Σάββατο 27 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΧΡΕΜΕΛΗ. Πέρασε ένας χρόνος που «έφυγες», σύντροφε, από κοντά μας. Σου δίνουμε υπόσχεση πως εμείς οι σύντροφοι και η οικογένειά σου ακολουθούμε τον δρόμο που ακολούθησες και υποστήριξες μέχρι τέλους. Σου δίνουμε υπόσχεση πως εμείς βαδίζουμε στον δρόμο σου για τον σοσιαλισμό, την λαϊκή εξουσία.

Η οικογένειά σου, τιμώντας τη μνήμη σου, προσφέρει, μέσω της ΚΟ Λιβαδειάς, 100 ευρώ.

Η σύντροφός σου Ευσταθία

Τα παιδιά σου Ευθύμης και Αυγερινός

***

ΦΩΤΟ

Στις 25 Μάη συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΗΣ. Στη μνήμη του, ο αδελφός του Νίκος προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ανατολικών Συνοικιών Ηρακλείου, το ποσό των 30 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων προς τιμήν της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, απόγονοι του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ αποτίουμε αιώνιο φόρο τιμής στη μνήμη ενός από τα καλύτερα παιδιά του ΚΚΕ, του δικηγόρου και ανώτερου στελέχους του Κόμματος ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΡΑΒΟΥ (φωτ.), επικεφαλής Πολιτικού Επιτρόπου (Μοράβας), ομάδας Πελοποννησίων στρατιωτικο-πολιτικών στελεχών του ΚΚΕ. Ηρθε στην Ελλάδα από το Μπούλκες, το καλοκαίρι του 1947 με σκοπό να στελεχώσει τον ΔΣ Πελοποννήσου. Η ομάδα έμεινε επί τρίμηνο στον Γράμμο, παίρνοντας μέρος σε αρκετές μάχες. Τον Οκτώβρη έφτασε στη Φωκίδα, στο τάγμα του ΔΣ Γκιώνας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Παραμονές Χριστουγέννων του 1947, ο Βασίλης Μπράβος μαζί με τον Γκίκα Φράγκο και τον Κώστα Κανελλόπουλο, που θα αποτελούσαν την τριμελή Διοίκηση του ΔΣ Πελοποννήσου και με οδηγό τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΜΑΛΗ, υπεύθυνο του ΚΚΕ της περιοχής, πήγαν στο Γαλαξίδι να βρουν πανί για να το τοποθετήσουν σε ένα βενζινόπλοιο που ήταν πεταμένο στην παραλία της Ερατεινής, από το οποίο ο στρατός είχε αφαιρέσει τη μηχανή και επίσης να βρουν άτομο που θα οδηγούσε το καΐκι με την ομάδα, διασχίζοντας τον Κορινθιακό. Η δουλειά έγινε με επιτυχία αλλά στην επιστροφή προς την Γκιώνα οι τέσσερις έπεσαν σε ενέδρα αποσπάσματος Χωροφυλακής, με αποτέλεσμα οι δύο να σωθούν τραυματισμένοι, ενώ ο Μπράβος και ο Φράγκος βαριά τραυματισμένοι. Αφού βασανίστηκαν για να αποκαλύψουν το κρησφύγετο των συντρόφων τους της αποστολής, στο τέλος οι δήμιοι, χωρίς να πάρουν λέξη από το στόμα τους, αποκεφάλισαν τους ήρωες στις 24 Δεκέμβρη του 1947 στα Πεντεόρια Δωρίδας.

Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Μπράβου, το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ έστειλε επικεφαλής της αποστολής των Πελοποννησίων τον Στέφανο Γκιουζέλη, ο οποίος πέρασε στις 6 Γενάρη του 1948 από τη Βιτρινίτσα στο Διακοφτό και ανέλαβε την ηγεσία της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, που δημιουργήθηκε λίγες μέρες αργότερα.

Στη μνήμη του αλύγιστου κομμουνιστή - επαναστάτη Βασίλη Μπράβου από τον Μελιγαλά Μεσσηνίας, με τη μεγάλη προσφορά του, μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και στον αγώνα ενάντια στον χιτλεροφασισμό και τους ντόπιους προδότες, για ενίσχυση προσφέρουμε 50 ευρώ.

Την ομάδα των στελεχών του Βασίλη Μπράβου αποτελούσαν: ΓΚΙΚΑΣ ΦΡΑΓΚΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΡΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΡΤΖΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΑΖΕΜΕΝΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΥΣΙΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΧΡΕΜΕΛΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΧΡΕΜΕΛΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ