Κυριακή 30 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
Προγράμματα
Τα φεγγάρια της Κάρλα

Σκηνη από την ταινία του Κεν Λόουτς «Το τραγούδι της Κλάρα»
Σκηνη από την ταινία του Κεν Λόουτς «Το τραγούδι της Κλάρα»
Μια δραματική κωμωδία γαλλικής παραγωγής του 1972, «Ενα ωραίο κορίτσι όπως εγώ», σε σκηνοθεσία του Φρανσουά Τριφό, θα παρουσιαστεί σήμερα στη 01.00 από την ΕΤ-3. Πρόκειται για μια απολαυστική μαύρη κωμωδία για μια γυναίκα - δολοφόνο που αποκαλύπτει το βρωμερό παρελθόν της σε ένα σπουδαστή εγκληματολογίας, που ετοιμάζει τη διατριβή του και σταδιακά τον δελεάζει, όπως ακριβώς έκανε και με τα θύματα της. Θα συναντήσει την Καμίλ Μπιλς στη φυλακή για να της πάρει συνέντευξη, η οποία Καμίλ κατηγορείται για το φόνο του εραστή και του άνδρα της. Πρωταγωνιστούν οι: Μπερναντέτ Λαφόντ, ο Κλοντ Μπρασέρ και ο Σαρλς Ντένερ.

Από την ΕΤ-3 στις 24.00 τη Δευτέρα, θα παρουσιαστεί η πιο προωθημένη αισθητικά, αλλά και η πιο απελπισμένη δημιουργία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια».

Οι χρονιές που βλέπουμε δεκατρείς φορές τη σελήνη, για μερικά, πολύ συναισθηματικά άτομα, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, συχνά φτάνουν σε αυτοκαταστροφή. Αυτά υποστήριζε ο Φασμπίντερ λίγους μήνες μετά την αυτοκτονία του φίλου του, Αρμιν Μάιερ, όταν γύριζε αυτή την ταινία. Η Ελβίρα, πρώην τραβεστί που έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου για χάρη του πρώην εραστή της Αντον, περιφέρεται απελπισμένη το καλοκαίρι του "78" σε μια εχθρική Φρανκφούρτη, στην πόλη των καζίνων, των τραπεζών και των ουρανοξυστών. Στην περιπλάνησή της συναντά τα πρόσωπα ή τους χώρους που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της: το ορφανοτροφείο, το σφαγείο όπου δούλευε παλιά, το γραφείο του Αντον, το σπίτι που μένει η πρώην γυναίκα του και η κόρη του. Κανένας όμως δεν μπορεί ή δε θέλει να ενδιαφερθεί για τα προβλήματα της απελπισμένης αυτής ύπαρξης. Η Ελβίρα, ένα πρόσωπο τραγικό και συγκλονιστικό συνάμα είναι το πιο αξιοθρήνητο και μοναχικό πλάσμα που «γέννησε» ο κινηματογράφος του Φασμπίντερ. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ίσως οι ταινίες του Γερμανού σκηνοθέτη είναι νοσηρές και απελπισμένες και ίσως να έχει δίκιο. Ομως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι ο Φασμπίντερ, μετά το γύρισμα της ταινίας δήλωνε ότι «οι ερωτικές σχέσεις έχουν πεθάνει και ότι ο έρωτας είναι ανύπαρκτος στην κοινωνίας μας. Απλώς ορισμένοι δεν το αντιλαμβάνονται και συνεχίζουν τη ζωή τους». Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός, ότι ο Φασμπίντερ είχε μια τρομερή ευαισθησία και ένα εκπληκτικό, καταλυτικό ταλέντο, κάτι που έκανε τις δικές του ταινίες να διαφέρουν πολύ από τις υπόλοιπες νοσηρές ταινίες, που πραγματεύονται τα ίδια θέματα. Με τους: Φόλεκτερ Σπέγλερ, Ικγκριντ Κάβεν και Ελίζαμπεθ Τρίσεναρ.

Από τη ΝΕΤ στις 22.00 την Τετάρτησε πρώτη τηλεοπτική προβολή θα παρουσιαστεί «Το τραγούδι της Κάρλα» του Κεν Λόουτς. Το τραγούδι της Κάρλα, είναι μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σ' έναν Σκοτσέζο οδηγό λεωφορείου με ελεύθερο πνεύμα και σε μια εξόριστη από τη Νικαράγουα, που έχει καταλήξει στη Γλασκόβη και την τρώει η νοσταλγία για την πατρίδα της. Βρισκόμαστε στο 1987 και στην πατρίδα της Κάρλα, οι «Κόντρας» ετοιμάζουν, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, την τελική επίθεσή τους ενάντια στην κυβέρνηση των Σαντινίστας. Η Κάρλα αντιστέκεται στον έρωτα του Τζορτζ που, γοητευμένος από την ομορφιά της και το μυστήριο που την τυλίγει, της προτείνει να ταξιδέψουν μαζί στη Νικαράγουα. Εκεί, θα ανακαλύψει την αληθινή ιστορία της Κάρλα, αλλά και της τραγικής χώρας της. Στο πρώτο μέρος της ταινίας, ο Λόουτς περιγράφει τον έρωτα που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δυο νέους, στήνοντας σκηνές γεμάτες φρεσκάδα και χιούμορ, ενώ στο δεύτερο μέρος, μόλις φτάνουν στη Νικαράγουα, ο Λόουτς δείχνει το αληθινό πρόσωπο των χωρών της Λατινικής Αμερικής, έτσι όπως το αντιλαμβάνεται εκείνος. Με τους: Ρόμπερτ Κάρλαϊλ, Ογιάνκα Καμπέζας, Σκοτ Γκλεν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ