Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΕΕΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δεν έφερε «η κακιά η ώρα» την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου

Το καπιταλιστικό κέρδος είναι αυτό που διαμορφώνει συνθήκες επικίνδυνες ακόμα και για τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων, καταγγέλλει το σωματείο

Τμήμα του Ορυχείου Αμυνταίου με κατεστραμμένα μηχανήματα και στο βάθος Μονάδα της ΔΕΗ

MotionTeam

Τμήμα του Ορυχείου Αμυνταίου με κατεστραμμένα μηχανήματα και στο βάθος Μονάδα της ΔΕΗ
Σε αγώνα ενάντια στην πολιτική που εξαθλιώνει το λαό και βάζει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, καλεί το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα: «Οσο περνάνε οι μέρες και φωτίζονται καλύτερα τα γεγονότα, γίνονται πιο ευδιάκριτες οι εγκληματικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, της ΔΕΗ ΑΕ, των εκλεγμένων στην Τοπική Διοίκηση.

(...) Η ΔΕΗ ΑΕ με την ανοχή του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης εκμεταλλεύεται τα ορυχεία με βασικό κριτήριο το κέρδος χωρίς να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, των κατοίκων της γύρω περιοχής, των οικιστικών ζωνών και του περιβάλλοντος, τον ακριβό εξοπλισμό που πλήρωσε ο ελληνικός λαός.

Αυτό αποδεικνύει και η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου που δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα της ληστρικής εκμετάλλευσής του (π.χ. καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις). Επίσης, ανέδειξε αυτό που χρόνια είναι γνωστό στην περιοχή ότι η καθυστέρηση στις μετεγκαταστάσεις δεν αποτελεί ένα γραφειοκρατικό ζήτημα αλλά αποτελεί πάγια τακτική της ΔΕΗ ΑΕ να κωλυσιεργεί, ώστε να διαλύονται οι οικισμοί και να γλιτώνει τα έξοδα για τις υποδομές των νέων οικισμών.

Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί με το παραπέρα βήμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ΑΕ που θα οξύνει τον ανταγωνισμό και την προσπάθεια μείωσης του κόστους που, για μια ακόμα φορά, θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Ταυτόχρονα, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός πιστός στο ρόλο του προσπαθεί να κρύψει τον πραγματικό υπεύθυνο που είναι η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις και αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους δείχνοντας ως κυρίως υπευθύνους τους "αρχαιολόγους". Με αυτόν τον τρόπο βγάζει λάδι την εργοδοσία και το κράτος που είναι οι βασικοί υπεύθυνοι και καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Οι εργαζόμενοι στο Ορυχείο, οι κάτοικοι των Αναργύρων, ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να επαναπαυτούν από τις εξαγγελίες υπουργών και εκλεγμένων στην Τοπική Διοίκηση. Εχει εμπειρία από υποσχέσεις που έμειναν "άδειο πουκάμισο" επί δεκαετίες. Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο (όλων των εργασιακών σχέσεων), η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, οι κάτοικοι των πληττόμενων οικισμών να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στην πολιτική που τους εξαθλιώνει και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Διεκδικούμε: Να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή και ασφαλής επαναλειτουργία του ορυχείου για την απρόσκοπτη τροφοδοσία των ΑΗΣ με λιγνίτη. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Να αναλάβει εξ ολοκλήρου τα έξοδα για τη μετεγκατάσταση η ΔΕΗ ΑΕ και να μην φορτωθούν τα βάρη στον ελληνικό λαό μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Οχι στην πώληση ΑΗΣ ορυχείων και υδροηλεκτρικών. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Ερώτηση στην Κομισιόν

Για το ίδιο θέμα, Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Συγκεκριμένα, ζητάει να τοποθετηθεί η Κομισιόν στα εξής:

  • Πότε και πώς θα ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων που εγκατέλειψαν αναγκαστικά τις κατοικίες τους, διασφαλίζοντας άμεσα αξιοπρεπή προσωρινή στέγαση και σύντομη ανέγερση μόνιμου σύγχρονου οικισμού, χωρίς να μετακυληθεί το κόστος στους πληγέντες και τους καταναλωτές.
  • Για τη λήψη ειδικών μέτρων για τους πληγέντες φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.
  • Για την ασφαλή επαναλειτουργία του ορυχείου χωρίς να χαθεί καμιά σχέση εργασίας, με διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και των όρων υγιεινής - ασφάλειας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ