Παρασκευή 26 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανταγωνισμός και συμφωνίες στις συναντήσεις του Τραμπ με τους Ευρωπαίους...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «διεθνούς τρομοκρατίας» ιδιαίτερα σε Συρία και Ιράκ και οι κόντρες ΗΠΑ - ΕΕ για κλιματικές αλλαγές, ενεργειακά ζητήματα, τις σχέσεις με τη Ρωσία και θέματα που αφορούν την διεθνή καπιταλιστική οικονομία κυριάρχησαν το τελευταίο 48ωρο στην ατζέντα των επαφών του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής Συνόδου αλλά και αρκετές ώρες πριν από αυτήν.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ήταν από τους πρώτους που συνάντησε τον Αμερικανό ηγέτη το απόγευμα της Τετάρτης, με φόντο τη δολοφονική επίθεση στο Μάντσεστερ, την οποία καταδίκασαν αμφότεροι σε δηλώσεις τους.

Χτες νωρίς το πρωί, ο Τραμπ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Αν μη τι άλλο, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές των δύο πλευρών ιδιαίτερα πάνω στις σχέσεις με τη Ρωσία, τις κλιματικές αλλαγές και την επαναδιαπραγμάτευση των διμερών εμπορικών σχέσεων που προωθεί γενικότερα ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε σε δηλώσεις του ότι «ορισμένα θέματα παραμένουν ανοικτά όπως οι κλιματικές αλλαγές και το εμπόριο». Τόνισε ότι δεν είναι 100% σίγουρος εάν μοιράζεται κοινές θέσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο για τις σχέσεις με τη Ρωσία, με εξαίρεση το ζήτημα της Ουκρανίας, στο οποίο διαπίστωσε πως βρίσκονται «στην ίδια γραμμή». Παρ' όλα αυτά, φρόντισε να αναφερθεί και σε «πολλά άλλα» ζητήματα στα οποία ΗΠΑ και ΕΕ μοιράζονται κοινές θέσεις, αναφέροντας ως ένα από αυτά «την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», υποτίθεται για την υπεράσπιση της «ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ακολούθως, ο Τραμπ συνάντησε στην αμερικανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, συγχαίροντάς τον για την «καταπληκτική» νίκη του στις πρόσφατες γαλλικές προεδρικές εκλογές. Στη συνάντησή τους τέθηκαν επί τάπητος ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας», ζητήματα οικονομίας και Ενέργειας, οι κλιματικές αλλαγές και δη η διεθνής Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα, για την οποία ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επιφυλαχθεί να ξεκαθαρίσει εάν θα την εφαρμόσει ή όχι.

Μιλώντας στα αποκαλυπτήρια των 2 «μνημείων» στα νέα γραφεία του ΝΑΤΟ ο Τραμπ, απευθυνόμενος στους 27 ηγέτες, και σε όλο τον κόσμο βέβαια, «το σύγχρονο ΝΑΤΟ πρέπει ταυτόχρονα να εστιάσει στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, στο Μεταναστευτικό, όπως και στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, να επικεντρώσει στην Ανατολική και τη Νότια πτέρυγά του».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί και στις χώρες που δεν πιάνουν τον ΝΑΤΟικό στόχο του 2% του ΑΕΠ για ΝΑΤΟικές δαπάνες, λέγοντας ότι «χρωστάνε χρήματα», ότι αυτό είναι «άδικο για τον Αμερικανό φορολογούμενο», ότι αυτή «η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα» και ότι αν είχε αλλάξει ήδη θα μπορούσαν να είναι ακόμα «ικανότεροι και δυνατότεροι» για να απαντήσουν στις «σύγχρονες προκλήσεις».

Αργότερα χτες βράδυ, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συναντούσε στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής Συνόδου, μεταξύ άλλων, την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, που φερόταν έτοιμη να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις διαρροές απόρρητων πληροφοριών σε σχέση με την επίθεση στο Μάντσεστερ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε αμερικανικά ΜΜΕ, και την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ