Παρασκευή 26 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ V
Εντατικοποίηση και έλλειψη μέτρων ασφαλείας η αιτία των εργατικών ατυχημάτων

Από πρόσφατη περιοδεία του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Κοζάνης στο εργοτάξιο
Από πρόσφατη περιοδεία του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Κοζάνης στο εργοτάξιο
Την εντατικοποίηση της εργασίας και τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας που επιβάλλουν μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλοεργολάβοι, για να μη θιγεί η κερδοφορία τους, αναδεικνύει ως αιτία για τα συνεχή εργατικά «ατυχήματα» το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V.

Με αφορμή το τελευταίο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε μέσα στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό εργαζόμενου της εταιρείας MEKATE μετά από χτύπημα με φορτίο γερανού, το Σωματείο σημειώνει: «Το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες που έχουν σημειωθεί μέσα στο εργοτάξιο της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V παρόλο που η ΤΕΡΝΑ και οι εργολάβοι προσπαθούν να τα κουκουλώσουν μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας. Οι απειλές και οι εκβιασμοί είναι που οδηγούν τους εργάτες να μην δηλώνουν τα εργατικά ατυχήματα, καθώς ακόμα και την αποζημίωση ή την όποια άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος έπειτα από εργατικό ατύχημα οι εργοδότες τα αντιμετωπίζουν και αυτά ως "κόστος"».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να σηκώσουν κεφάλι, να καταγγέλλουν στο Συνδικάτο τους τα εργατικά ατυχήματα, την οποιαδήποτε έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα εξαντλητικά ωράρια ήλιο με ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί, την πίεση από τους «παραπάνω» για εντατικοποίηση της εργασίας. Να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας και ασφάλειας και να μην δέχονται να δουλέψουν χωρίς να τους έχουν παρασχεθεί όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας.

Ξεκαθαρίζει ότι μόνο μέσα από την οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων θα μπορέσει να μπει φρένο στους μεγαλοεργολάβους που μπροστά στην αδυσώπητη δίψα τους για κέρδος βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των εργατών.

Καλεί τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, να απαιτήσουν: Τη στελέχωση και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΕΦΚΑ. Να γίνονται πιο τακτικοί έλεγχοι στο εργοτάξιο που να καταγράφουν τις ελλείψεις και όχι να τις υποκρύπτουν. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη οικοδόμων για τα ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, γιλέκα, κράνη, μπότες, ατομικά σχοινιά και ζώνες ασφαλείας για αυτούς που εργάζονται σε υψόμετρο κ.ά). Να τα πληρώσουν η ανάδοχος εταιρεία και οι υπεργολάβοι.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ