Σάββατο 10 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΡ
Σε εξέλιξη πολύμορφες διαβουλεύσεις

ΝΤΟΧΑ.--

Διεργασίες για εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις του Κατάρ με άλλες χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής φαίνεται να καταβάλλονται τα τελευταία 24ωρα με φόντο την όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας σε μία περιοχή που έχει αναδειχθεί ένα από τα διεθνή βασικά πεδία σύγκρουσης μεταξύ ανταγωνιστικών μονοπωλίων.

Καταγγέλλοντας την εξαπόλυση μίας «άδικης πολιορκίας» σε βάρος του Κατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών του κρατιδίου, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντουλραχμάν αλ Θάνι, υποστήριξε ότι οι οικονομικές, εμπορικές, αεροπορικές κυρώσεις, όπως επίσης και ο θαλάσσιος και χερσαίος αποκλεισμός της χώρας του από τουλάχιστον τρεις χώρες του Περσικού Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν) και άλλες μουσουλμανικές χώρες συνιστούν «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε νωρίτερα χτες με τον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκφράζοντας αμφότεροι την ελπίδα πως η κρίση θα επιλυθεί «με διπλωματία και διάλογο». Ο Γκάμπριελ πρόσθεσε μάλιστα ότι καταβάλλονται παράλληλα διπλωματικές προσπάθειες από ΗΠΑ, Κουβέιτ «και άλλους» (σ.σ. υπονοώντας την Τουρκία). Ας σημειωθεί πάντως ότι πριν από τη συνάντησή του με τον Γκάμπριελ, ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, τονίζοντας πως συζήτησαν «διμερείς σχέσεις και μέσα ενίσχυσής τους, όπως επίσης την κατάσταση και τις τελευταίες εξελίξεις στην κρίση των σχέσεων με άλλες αραβικές χώρες».

Τηλεφωνική επικοινωνία με επίκεντρο τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και ζητήματα διμερούς συνεργασίας είχε χτες και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, με τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ανουάρ Μοχάμεντ Γκαργκάς.

Παρά την κινητικότητα συμμάχων του Κατάρ και άλλων χωρών του Κόλπου για «διπλωματική» λύση στην ένταση που έχει ξεσπάσει από τις 5/6 με πρόσχημα την υποστήριξη του Κατάρ σε οργανώσεις φανατικών ισλαμιστών και τρομοκρατών, χτες αξιωματούχοι από Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτιαξαν μία λίστα με 12 οργανισμούς και 59 άτομα που θεωρούν πως «συνδέονται με την τρομοκρατία και υποστηρίζονται οικονομικά και πολιτικά από το Κατάρ». Εξι από τις 12 οργανώσεις αφορούν ένοπλες ομάδες αντικαθεστωτικών στο Μπαχρέιν (στο οποίο, ως γνωστόν, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής είχαν επέμβει στρατιωτικά το Μάρτη του 2011 για να στηρίξουν τη σουνιτική βασιλική οικογένεια των Αλ Χαλίφα, που κινδύνευε να ανατραπεί από την πλειονότητα των πολιτών που είναι σιίτες). Μεταξύ των 59 προσώπων που έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» χωρών του Κόλπου είναι ο Αιγύπτιος πνευματικός ηγέτης των «Αδελφών Μουσουλμάνων», Γιουσέφ αλ Καραντάουι. Αυτήν τη λίστα απέρριψε το Κατάρ λέγοντας ότι είναι «τμήμα των κατηγοριών που δεν έχουν καμία βάση στήριξης ή σχέση με γεγονότα».

Ταυτόχρονα, η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Κατάρ διευρύνεται, όπως ανακοινώθηκε προχτές, με τη μεταφορά εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτών στη βάση που διαθέτει στη χώρα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org