Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
«Σταθερότητα» για τα μονοπώλια και ασφάλεια για τα κέρδη τους

Από τη χτεσινή Σύνοδο

MotionTeam

Από τη χτεσινή Σύνοδο
Πραγματοποιήθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ και η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με συμμετοχή των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Μπ. Νετανιάχου και του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη.

Οσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν αντανακλούν την πρεμούρα της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, διασύνδεση κεφαλαίων των τριών χωρών και διεύρυνση των μεταξύ τους μπίζνες, κύρια πάνω στις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας.

Μια προσπάθεια που εκτυλίσσεται πάνω στο έδαφος οξυμένων ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών κέντρων και χωρών, στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ακριβώς για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων της, με τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της.

Το χτεσινό πρόγραμμα περιλάμβανε διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπ. Νετανιάχου, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ, και του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, παράλληλες διμερείς συναντήσεις των ομόλογων υπουργών Ελλάδας - Ισραήλ (από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ψηφιακής Πολιτικής κ.ά.), ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, και την Τριμερή Συνάντηση των ηγετών Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Στο πλαίσιο των συναντήσεων υπογράφηκαν και δύο κοινές Διακηρύξεις, μια Ελλάδας - Ισραήλ και μια τριμερής, ενώ έγιναν και αποκαλυπτήρια πλακέτας που θα τοποθετηθεί στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, αφιερωμένο στους 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίους που εξοντώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο επίκεντρο Ενέργεια και γεωπολιτικές εξελίξεις

Στις επίσημες τοποθετήσεις των τριών ηγετών με το πέρας της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας εστίασε στη «στρατηγική» όπως τη χαρακτήρισε σχέση των τριών χωρών, καθώς και στα σχέδιά τους για «σταθερότητα και ασφάλεια» στην περιοχή, απαραίτητος όρος όπως είναι για τον επόμενο στόχο τους που περιέγραψε, τη «στήριξη της επιχειρηματικότητας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην «ενεργειακή συνεργασία», που βασίζεται στη «γεωπολιτική θέση των 3 χωρών» σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και πάνω ή κοντά σε κοιτάσματα, υπηρετώντας τη στρατηγική της ντόπιας αστικής τάξης να καταστεί «ενεργειακός κόμβος». Σημείωσε εξάλλου ότι ο στόχος αυτός συμβάλλει στην υλοποίηση της ευρωενωσιακής στρατηγικής περί διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών εφοδιασμού της, ώστε βασικά να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό καύσιμο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προαναφερθέν καλώδιο και τον αγωγό «East Med», όπως και στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Από το τραπέζι μας δεν έλειψαν και οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το Συριακό και το Κυπριακό», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας, ευχόμενος ταυτόχρονα «να υπάρξει κάποια ανταπόκριση από την Τουρκία», ώστε να προκύψει κάτι «θετικό» στην επερχόμενη νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» με κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Μαζί, εξάλλου, με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη εμφανίστηκαν πρόθυμοι να παίξουν ρόλο διαμεσολαβητή «για την προώθηση των ευρωϊσραηλινών σχέσεων σε αμοιβαία επωφελή βάση».

Ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να κάνει και μια σύντομη αναφορά στο Παλαιστινιακό και την «πολιτική των εποικισμών» του Τελ Αβίβ, σπεύδοντας ωστόσο να αναγνωρίσει «το δικαίωμα του ισραηλινού λαού να ζει με ασφάλεια», πρόσχημα που αξιοποιεί το κράτος του Ισραήλ για να προχωρά σχεδόν καθημερινά σε εγκλήματα κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης μίλησε για τη σημασία της Συνόδου ως «ένα ακόμα βήμα προς το όραμά μας για διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής», για να προχωρήσουν τα ενεργειακά και άλλα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων. Ο Μπ. Νετανιάχου στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, μιλώντας ανάμεσα σε άλλα για «πραγματική επανάσταση» που θα επιφέρει η κατασκευή του «East Med».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ