Σάββατο 10 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Ηρώδειο

HARIS AKRIVIADIS akriviadis@o

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο Ηρώδειο, το Σάββατο 17 Ιούνη, στις 21.00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που διευθύνει ο Γεώργιος Βράνος, ενώ συμπράττει ο διεθνώς καταξιωμένος Θεσσαλονικιός πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.

Το πρόγραμμα ξεκινά με τη Δωδεκανησιακή Σουίτα αρ.1 του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Το έργο είναι αφιερωμένο στον Ελβετό μουσικολόγο Samuel Baud - Bovy, αφού τα θέματά του είναι παρμένα από τους δυο τόμους της συλλογής του «Τραγούδια των Δωδεκανήσων», μία εκπληκτική μελέτη των χορών και των τραγουδιών των ακριτικών νησιών της Ελλάδας.

Η συνέχεια περιλαμβάνει το δεύτερο από τα τέσσερα κονσέρτα για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, το οποίο αποτελεί και ένα από τα δημοφιλέστερα του σχετικού ρεπερτορίου. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό έργο του ιδιαίτερου προσωπικού ύφους του συνθέτη και χαρακτηρίζεται από την πλούσια και ζεστή μελωδικότητά του, καθώς και την αξιοθαύμαστη άνεση και φυσικότητα στην εξέλιξή του, στοιχεία που αναδεικνύουν την πηγαία έμπνευση του δημιουργού. Ο Ραχμάνινοφ χτίζει το κοντσέρτο μέσα σε μία ρομαντική ατμόσφαιρα και με τις έντονες ρυθμικές, μελωδικές και ψυχολογικές μεταπτώσεις, δοκιμάζει στο έπακρο τη δεξιοτεχνία του σολίστα και την αναδεικνύει.

Η συναυλία ολοκληρώνεται με την 5η Συμφωνία του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι. Σε αυτή τη συμφωνία, ο συνθέτης αναπτύσσει διάφορες νοητικές διαδρομές υπαρξιακού χαρακτήρα, ξεκινώντας από το θάνατο για να καταλήξει σε ένα θριαμβευτικό φινάλε, με το οποίο υμνεί τη ζωή. Αυτό το γεγονός συνετέλεσε στο να γίνει το έργο ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και να χρησιμοποιείται για την ανύψωση του ηθικού του λαού, καταλήγοντας ουσιαστικά να καθιερωθεί ως το μουσικό θέμα των νικών του Κόκκινου Στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ