Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Υπόθεση των εργατών η Παιδεία

Εξορμήσεις σε σχολεία και χώρους δουλιάς από μεθαύριο Τρίτη

Αγωνιστικά υποδέχεται το ΠΑΜΕ την έναρξη της σχολικής χρονιάς με μαζικές εξορμήσεις σε σχολεία και χώρους δουλιάς από την ερχόμενη Τρίτη 11 Σεπτέμβρη, απευθύνοντας αγωνιστικό κάλεσμα σε εργαζόμενους, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ανακοίνωσή του: «Απέναντι στο σχολείο της ΟΝΕ, της «ανταγωνιστικότητας», της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης Πραγμάτων του Κεφαλαίου, αντιπαραθέτουμε και διεκδικούμε το ενιαίο δημόσιο δωρεάν 12χρονο σχολείο των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και της κοινωνικής εξέλιξης».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Το δικαίωμα της εργατικής τάξης για δωρεάν δημόσια εκπαίδευση και μόρφωση, γίνεται χρόνο με το χρόνο όλο και ακριβότερο εμπορεύσιμο είδος. Στα πλαίσια των γενικότερων αντιλαϊκών κοινωνικοοικονομικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται και οι αναδιαρθρώσεις στην παιδεία, στην κατεύθυνση το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις του Παγκοσμιοποιημένου Νεοταξικού Κεφαλαίου και να ικανοποιεί τη διαβόητη ανταγωνιστικότητα και ασυδοσία του, στη λεγόμενη οικονομία της ελεύθερης αγοράς». Ενδεικτικά αναφέρονται τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΚΑ, σύμφωνα με τα οποία «η κάθε εργατική οικογένεια εξαναγκάζεται να δαπανά από το υστέρημά της από 637.358 δρχ. έως 927.499 δρχ. ετησίως για κάθε μαθητή» και καταλήγει ότι «οι κυβερνητικές διακηρύξεις για δωρεάν παιδεία αποτελούν εμπαιγμό».

Επίσης το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι με αυτή την πολιτική «συρρικνώνεται και απαξιώνεται η δημόσια παιδεία, παραμερίζεται η απαίτηση για διαμόρφωση μέσα από το σχολείο ολοκληρωμένης προσωπικότητας του νέου ανθρώπου, εξοβελίζονται οι ανθρωπιστικές συλλογικές αξίες και προκρίνεται η επιλεκτική, αποσπασματική και εφήμερη κατάρτιση και το ιδανικό του "Ευρωπαίου πολίτη" της υποταγής». Ταυτόχρονα τονίζεται ότι «στο ίδιο "μήκος κύματος" λαμβάνονται μέτρα και εναντίον του εκπαιδευτικού λειτουργού με τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους 2525 και 2640, με το νέο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση - χειραγώγησή του και για τη σύνδεση του μισθού του με τη λεγόμενη αποδοτικότητα, δηλαδή με τις πολιτικές σκοπιμότητες και τον πειθαναγκασμό του. Στις "Συμπληγάδες" αυτές της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής συνθλίβονται οι μαθητές με τις τυπικές αποστεωμένες γνώσεις, με τους στείρους απομνημονευτικούς εξαναγκασμούς της επανάληψης - ανακύκλωσης και τις πολλαπλές εξετάσεις που ξεβράζουν χιλιάδες νέους νωρίς στον Καιάδα της ανεργίας και της στυγνής εκμετάλλευσης».

Στον ενωμένο ταξικό αγώνα η λύση

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι απέναντι σ' αυτή την κατάσταση είναι επείγουσα ανάγκη να ορθωθεί ένα αρραγές δυναμικό διεκδικητικό μέτωπο αντίστασης και ρήξης των εργαζομένων, εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών. «Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, που είναι οι δημιουργοί των πάντων, δικαιούνται ένα μέρος της υπεραξίας που παράγουν, να επανέρχεται σ' αυτούς με τη μορφή μιας δημόσιας και αντίστοιχης με τις σύγχρονες ανάγκες τους παιδείας.

Απέναντι στο σχολείο της ΟΝΕ, της "ανταγωνιστικότητας", της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης Πραγμάτων του Κεφαλαίου, αντιπαραθέτουμε και διεκδικούμε το ενιαίο δημόσιο δωρεάν 12χρονο σχολείο των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και της κοινωνικής εξέλιξης. Ενα τέτοιο σχολείο προϋποθέτει βαθιές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές».

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΠΑΜΕ καλεί σε αγώνα με αιτήματα: Να διατεθεί το 15% των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για την παιδεία, να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι και να αποσυρθεί το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της αξιολόγησης - χειραγώγησης, να σταματήσουν οι διπλοβάρδιες στα σχολεία και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα υποδομής, ώστε όλα τα σχολεία να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές, κανένα τμήμα σχολικής τάξης με πάνω από 20 μαθητές, κάλυψη όλων των αναγκών της σχολικής πράξης με έξοδα του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ