Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ζυμώσεις» ενόψει της συνάντησης στις 4 Ιούνη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει την Κυριακή 4 Ιούνη στη Νέα Υόρκη ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό TRT, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, είπε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται γιατί «θέλουμε να έχουμε μια περιεκτική σύνοδο στη Γενεύη για όλα τα εκκρεμμούντα ζητήματα. Προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή πλατφόρμα γι' αυτό». Υποστήριξε ότι Αθήνα και Αγκυρα βλέπουν ως «στρατηγικό στόχο» τη λύση του Κυπριακού, ενώ για το αν οι διαφωνίες των δύο πλευρών μπορούν να αντιμετωπιστούν, τόνισε: «Οπως γνωρίζετε, η αφετηρία από ελληνικής πλευράς είναι ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν και δεν θα πρέπει να υπάρχουν τουρκικές εγγυήσεις. Και η αφετηρία της τουρκικής πλευράς είναι η αντίθετη, ότι η παρούσα κατάσταση πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι πως όλα αυτά μπορούν να λυθούν. Δεν είναι επιστήμη πυραύλων, μπορεί να επιτευχθεί. Αλλά δεν έχουμε κατ' ανάγκη το σωστό κλίμα και το επίπεδο εμπιστοσύνης το οποίο θα το έκανε πιο εύκολο να επιλυθεί». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «και οι δύο πλευρές είπαν ήδη ότι μπορούν να βρίσκονται στη Γενεύη τον Ιούνιο. Το πρόβλημα δεν είναι η ημερομηνία αλλά πώς». Κατέληξε: «Εάν μας δείτε να ερχόμαστε στη δεύτερη "Γενεύη", θα βρούμε μια συμφωνία. Η ανησυχία μου δεν είναι αν θα βρούμε συμφωνία. Η ανησυχία μου είναι αν θα πάμε ποτέ στη Γενεύη».

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ κοινή συνάντηση με τα Ηνωμένα Εθνη» και ότι ζητούμενο είναι «"Γενεύη" που θα φέρει αποτέλεσμα και όχι που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο».

Στα Κατεχόμενα, ο Ακιντζί είπε χτες ότι δεν θα δεχτεί την «επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς προς εμάς για προϋποθέσεις», συμπληρώνοντας ότι «η λύση δεν θα έρθει θέτοντας όρους». Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η «τουρκοκυπριακή πλευρά» επιθυμεί «μια ομοσπονδιακή λύση, διζωνική, δικοινοτική, με πολιτική ισότητα που θα βασίζεται στις δύο συνιστώσες Πολιτείες, θα έχει εκ περιτροπής προεδρία και οι δύο πλευρές θα μπορούν να έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις». «Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει βούληση και αποφασιστικότητα, αν αυτά υπάρχουν και στην ελληνοκυπριακή πλευρά», συνέχισε, τότε «ας τελειώσουμε με αυτή τη δουλειά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να παραπλανούμε περισσότερο τον κόσμο».

Το μεσημέρι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρέθηκε στα Κατεχόμενα, ο Ακιντζί είπε ότι «είμαστε εντάξει για τη Γενεύη, χωρίς όμως προϋποθέσεις, για συζήτηση όλων των θεμάτων, και σίγουρα και των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων», αλλά όχι να κλείσουν πρώτα τα κεφάλαια που θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστηρίζοντας ότι αυτή η προσέγγιση δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Για τις δηλώσεις Ακιντζί - Τσαβούσογλου υπήρχαν διφορούμενες πληροφορίες. Σύμφωνα με αρκετά ρεπορτάζ, ο Τσαβούσογλου είπε πως η Αγκυρα δεν μπορεί να συζητά την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, εξηγώντας ότι υπάρχει έδαφος για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση και να συζητήσουμε «προσαρμογή» του συστήματος εγγυήσεων και ασφάλειας.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το παζάρι θα περιπλακεί και από τις επαφές που ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να έχει ο Κύπριος ηγέτης στις ΗΠΑ, με την αμερικανική ηγεσία αλλά και με εκπροσώπους επιχειρηματικών κύκλων. Σε αυτή τη βάση, ενδιαφέρον έχουν εκτιμήσεις που διακινούνται στο «τρίγωνο» Αθήνας - Λευκωσίας - Νέας Υόρκης, ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις «καινοτόμες» ιδέες που προωθεί ο Αϊντε για την υπέρβαση διαφωνιών.

Σήμερα, στη Λευκωσία αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί(2019-08-09 00:00:00.0)
«Πυρετός» διαβουλεύσεων με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά(2017-05-19 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί(2017-02-23 00:00:00.0)
Ολα ρευστά εν αναμονή της νέας συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί(2017-02-18 00:00:00.0)
Σε επόμενη φάση η συνέχεια της διαπραγμάτευσης για το διχοτομικό σχέδιο(2017-01-13 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ακιντζί και συνέχεια προετοιμασιών(2016-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ