Παρασκευή 26 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η συγκρότηση και η δράση της ΚΟ Καλλιθέας την περίοδο της δικτατορίας

Εκδήλωση της ΤΟ Νότιων Συνοικιών Αθήνας του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα την Τετάρτη 31 Μάη

Το βιβλίο που παρουσιάζεται στις εκδηλώσεις
Το βιβλίο που παρουσιάζεται στις εκδηλώσεις
«Τον Ιούνη του 1967 συγκροτήθηκε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ και οι πρώτες Αχτίδες, η Εργατική, του Περιστερίου και της Καλλιθέας. Εγινε τιτάνιο έργο σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με ξεκομμένους κομμουνιστές. Στα τέλη Ιούνη με αρχές Ιούλη 1967, ανασυγκροτήθηκε το Γραφείο της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ). Στα μέσα Αυγούστου του 1967 η ΚΟΑ κυκλοφόρησε την παράνομη εφημερίδα "ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΑΘΗΝΑ", ενώ οργανώθηκαν οι πρώτες αντιδικτατορικές ενέργειες με πανό και συνθήματα που έδιναν κουράγιο στο λαό. Κομματικές Οργανώσεις συγκροτήθηκαν στην πορεία και στις άλλες περιοχές της χώρας και σε νησιά».

Το παραπάνω απόσπασμα από την Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 ήταν αυτό που έδωσε την ιδέα στην ΤΟ Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, για να οργανώσει εκδήλωση, αφιερωμένη στη συγκρότηση και τη δράση της ΚΟ Καλλιθέας την περίοδο της δικτατορίας. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στην πολύμορφη δράση Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, για την παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Δικτατορία 1967-1974».

Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στο δημοτικό γυμναστήριο Καλλιθέας «Εσπερος» (Αριστοτέλους 22 - δίπλα στο γήπεδο Καλλιθέας). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ. Επίσης, στο χώρο θα υπάρχει έκθεση αρχειακού υλικού και βιβλιοπωλείο.

Πολύτιμα διαπαιδαγωγητικά στοιχεία

Για την προετοιμασία της εκδήλωσης μίλησε στον «Ριζοσπάστη» η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Νότιου Τομέα. Η Οργάνωση, στην προσπάθεια συλλογής στοιχείων για τη δράση του Κόμματος στην Καλλιθέα, απευθύνθηκε καταρχήν στους μεγαλύτερους σε ηλικία Καλλιθεάτες, μέλη του Κόμματος και οπαδούς. «Πολύτιμη είναι η συμβολή του συντρόφου μας, του πρώτου Γραμματέα της ΚΟ Καλλιθέας στη δικτατορία, ο οποίος μετέφερε πλευρές από την παράνομη δράση. Στοιχεία της έρευνάς μας θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη», αναφέρει η Χριστίνα, εξηγώντας ότι θα παρουσιαστούν τα πρώτα βήματα συγκρότησης των Κομματικών Οργανώσεων στην Καλλιθέα, πώς αξιοποιήθηκε ακόμα και η παραμικρή δυνατότητα νόμιμης δράσης, η ιεράρχηση των συνοικιών κ.λπ.

Οπως εξηγεί το στέλεχος του Κόμματος, η μετάδοση αυτής της πείρας με αφορμή την εκδήλωση αποτελεί πολύτιμο διαπαιδαγωγητικό στοιχείο, ειδικά για τις νεότερες γενιές. Μάλιστα, τα μέλη της ΚΝΕ της περιοχής έχουν ενθουσιαστεί με την εκδήλωση και κάνουν μεγάλο άνοιγμα στη νεολαία της περιοχής για να συμμετάσχει.

Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ήταν τυχαίο ότι στην Καλλιθέα συγκροτήθηκε μια από τις πρώτες Οργανώσεις του Κόμματος. Η λειτουργία του σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας «πάτησε» στους ισχυρούς δεσμούς του με πλατιά τμήματα της εργατικής τάξης και του λαού στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας. Η Χριστίνα σημειώνει ότι αυτοί που έβαλαν πλάτη για την συγκρότηση Οργανώσεων ήταν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι που έγραψαν το έπος της δεκαετίας του 1940. Θυμίζουμε ότι στην Καλλιθέα λειτουργούσε το παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ, εκεί έγιναν μεγάλες μάχες το Δεκέμβρη του 1944, η μάχη της οδού Μπιζανίου τον Ιούλη του 1944, επομένως ο λαός της περιοχής ήταν αρκετά «ψημένος» και με δεσμούς με το Κόμμα.

Πολλές οι δυσκολίες και τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν

Οι δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν για να συγκροτηθούν οι Οργανώσεις ήταν πολλές. Οι κομμουνιστές και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές, που ήταν η «πρώτη ύλη» για την οικοδόμηση του Κόμματος, μπαινόβγαιναν στις φυλακές και πηγαινοέρχονταν στα ξερονήσια. Εκτός από την άγρια καταστολή, πρόσθετο πρόβλημα ήταν η δράση της οπορτουνιστικής ομάδας που αποσπάστηκε από το Κόμμα στη 12η Ολομέλεια του 1968, που δημιουργούσε συγχύσεις και αναστολές, καθώς δεν έφτανε πλέον η εικόνα που είχαν οι κομμουνιστές για όσους γνώριζαν από παλιά. «Επομένως τα βήματα ήταν προσεκτικά, με εξαιρετικά μέτρα προφύλαξης», επισημαίνει η Χριστίνα. «Η συγκρότηση Οργανώσεων δεν έγινε μια κι έξω μόλις το αποφάσισε η ΚΕ. Ηταν μια διαδικασία που ξεδιπλώθηκε αργά και βασανιστικά σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας».

Στην εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη, θα γίνει αναφορά τόσο στον πρώτο Γραμματέα της ΚΟ Καλλιθέας, που θα δώσει και το «παρών», όσο και σε ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη στο πλάι του Κόμματος στη δικτατορία. Η Χριστίνα επισημαίνει ότι η συγκρότηση του Κόμματος δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τον περίγυρο που στήριξε αυτήν την προσπάθεια. «Ξεχωριστό στοιχείο είναι αυτό της οικονομικής ενίσχυσης. Υπήρχαν οικογένειες με εξόριστους και φυλακισμένους, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που επιβίωναν χάρη στην οικονομική στήριξη από φίλους του ΚΚΕ», αναφέρει το στέλεχος του Κόμματος.

Οι μέθοδοι περιφρούρησης που αξιοποίησαν τα μέλη του Κόμματος για να δράσουν σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, είναι άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο, που με αφορμή την εκδήλωση καταπιάστηκε η Οργάνωση. Μάλιστα, μέσα από την έρευνα, έγινε γνωστό ότι το κτίριο που σήμερα στεγάζει γραφεία της ΤΟ Νότιου Τομέα ήταν ένα από τα σπίτια που γίνονταν παράνομες συνεδριάσεις του Κόμματος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, το οποίο κληροδοτήθηκε στην Οργάνωση από παλαίμαχο κομμουνιστή.

Τόσο το περιεχόμενο της εκδήλωσης όσο και η προετοιμασία της, η ενασχόληση της Οργάνωσης με αυτές τις ηρωικές πλευρές της δράσης του Κόμματος, δίνει πολύτιμα διδάγματα. «Τα συμπεράσματα είναι πολύτιμα για τη σημερινή δράση, για την ανάγκη οργάνωσης της πάλης και αυτοτελούς δράσης του Κόμματος κάτω από όλες τις συνθήκες, ενάντια στο σύστημα που γεννά χούντες, φασισμό, φτώχεια και πολέμους. Για τη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή του και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού», αναφέρει το στέλεχος του Κόμματος.

Στο κάλεσμα της ΤΟ Νότιου Τομέα για την εκδήλωση περιλαμβάνεται η απολογία του Γιάννη Γιάνναρη, καθοδηγητή της παράνομης ΚΟ Καλλιθέας και μέλος της ΚΕ, στο έκτακτο στρατοδικείο τον Ιούλη του 1970: «Το Κόμμα μας, τα στελέχη και τα μέλη του, νιώθουν ιδιαίτερη περηφάνια για την ΚΟΑ και τη δράση της. Η χούντα ξέρει γιατί επιτίθεται με τέτοια μανία ενάντια στην ΚΟΑ και γιατί χτυπάει τόσο σκληρά τα στελέχη και τα μέλη της. Στον ισχυρισμό της χούντας ότι δεν υπάρχει αντίσταση στο αντεθνικό και αντιλαϊκό της έργο, η ΚΟΑ τη διαψεύδει καθημερινά με την ηρωική αντίσταση και δράση των Οργανώσεών της στα μάτια όλου του κόσμου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ