσεις συζητήθηκε η συνεργασία και μεταφορά τεχνογνωσίας από το Ισραήλ σε τομείς όπως η έρευνα και καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η επιχειρηματικότητα με έμφαση στις λεγόμενες «νεοφυείς» επιχειρήσεις (όπου το Ισραήλ προβάλλεται ως ειδήμον) και η διαχείριση υδάτων (όπου επίσης οι Ισραηλινοί προβάλλονται ως πρωτοπόροι σε έργα αφαλάτωσης, άρδευσης κ.ά.) καθώς και σε κοινά «πρότζεκτ» για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Για δε τη στρατιωτική συνεργασία, έλεγαν ότι δεν ήταν στην ατζέντα των χτεσινών συναντήσεων, προσέθεταν ωστόσο με νόημα ότι «υπάρχει και εκφράζεται τόσο με τη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, όσο και με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις» που ολοένα και πληθαίνουν στην πρεμούρα της κυβέρνησης να προωθήσει θέσεις ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και με στρατιωτικά μέσα.

Τέλος, συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των φορέων «διασποράς» της κάθε χώρας, πάντα με άξονα την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ