Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Η «Λευκή Βίβλος» του αίματος
Μνημειώδεις... βομβαρδισμοί

Στόχος και η κατοικία του Μέγα Κωνσταντίνου

Κοντά στο Νόβι Σαντ, η γέφυρα Βαράντιν χτίστηκε στην περίοδο 1921 - 1928, στο Δούναβη. Πενήντα μέτρα από τη γέφυρα, στη δεξιά όχθη του ποταμού, βρίσκεται το φρούριο Πετροβαράντιν (υπό καθεστώς προστασίας από το 1947), κτισμένο στην περίοδο 1692 - 1780. Το σύμπλεγμα του φρουρίου αποτελείται από την Ανω και Κάτω Πόλη. Σε επίθεση την 1η Απρίλη, η γέφυρα καταστράφηκε. Ζημιές προκλήθηκαν στην Κάτω Πόλη. Ακόμα φθορές υπέστησαν το Μουσείο «Βοϊβοντίνα», η Σχολή Φιλοσοφίας, η βιβλιοθήκη της και το παιδαγωγικό - διδακτικό εργαστήριο. Ζημιές προκλήθηκαν και σε εκκλησία κτισμένη το 1714, το νοσοκομείο και κτίρια του 18ου και 19ου αιώνα.

Το κέντρο της παλιάς πόλης του Κραγκούγιεβατς αναπτύχθηκε από τις αρχές του 19ου αιώνα. Η παλιά πόλη υπέφερε λόγω των συνεχών βομβαρδισμών του γειτονικού εργοστασίου της ZASTAVA. Ζημιές έπαθαν το «Γυμνάσιο» (κτίστηκε το 1885) και η «Παλαιά Συνέλευση» (1859). Εμπρηστική βόμβα κατέστρεψε το κύριο κτίσμα των «Πρώτων Στρατώνων», κτίσμα που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η Νις, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γιουγκοσλαβίας, έχει τις ρίζες της στην προϊστορική περίοδο. Η Ρωμαϊκή πόλη της Naissus, χρησίμευσε ως κατοικία για το Μέγα Κωνσταντίνο. Από τους επαναλαμβανόμενους βομβαρδισμούς, προκλήθηκαν ζημιές στο Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού. Η οροφή του κυρίου κτίσματος υπέστη σημαντικές φθορές και κατέρρευσαν ταβάνια. Επίσης, το Εργοστάσιο Παραγωγής Καπνού, προστατευόμενο σύνολο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του αιώνα, υπέστη σημαντικές φθορές. Τμήματά του καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.

Επίσης, βομβαρδίστηκε επανειλημμένα το ιστορικό κέντρο της πόλης. Χτυπήθηκε και μέρος της Mediana, αρχαιολογικός χώρος, προάστιο της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης. Από τις εκρήξεις ζημιές έπαθε και η Συναγωγή.

Στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και συγκεκριμένα στο Γκαζιμεστάν - ιστορικά το κεντρικό μέρος της αναμέτρησης Σέρβων και Τούρκων στο Κόσσοβο, το 1389 - υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στους Σέρβους, που σκοτώθηκαν σε εκείνη τη μάχη. Το μνημείο χτυπήθηκε σε βομβαρδισμό την 13η Απρίλη. Ξαναέγινε στόχος το βράδυ της 22ης προς 23η Απρίλη και το βράδυ της 29ης προς 30η Μάη.

Στο Σάμπατς βομβαρδίστηκε η παλιά πόλη, το όνομα της οποίας (Zaslon) πρωτοαναφέρθηκε από πηγές του 15ου αιώνα. Παλιά κτίρια έπαθαν ζημιές, όπως και οι τοίχοι του κάστρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ