Παρασκευή 26 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Κόντρες και συμβιβασμοί στις πλάτες του λαού

Τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ επιβεβαιώνουν ότι η αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος είναι δεδομένη στις διαπραγματεύσεις για το χρέος

Eurokinissi

Τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ επιβεβαιώνουν ότι η αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος είναι δεδομένη στις διαπραγματεύσεις για το χρέος
«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του ΔΝΤ», επισήμανε χτες ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, σχετικά με την επίτευξη συμβιβασμού με την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης. Στο επίκεντρο, βέβαια, βρίσκεται η πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα με αυξημένες αρμοδιότητες και ειδικό ρόλο, αλλά χωρίς την παροχή νέων δανείων προς το ελληνικό κράτος, μέχρις ότου καταλήξουν τα παζάρια για τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν σχετικά παραδείγματα στο παρελθόν», όπου «το ΔΝΤ είχε εγκρίνει καταρχήν πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση», προσθέτοντας ότι «το Ταμείο μπορεί να δείξει κάποια ευελιξία ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας». Δείχνοντας στην κατεύθυνση συμβιβασμού με τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωζώνη, υπογράμμισε πως «οι διαφορές απόψεων μειώνονται και όλοι αισιοδοξούν για την πιθανότητα να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία» στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Παράλληλα, όπως είπε, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων (στη μακροπρόθεσμη περίοδο) «θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω», με στόχο «ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από την υιοθέτηση μικρότερου πρωτογενούς πλεονάσματος να διατεθεί για την τόνωση της ανάπτυξης», δηλαδή σε παρεμβάσεις που αφορούν στην ενίσχυση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Επιπλέον, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πακέτο ισχυρών μεταρρυθμίσεων (...) αλλά χρειαζόμαστε ακόμη να λάβουμε περισσότερες διευκρινίσεις για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

Παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι στο τελευταίο Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με «διαρροές» πρακτικών που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα «Euro2day», o Eυ. Τσακαλώτος, σχετικά με την πρόταση του Β. Σόιμπλε, ανάφερε στους ομολόγους του: «Εχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες, αυτό το έγγραφο έχει αρκετά στοιχεία που μπορούν να δουλέψουν για την Ελλάδα, όμως εάν ένας από τους θεσμούς πει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε δεν υπάρχει η ξεκάθαρη λύση που θέλουν οι αγορές». Οπως τόνισε στο πλαίσιο της «κλειστής» συνεδρίασης, «εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ».

Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο, «το μάθημα που πρέπει να πάρουμε, είναι ότι πρέπει να μένουμε σταθεροί σε όσα έχουμε αποφασίσει και όχι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το αφήγημα με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος επειδή κάποιοι από μας υπερέβησαν την εντολή που είχαν για επίτευξη λύσης και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι».

Η «εθνική αναπτυξιακή στρατηγική»

Σε αυτό το φόντο, έντονη κινητικότητα εμφανίζεται σχετικά και με το υπό διαμόρφωση σχέδιο «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021», που αφορά στο μοντέλο της λεγόμενης «παραγωγικής ανασυγκρότησης», με κατεύθυνση την «ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων», σε συνδυασμό βέβαια με τις ενισχύσεις από τα επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και σειρά από άλλες παρεμβάσεις.

«Η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης είναι κεντρική προτεραιότητα του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού», υπογράμμισε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε το «Φόρουμ για τη Βιομηχανία», όπου συμμετέχουν τα αρμόδια υπουργεία και κρατικοί φορείς, οι σύνδεσμοι των εγχώριων βιομηχάνων και άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» χαρακτηριστικά τονίζει: «Τέτοιες πρακτικές συνεργασίας και συνδιαβούλευσης μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων βοηθούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να σχεδιάσουν τις δικές τους επενδυτικές δράσεις και, έτσι, να προσδώσουν μια νέα δυναμική στην αναπτυξιακή διαδικασία, από την οποία θα ωφεληθούν όλοι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ