Σάββατο 27 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στρατηγική εμπορικής αξιοποίησης της νέας γνώσης

Οι βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις των αστικών επιτελείων για τη σύνδεση ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και δημόσιων ερευνητικών φορέων με τις επιχειρήσεις, με στόχο τη μεγιστοποίηση της εμπορικής εκμετάλλευσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, αποτυπώνονται στην παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, την περασμένη Τρίτη, σε εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας για την Παιδεία και την Ανάπτυξη» (ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α)».

Το θέμα που ανέπτυξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν η «Σύνδεση ΑΕΙ, Ερευνητικών Κέντρων και Επιχειρήσεων στην Ελλάδα: Παρόν και Μέλλον». Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως «τα ελληνικά ΑΕΙ οφείλουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις αναπτύσσοντας δράσεις σύνδεσης με την αγορά εργασίας αλλά και συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων», εντοπίζοντας «παράδοξο» και αναντιστοιχία ανάμεσα στα υψηλού επιπέδου ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται στα δημόσια ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια και στη μη «εμπορική αξιοποίηση» της γνώσης.

Ανέφερε πως «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απαιτούν πιο ευέλικτα συστήματα διοίκησης και χρηματοδότησης, τα οποία θα εξισορροπούν μεταξύ μεγαλύτερης αυτονομίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και λογοδοσίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη». Παράλληλα, χαρακτήρισε αδυναμία που πρέπει να αντιμετωπιστεί την «ελλιπή σύνδεση των προτεραιοτήτων και της στρατηγικής για έρευνα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, αφού τα ερευνητικά έργα βασίζονται κυρίως στα ενδιαφέροντα της ακαδημαϊκής/ερευνητικής κοινότητας».

Περιγράφοντας το χαρακτήρα που πρέπει να έχει η δημόσια παρέμβαση, ο Γ. Στουρνάρας σημειώνει πως αυτή «μπορεί να ενθαρρύνει τόσο τη διάχυση της τεχνολογίας, δηλαδή τη στήριξη της εμπορικής αξιοποίησης της ερευνητικής δραστηριότητας που παράγεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, όσο και τη δημιουργία παραγωγικής διεξόδου στις φιλοδοξίες των χαρισματικών και ταλαντούχων νέων επιστημόνων». Βέβαια, οι επικλήσεις της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, αξιοποίησης των ταλέντων, της ανακοπής του brain drain περισσεύουν κάθε φορά που γίνονται αναφορές στη στρατηγική για την Ερευνα, ωστόσο, ταυτόχρονα με την αύξηση των δαπανών για την Ερευνα, που εντοπίζει στην ομιλία του ο διοικητής της ΤτΕ, υπήρξαν επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και απολύσεις εργαζομένων στον τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ