Κυριακή 11 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Στήριξη με κάθε μέσο από την ελληνική κυβέρνηση

Από τη συνάντηση του Π. Καμμένου με τον αναπληρωτή διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, T. Ρέι

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Π. Καμμένου με τον αναπληρωτή διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, T. Ρέι
Με κάθε τρόπο επιβεβαιώνεται η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει με νύχια και με δόντια τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, υπηρετώντας τον στόχο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά, μεσοβδόμαδα κορυφώθηκαν στην Αθήνα, επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια λειτουργίας στην Αθήνα του αμερικάνικου Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (Office of Defense Cooperation - ODC), που συνδιοργάνωσαν η ελληνική κυβέρνηση και η πρεσβεία των ΗΠΑ. Το Γραφείο, ως κομμάτι της πρεσβείας, προωθεί τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όσο και τις επιχειρηματικές συμφωνίες για την αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία, στηρίζοντας την περαιτέρω ενσωμάτωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια του αμερικανο-ΝΑΤΟικού άξονα, εξασφαλίζοντας κάθε είδους υπηρεσίες υποστήριξης από μέρους τους στις ιμπεριαλιστικές του επιχειρήσεις. Μια κατάσταση που παίρνει ακόμα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Διαθέσιμοι

Σε συνέχεια εκδηλώσεων, τις προηγούμενες μέρες (φωτογραφική έκθεση, παρουσίαση χορηγηθέντος αμερικανικού πολεμικού υλικού κ.ά.), στην καταληκτική φιέστα της Πέμπτης, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, εκτιμώντας ότι η γεωστρατηγική σημασία της χώρας ενισχύεται σήμερα με όσα συμβαίνουν στην περιοχή, σημείωσε με έμφαση: «Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ήταν και θα παραμείνει ισχυρή, πολυμερής, διαρκής και αξιόπιστη. Οι διμερείς μας σχέσεις οπωσδήποτε ξεπερνούν τις τυπικές διακρατικές σχέσεις. Για αυτόν το λόγο, θα παραμείνουμε σταθερά αφοσιωμένοι στη στρατηγική μας συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο και εντός του πλαισίου της Συμμαχίας».

«Ολος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μόνος πραγματικός σύμμαχος της χώρας μας ήταν οι ΗΠΑ», επέμεινε ο Π. Καμμένος, ζητώντας «υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ των ΗΠΑ» όχι μόνο στα της οικονομίας, αλλά «και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να επεκτείνουμε τις δυνατότητές μας για το Ναυτικό, ώστε να μπορεί να επιχειρεί από την Κρήτη έως το Σουέζ», ώστε να επιχειρεί ενάντια στα δίκτυα χρηματοδότησης της «τρομοκρατίας». «Για αυτό θέλουμε τη βοήθειά σας για να επεκτείνουμε τη δυνατότητα στο Ναυτικό και την Αεροπορία επειδή η Ελλάδα θα είναι κάθε φορά με το μέρος των ΗΠΑ». Κατά κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει στείλει λίστα αιτημάτων στις ΗΠΑ, με κεντρικά ζητούμενα 2 πολεμικά πλοία ανοικτής θαλάσσης και ένα ιπτάμενο τάνκερ για ανεφοδιασμό αεροσκαφών.

Και κατέληξε: «Η Ελλάδα επεξεργάζεται θετικά τη χρονική επέκταση της αμυντικής μας συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός εργάζεται για αυτό όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση. Επίσης, εργαζόμαστε για αυτό με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Στρατηγό James Mattis, με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε όχι μόνο την επέκταση των δυνατοτήτων της αμυντικής μας συνεργασίας αλλά και μία παράταση για περισσότερα χρόνια».

Επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης είπε στην εισήγησή του επιγραμματικά: «Η επέτειος μας θυμίζει το παρελθόν και μας δείχνει τον δρόμο και για τη μετέπειτα συνεργασία μας. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και στόχους. Από μέρους μας ήμασταν πάντα συνεπείς ("consistent") στη συμμαχία μας. Είμαστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος που συνεισφέρει με προσωπικό, μέσα και υποδομές σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην επιβολή του διεθνούς δικαίου».

Συνέχισε: «Η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται ολοένα πιο προβληματική. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αποτελούν ισχυρό πυλώνα που μπορεί να υλοποιήσει πολιτικές αποφάσεις για (σ.σ: την ιμπεριαλιστική) ειρήνη και σταθερότητα, στην ευρύτερη περιοχή», να παίξει ρόλο «σταθεροποιητικής δύναμης».

Αναπτύσσοντας όλη την γκάμα της δράσης στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών επιδιώξεων μέσα από τη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία πρόσθεσε: «Εχουμε συμμαχίες με Μαρόκο, Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο, Ιορδανία, Βουλγαρία, Ρουμανία. Ασκήσεις όπως ο "Ηνίοχος", όπου συνεκπαιδεύτηκαν Πολεμικές Αεροπορίες από την Ιταλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ο ιδανικός διαμεσολαβητής για να φέρει κοντά χώρες», κάτω βέβαια από τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά κελεύσματα.

Αμερικανική ικανοποίηση

Ο παριστάμενος στη φιέστα αν. διοικητής της EUCOM (η διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη) αντιπτέραρχος Τ. Ρέι, χαιρετίζοντας την τέτοια διαθεσιμότητα, επιγραμματικά είπε: «Η Σούδα μάς εξυπηρέτησε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και συνεχίζει και σήμερα να στηρίζει τις επιχειρήσεις μας στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας σε καιρούς ανασφάλειας και αστάθειας, όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία, τους ριζοσπάστες, τη ρωσική επιθετικότητα. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ζητάμε από την Ελλάδα να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ηγετικό της ρόλο ("leading role") στη διασφάλιση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια». Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην τέτοια σημασία των κοινών ασκήσεων, όπως αυτή της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος» και των συνεκπαιδεύσεων των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος Ελλάδας και ΗΠΑ.

Τέλος, στη δική του εισήγηση, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, εξήρε αυτά τα 70 χρόνια διμερούς συνεργασίας και υποστήριξης της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ. «Το 1947 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να καταρρεύσει. Ο πόλεμος είχε αφήσει την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ευάλωτες σε εχθρικές και αντιδημοκρατικές δυνάμεις. Για τον Πρόεδρο Τρούμαν ήταν καθαρό ότι έπρεπε να στηρίξει την Ελλάδα και άλλες χώρες για να αποτρέψει την σοβιετική επιρροή. Με την αμερικανική βοήθεια, η Ελλάδα ανέκαμψε από τα βάρη του πολέμου, παρουσίασε οικονομική ανάπτυξη και επικράτησε εδώ η Δημοκρατία. Οικοδόμησε ένα σύγχρονο και ικανότατο στράτευμα, έχοντας, ενδεικτικά, τον 7ο μεγαλύτερο στόλο F16 παγκοσμίως, ενώ οι Ελληνες στρατιώτες έχουν πολεμήσει πλάι - πλάι με τους Αμερικανούς σε όλες τις μεγάλες συγκρούσεις».

Χαιρέτισε, άλλωστε, το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεισφέρει με στρατιωτικές δυνάμεις στη ΝΑΤΟική δύναμη του Κοσσόβου, ότι πιάνει πάντα τον ΝΑΤΟικό στόχο 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες ετησίως, ότι παρέχει πληθώρα υπηρεσιών, όπως τη διεκπεραίωση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων τον Φλεβάρη από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς Πολωνία, αλλά και την πρόσφατη από Αλεξανδρούπολη προς Ρουμανία, στο πλαίσιο ασκήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ο Πάιατ συμπλήρωσε: «Με τη μοναδική γεωστρατηγική της θέση και τις Ενοπλες Δυνάμεις της η Ελλάδα στηρίζει τις επιχειρήσεις μας, ειδικά μέσα από τη Σούδα, που μας δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις με ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Εδωσε εντολή: «Οι κοινές ασκήσεις πρέπει να συνεχίσουν, ώστε όπου χρειαστεί να δράσουν οι δυνάμεις μας να το κάνουν άμεσα και αποτελεσματικά». «Οσο η οικονομία της Ελλάδας σταθεροποιείται ελπίζουμε ότι θα παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο γεφυροποιού στην περιοχή ανάμεσα σε χώρες της». «Αντιμετωπίζουμε μη συμβατικές απειλές, όπως η τρομοκρατία, το Προσφυγικό, οι κυβερνοεπιθέσεις, που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και μας αφορούν όλους. Είμαι πεισμένος ότι η σχέση μας θα παραμείνει ισχυρή και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε από κοινού τις σύγχρονες προκλήσεις».

Δήλωσε, άλλωστε, «ευτυχής» για τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα μεσοβδόμαδα ότι «ενισχύουμε περαιτέρω τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ (...) με σκοπό, τόσο την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή, όσο και για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Μια σχέση κρίσιμη όσο ποτέ σήμερα»...

«Συζητάνε» τα πάντα

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, εν μέσω αντιθέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την κυβέρνηση Ερντογάν να αντιδρά στον εξοπλισμό Κούρδων από τους Αμερικανούς, η Αθήνα φέρεται διατεθειμένη να καλύψει την όποια επιχειρησιακή ...δυσλειτουργία ή πρόσθετες ανάγκες προκύψουν στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει - ανοικτά ή στα μουλωχτά - συγκεκριμένες προτάσεις, π.χ. για:

-- Συνοδεία από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε αμερικανικά αεροπλανοφόρα που πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να αποδεσμευτούν από την αποστολή συνοδείας τους άλλα πολεμικά καράβια των Αμερικανών και να ανοιχτούν σε άλλα μέτωπα αντιπαράθεσης.

-- Παροχή κι άλλων ναυτικών βάσεων στο αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό. Πέραν της περιλάλητης αμερικάνικης βάσης της Σούδας, κορωνίδα της «ελληνο-αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας», λέγεται ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών έχει κινήσει βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Σκύρο, η οποία υπολειτουργεί.

-- Ενδιαφέρον έχουν και πληροφορίες για τις διευκολύνσεις που η ελληνική κυβέρνηση προσφέρεται να παράσχει στην αμερικάνικη Πολεμική Αεροπορία. Στον απόηχο πληροφοριών για απομάκρυνση δραστηριοτήτων των Αμερικανών από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, λέγεται ότι οι Αμερικανοί συζητούν τη μεταφορά αεροπλάνων τους στη Λάρισα, στο Ακτιο και την Ανδραβίδα. Το Ακτιο χρησιμοποιείται, άλλωστε, κατά διαστήματα από τα ιπτάμενα ραντάρ του NATO, τα AWACS. Επίσης, παλαιότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει στους Αμερικανούς και τις αεροπορικές βάσεις Καλαμάτας και Καρπάθου.

Για όλα τα παραπάνω, κυβερνητικές πηγές ούτε διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν, μόνο επισημαίνουν ότι «στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όλα συζητούνται»...

Κόμβος

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητη η απόφαση, η Ελλάδα να καταστεί κόμβος και για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Κάτι που φάνηκε περίτρανα με όσα διαδραματίστηκαν γύρω από την άσκηση της λυκοσυμμαχίας «Noble Jump 2017» στη Ρουμανία (διεξάγεται στο διάστημα 6-14/6), στο πλαίσιο της οποίας έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες άνδρες από πολλά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της άσκησης, στις 29/5 - 2/6, και καθώς η Ελλάδα συμμετέχει, παρέχοντας «υπηρεσίες φιλοξενούντος έθνους» («Παροχή διευκολύνσεων στον αερολιμένα και στον λιμένα Αλεξανδρούπολης κατά την εκφόρτωση και φόρτωση προσωπικού και μέσων», «Διάθεση καταλυμάτων στρατωνισμού για το προσωπικό», «Παροχή συνοδείας και ασφάλειας κατά την είσοδο, διέλευση και έξοδό τους από τη χώρα» κ.ά.), κατέφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και κατόπιν διεκπεραιώθηκαν από Ορμένιο σε Βουλγαρία, για να συνεχίσουν προς Ρουμανία, προσωπικό και μέσα των βρετανικών και ισπανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αντίστοιχα, στελέχη και οχήματα των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθ' οδόν για την ίδια άσκηση, κινήθηκαν στο δρομολόγιο Κρυσταλλοπηγή - Προμαχώνας, όπου και μπλοκαρίστηκαν, βέβαια, από δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και αναγκάστηκαν σε υποχώρηση. Επόμενη φάση της άσκησης, η φάση αναδίπλωσης των ΝΑΤΟικών στις 17 - 22/6, οπότε κατά το ανακοινωθέν πρόγραμμά τους θα ξαναεπιχειρήσουν διέλευση από ελληνικού εδάφους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας(2018-11-10 00:00:00.0)
Πήραν ...φωτιά το 2018(2018-11-10 00:00:00.0)
Οργανώνουν μεγάλη άσκηση την Παρασκευή με Αμερικανούς κομάντο(2018-10-31 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες ναυτών για την εμπλοκή των πλοίων τους σε ΝΑΤΟικές αποστολές(2018-10-20 00:00:00.0)
Λαϊκή επαγρύπνηση(2014-03-23 00:00:00.0)
Στις ΗΠΑ για ... φροντιστήριο(2004-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ