Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
«Στο πόδι» για την πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Δυναμική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση χτες στο λιμάνι του Πειραιά - Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη στις 24 Ιούνη

Το γιγαντοπανό που ανάρτησαν οι ταξικές δυνάμεις στα κτίρια των αποθηκών στο λιμάνι του Πειραιά
Το γιγαντοπανό που ανάρτησαν οι ταξικές δυνάμεις στα κτίρια των αποθηκών στο λιμάνι του Πειραιά
Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους, αλλά και κινητοποιήσεις, όπως αυτή που έγινε χτες στον Πειραιά, σωματεία και μαζικοί φορείς εντείνουν τη δράση τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την παραπέρα εμπλοκή της χώρας.

Κλιμάκωση της σχετικής δραστηριότητας θα αποτελέσει το Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, που οργανώνει στις 24 και 25 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ.

Την πρώτη μέρα, Σάββατο 24/6, θα γίνει πανελλαδική κινητοποίηση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 25/6, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Ανεπιθύμητα τα ΝΑΤΟικά πλοία στον Πειραιά

Κινητοποίηση ενάντια στην παρουσία ενός ακόμα αμερικανικού πολεμικού πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά έκαναν, χτες το απόγευμα, συνδικάτα και φορείς της περιοχής. Με τα πανό και τις ανακοινώσεις τους, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή, ενώ στη συνέχεια πορεύτηκαν προς το λιμάνι και το σημείο που έχει αγκυροβολήσει το ΝΑΤΟικό πλοίο «USS Mesa Verde LPD-19» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Με τα τρικάκια που πέταξαν στη διαδρομή και τις ανακοινώσεις που μοίρασαν κάλεσαν στην πανελλαδική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 24/6 στη Θεσσαλονίκη. «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Πατριωτισμός το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν, με τις φωνές να δυναμώνουν στη θέα του ΝΑΤΟικού πλοίου, όταν η πορεία έφτασε έξω από την πύλη Ε12.

Από τη χτεσινή διαδήλωση σωματείων και φορέων στους δρόμους του Πειραιά
Από τη χτεσινή διαδήλωση σωματείων και φορέων στους δρόμους του Πειραιά
«Βροντοφωνάζουμε ότι οι βαμμένοι με το αίμα του ιρακινού, του γιουγκοσλαβικού, του αφγανικού, του παλαιστινιακού λαού μακελάρηδες είναι ανεπιθύμητοι», υπογράμμισε νωρίτερα, μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Κοραή, ο Νίκος Τζώρτζης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά. Ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες που βαραίνουν την ελληνική κυβέρνηση για την ενεργό συμμετοχή και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ο ομιλητής κάλεσε το λαό του Πειραιά να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στα ΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας σε αυτά. «Απαιτούμε να μη χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τη διέλευση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, για τη συμμετοχή τους σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις», τόνισε, καλώντας σε αγώνα για να γίνει πράξη το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Νωρίτερα, λίγο πριν από τη συγκέντρωση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανάρτησαν γιγαντοπανό στο λιμάνι του Πειραιά, στα κτίρια των αποθηκών δίπλα στο ρολόι, με το σύνθημα «ΝΑΤΟ killers go home», δηλαδή «φονιάδες ΝΑΤΟικοί γυρίστε στα σπίτια σας». Πανό ενάντια στο πολεμικό πλοίο αναρτήθηκαν από τα σωματεία και σε άλλα σημεία του λιμανιού, χτες το πρωί.

Πληθαίνουν οι δηλώσεις συμμετοχής

Παράλληλα, προχωρά από τις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα η συγκέντρωση δηλώσεων συμμετοχής από εργαζόμενους και συνταξιούχους για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις 24 Ιούνη.

Στην Αττική, έχουν ήδη οριστεί τα ραντεβού των λεωφορείων τα οποία δρομολογούν τα σωματεία για την κινητοποίηση. Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν το Σάββατο 24/6, στις 6 π.μ., από το πάρκινγκ του ΣΕΦ (σταθμός ΗΣΑΠ Φαλήρου), το πάρκινγκ του ΟΑΚΑ, το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας, το Αγαλμα Μεταλλωρύχων στο Λαύριο και τα ΕΛΤΑ Γέρακα.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, καθώς και οι συνεδριάσεις σωματείων. Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο, Πέμπτη, το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης προγραμματίζει ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ στις 8.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Ολύμπου - Σουρή).

Ολη αυτή η δραστηριότητα των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων συναντά, όπως είναι αναμενόμενο, εμπόδια από μηχανισμούς του αστικού κράτους. Μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει ότι η δημοτική αρχή Λάρισας (στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ) προχώρησε στο κατέβασμα των πανό του ΠΑΜΕ, τα οποία ενημέρωναν για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Το ΕΚΛ καταγγέλλει μάλιστα ότι την ίδια πρακτική είχε ακολουθήσει η δημοτική αρχή και στην πανεργατική απεργία στις 17 Μάη, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να προβάλλει στους εργαζόμενους τις δράσεις του και τα καλέσματά του.

  • Αναλυτική παρουσίαση για τα πούλμαν που δρομολογούν τα συνδικάτα της Αττικής θα δημοσιευτεί στον αυριανό «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org