Τρίτη 30 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σχέδιο οργάνωσης της πάλης με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς

Πρωταρχικό μέλημα η ενίσχυση των μαζικών διαδικασιών, της συμμετοχής των εργαζομένων, κόντρα στην απογοήτευση και το συμβιβασμό
Πρωταρχικό μέλημα η ενίσχυση των μαζικών διαδικασιών, της συμμετοχής των εργαζομένων, κόντρα στην απογοήτευση και το συμβιβασμό
Την οργάνωση της πάλης και των αγώνων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος το επόμενο διάστημα, απέναντι στην κλιμακούμενη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ και τις συνέπειές της, συζήτησε σε συνεδρίασή της το Σάββατο 29/5 η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, δίνοντας έμφαση στην ακόμα καλύτερη επαφή με τους χώρους δουλειάς και την ανάπτυξη συλλογικών διαδικασιών των εργαζομένων.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ενίσχυσης του σχεδιασμού για τη συνέχεια, η Εκτελεστική Γραμματεία έκανε ταυτόχρονα τον απολογισμό της δράσης που ανέπτυξαν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ τις προηγούμενες βδομάδες και κυρίως για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς και το διήμερο κινητοποιήσεων στις 17 και 18 Μάη, κατά την ψήφιση του νέου αντιλαϊκού πακέτου στη Βουλή.

Με βάση την πλούσια πείρα από αυτές τις κινητοποιήσεις και την πολύμορφη δραστηριότητα για την προετοιμασία τους, όπου οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις έβαλαν τη σφραγίδα τους, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογράμμισε την ανάγκη τα συνδικάτα να σχεδιάσουν νέες πρωτοβουλίες ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Στο επίκεντρο μπαίνει η στήριξη όλων των εστιών αντίστασης, κλάδων και χώρων δουλειάς που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Σαν τέτοιες ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, ο αγώνας των συμβασιούχων στους δήμους, καθώς και η μάχη των εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων για την κυριακάτικη αργία, που όπως τονίστηκε, δεν αφορά μόνο αυτούς, αλλά πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης, καθώς η υπονόμευσή της θα επεκταθεί σε ακόμα περισσότερους κλάδους και επαγγέλματα.

Για το ΠΑΜΕ, βασικό μέτωπο πάλης ήταν και παραμένει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων και διεκδικητικό πλαίσιο που βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους. Σε αυτό το πλαίσιο, θα στηριχτεί η σχετική πρωτοβουλία που σχεδιάζεται από τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων για πανελλαδική κινητοποίηση το επόμενο διάστημα.

Αντίστοιχη στήριξη πρέπει να έχει και ο αγώνας των συνταξιουχικών οργανώσεων και οι τρεις πανσυνταξιουχικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζει η ΣΕΑ σε Θεσσαλονίκη (13/6), Αθήνα (15/6) και Κρήτη (21/6).

Στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι τα συνδικάτα πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς η ψήφιση από την κυβέρνηση της πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων δημιουργεί νέα δεδομένα, ενώ οι πλειστηριασμοί και οι ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται «προ των πυλών», απαιτούν την οργάνωση άμεσης απάντησης.

Πρωταρχικό μέλημα ήταν και παραμένει το δυνάμωμα της παρουσίας των ταξικών δυνάμεων στους χώρους δουλειάς, οι ανοιχτές μαζικές διαδικασίες, με επιμονή και σχέδιο από τις διοικήσεις των σωματείων, ώστε να μεγαλώσει η συμμετοχή των εργαζομένων, να αντιπαλεύεται η απογοήτευση και ο συμβιβασμός που καλλιεργούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στο πλαίσιο της ενιαίας απάντησης στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, εντός και εκτός συνόρων, το ΠΑΜΕ δίνει συνέχεια στις πρωτοβουλίες του για την ενίσχυση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με το διήμερο αντιπολεμικής και αντιιμπεριαλιστικής δράσης των συνδικάτων των Βαλκανίων που διοργανώνει στις 24 και 25 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής του ΠΑΜΕ να γίνει την 1η Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ