Σάββατο 10 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Για «σοβαρό λάθος» μιλά η Τουρκία

Αντιδράσεις και από Ιράκ, Γερμανία, ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα ένταση σε ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες που ήδη «φουντώνουν» στην περιοχή προκαλεί η ανακοίνωση της κυβέρνησης του αυτόνομου Κουρδιστάν ότι θα γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του στις 25 Σεπτέμβρη φέτος.

Στη Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Σάαντ αλ Χάντιθι τόνισε χτες ότι οι Κούρδοι δεν μπορούν να προχωρήσουν μόνοι μία τέτοια κίνηση, αναφέροντας πως «όλοι οι Ιρακινοί πρέπει να έχουν λόγο στον καθορισμό του μέλλοντος του έθνους τους. Δεν μπορεί ένα μόνο κόμμα να καθορίσει το μέλλον του Ιράκ, απομονώνοντας τα άλλα. Οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να ληφθεί σε διαβούλευση με άλλα κόμματα και να εξασφαλιστεί εθνική συναίνεση».

Το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Τουρκίας εξέδωσε χτες ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει «σοβαρό λάθος» την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη. «Η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της διατήρησης του Ιράκ ως ενιαία πολιτική οντότητα του Ιράκ αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές για την πολιτική της Τουρκίας στο Ιράκ», προσθέτει η ανακοίνωση. Σημειώνουμε ότι η Τουρκία ανησυχεί έντονα για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει από την ευρύτερη πιθανή «αναβάθμιση» του ρόλου των Κούρδων στην περιοχή, διεκδικώντας ταυτόχρονα όρους προνομιακής (για τα μονοπώλια που εκπροσωπεί) συνεργασίας με ορισμένα τμήματα των Κούρδων (όπως αυτών του ιρακινού Κουρδιστάν).

Τον προβληματισμό του όμως εξέφρασε και το Βερολίνο, αν και με διαφορετική «ένταση». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας για «μονομερή βήματα» και τονίζοντας ότι «η αμφισβήτηση της ενότητας του Ιράκ ή ακόμη και η επιθυμία να αναδιαμορφωθούν τα εθνικά σύνορα, δεν είναι η σωστή πορεία. Αυτό θα επιδεινώσει μόνο μια ήδη δύσκολη και ασταθή κατάσταση, τόσο στην Ερμπίλ όσο και στη Βαγδάτη», κάλεσε όλες τις πλευρές σε διάλογο και επισήμανε: «Ο αγώνας κατά του "Ισλαμικού Κράτους" δεν έχει κερδηθεί. Μόνο μαζί θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας». Θυμίζουμε ότι σήμερα η Γερμανία έχει παρουσία στην περιοχή και με αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, συγκεκριμένα με την παροχή 32.000 όπλων και πολυβόλων και άλλων πολεμικών ειδών αξίας περίπου 90 εκατ. ευρώ στο ιρακινό Κουρδιστάν. Επίσης, περίπου 130 Γερμανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν Κούρδους μαχητές «Πεσμεργκά».

Ακόμα, στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ένα ενιαίο, σταθερό, δημοκρατικό και ομοσπονδιακό Ιράκ. Πρόσθεσε, πάντως, ότι «κατανοούμε και εκτιμάμε τις νόμιμες φιλοδοξίες του λαού του ιρακινού Κουρδιστάν», αλλά και ότι «εκφράσαμε τις ανησυχίες μας στις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν σχετικά με το ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος - ακόμα και αυτής της μη δεσμευτικής απόφασης - στην παρούσα περίοδο θα αποσπάσει από πιο επείγουσες προτεραιότητες». Ως τέτοιες, η Νάουερτ προσδιόρισε την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», την ανόρθωση της οικονομίας, την επίλυση υπαρχουσών πολιτικών διαφωνιών, συμπληρώνοντας ότι το Κουρδιστάν θα έπρεπε να επιλύσει τα «θέματα» που υπάρχουν με τη Βαγδάτη «στη βάση του ιρακινού συντάγματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ