Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Συστηματική αποψίλωση των εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από νομοθετικές αλλαγές

Το δικαίωμα στην απεργία, η νομιμοποίηση της ανταπεργίας και οι ευέλικτες μορφές εργασίας, οι άμεσες αλλαγές στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις στη χώρα μας, η κατεδάφιση του δημόσιου χαρακτήρα της Ασφάλισης, ήταν μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν σε πρόσφατη επιστημονική ημερίδα για το Εργατικό Δίκαιο που διοργάνωσαν η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας. Η ημερίδα είχε ως θέμα τα «επίκαιρα θέματα ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου στις εργατικές διαφορές». Ομιλητές ήταν οι καθηγητές Νομικών Σχολών Δ. Τραυλός - Τζανετάτος, Αρ. Καζάκος και Γ. Λεβέντης, οι δικαστές Μ. Χασιρτζόγλου και Β. Φαϊτάς και οι δικηγόροι Κ. Ρίζος και Δ. Βασιλείου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χρ. Σεβαστίδης και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρής.

Κοινή σχεδόν ήταν η αρνητική διαπίστωση από τους ομιλητές, όσον αφορά τη συστηματική αποψίλωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, μέσα από τις συνεχείς αλλαγές του Εργατικού Δικαίου όπως και της κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ενδεικτικά, μεταξύ των όσων αναπτύχθηκαν σημειώνουμε:

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χρ. Σεβαστίδης στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι «οι "βέλτιστες πρακτικές" που εφαρμόζονται από την ΕΕ στα Εργασιακά δεν μπορούν να θεωρηθούν δυσμενές προνόμιο μόνο της Ελλάδας ή των άλλων οικονομικά καθυστερημένων κρατών - μελών. Αντίθετα, είναι διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ για όλα τα κράτη - μέλη». Αναφέρθηκε μάλιστα, μεταξύ άλλων, στην αναθεώρηση του εργασιακού κώδικα στην Γαλλία, στο νόμο «Ελ Κομρί», στην ισχύ πλέον κατώτατου ωρομισθίου των 8,5 ευρώ στη Γερμανία, από το οποίο εξαιρούνται οι νέοι, οι εκπαιδευόμενοι και οι μακροχρόνια άνεργοι και για τους οποίους δεν ισχύει ούτε αυτό, στα 8 εκατ. ανθρώπων στη Βρετανία που δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις συμβάσεις μηδενικών ωρών που τριπλασιάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια...

Για το ότι δεν προχώρησαν μέχρι τώρα οι σχετικές αλλαγές για τη νομιμοποίηση της ανταπεργίας («lock out»), ο πρόεδρος της ΕΔΕ ανέφερε τη σχετική επάρκεια του οπλοστασίου των επιχειρήσεων. «Με δεδομένο ότι οι υφιστάμενοι νομοθετικοί περιορισμοί στο κατά τ' άλλα συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας οδηγούν στη δικαστική κήρυξη του παράνομου ή καταχρηστικού χαρακτήρα αυτής σε ποσοστό 90%, αλλά και με την επίκληση του άρθρου 656 ΑΚ που αποδίδει ισοδύναμα αποτελέσματα με αυτά της ανταπεργίας, το ζήτημα επί του παρόντος φαίνεται να μην έχει προέχουσα σημασία. Σύντομα, ωστόσο, θα τεθεί και πάλι στο τραπέζι». «Η πρόταση που ακούστηκε από πολλές πλευρές για κήρυξη απεργίας μόνο με ποσοστό άνω του 50% των εγγεγραμμένων εργαζομένων θα βάλει την οριστική ταφόπλακα στο δικαίωμα της απεργίας», συμπλήρωσε.

Αναφορά έγινε από τον δικαστή και στην άμεση αλλαγή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις, με την κατάργηση της εγκριτικής Υπουργικής Απόφασης και της διευκόλυνσης επί της ουσίας των απολύσεων. «Το Δικαστήριο της ΕΕ είχε ανοίξει το δρόμο, κρίνοντας "εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου" τη διοικητική προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, ενώ και η εισαγγελική πρόταση πολύ καθαρά επισήμαινε ότι "είναι εξίσου σημαντικό να μειωθεί το σύνολο των παραγόντων που αποθαρρύνουν τις νέες επιχειρήσεις από το να πραγματοποιούν επενδύσεις"», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δ. Τραυλός - Τζανετάτος, ειδικότερα για την απεργία και την ανταπεργία, σχολίασε τα τυπικά και άτυπα μέσα προστασίας που έχει ο εργοδότης. Αναφέρθηκε στην απλή απειλή του κλεισίματος μιας επιχείρησης και μεταφοράς της σε άλλη χώρα, που αρκεί και μόνο - όπως είπε - όχι μόνο να σταματήσει μία απεργία, αλλά να αποτρέψει και την προκήρυξή της. Ο καθηγητής τόνισε, επιπρόσθετα, ότι την απαγορευμένη ανταπεργία αντικαθιστά η στέρηση μισθού στους απεργούς ως λειτουργικό της ισοδύναμο, και μάλιστα δραστικότερο και κοινωνικά πιο «εύπεπτο».

Για την Κοινωνική Ασφάλιση

Για τη «σταδιακή κατεδάφιση του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης», ο πρόεδρος Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστηρίων και γγ της Ενωσης Διοικητικών δικαστών, Β. Φαϊτάς, «υπενθύμισε» τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών το 1993, όπου εγκρίθηκε η «Λευκή Βίβλος για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση». Επρόκειτο, όπως ανάφερε, για την κατευθυντήρια γραμμή που θα έπρεπε να ακολουθήσουν τα κράτη - μέλη και για την Κοινωνική Ασφάλιση. «Το κείμενο της "Λευκής Βίβλου" ήταν καθοριστικό για την Κοινωνική Ασφάλιση, γιατί όσα εκεί τέθηκαν ως στρατηγικές στοχεύσεις είναι όσα ακολούθησαν», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Αποδεικνύεται ότι και τα σημερινά μέτρα στην Κοινωνική Ασφάλιση, όπως αποτυπώνονται και στα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους τους, μέχρι και το νέο Ασφαλιστικό, έχουν προαποφασιστεί και αρχίσει να υλοποιούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτό που είναι αληθές είναι ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα η θέσπιση τέτοιων μέτρων επιταχύνθηκε». Επιπρόσθετα, ο δικαστής ανέφερε ότι τα σημερινά μέτρα στην Κοινωνική Ασφάλιση, π.χ. το νέο Ασφαλιστικό, δεν είναι ελληνικής έμπνευσης. Βασίζονται στον προαναφερόμενο στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΕ εδώ και 25 χρόνια.

Ο ομιλητής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ελληνικό κράτος διαχρονικά παρακρατούσε κατά τρόπο συστηματικό σημαντικό μέρος της οφειλόμενης χρηματοδότησης των Ταμείων, αλλά και των κρατικών νοσοκομείων. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα το πώς απαξιώθηκαν τα Ταμεία την περίοδο 1951 - 1975, επισημαίνοντας ότι «η μεγαλύτερη απώλεια υπήρξε τα δύο τελευταία χρόνια της δικτατορίας. Το επιτόκιο ήταν ήδη από το έτος 1955 σταθεροποιημένο στο 4%, ο πληθωρισμός όμως το έτος 1973 ανήλθε σε 15,5% και το έτος 1974 σκαρφάλωσε στο 26,8%. Μόνο τα δύο αυτά έτη χάθηκε το 1/3 των πλεονασμάτων των Ταμείων. Κι αυτή ήταν μόνο η θετική ζημία, διότι υπήρξαν και διαφυγόντα κέρδη, μιας και τα Ταμεία δεν επιτρεπόταν να επενδύσουν σε ομόλογα του Δημοσίου τα οποία τότε είχαν ιδιαίτερα ψηλά επιτόκια. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1990. Ακολούθως, με διάφορους νόμους επιτράπηκε στα Ασφαλιστικά Ταμεία να επενδύουν μέχρι το 20% (και στη συνέχεια το 23%) των διαθεσίμων τους σε μετοχές και ακίνητα. Το αποτέλεσμα της επένδυσης αυτής είναι οι γνωστές σε όλους ζημιές των Ασφαλιστικών Ταμείων στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999 - 2002, οι οποίες ξεπέρασαν τα 3,5 δισ. ευρώ, η δε κατάσταση αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στις περιπτώσεις έκδοσης των λεγόμενων "δομημένων ομολόγων". Νέες απώλειες δισ. ευρώ υπέστησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων (PSI)». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι αδιαμφισβήτητη η διαχρονική έλλειψη ελέγχων των εργοδοτών και η γενικευμένη ανασφάλιστη εργασία.

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Αρις Καζάκος, υπογράμμισε ότι σε κρίσιμα θέματα εργατικών διαφορών φαίνεται να κερδίζει το πάνω χέρι η σχολαστική δικονομία και να υποτιμάται το ουσιαστικό Εργατικό Δίκαιο, γεγονός που αποβαίνει εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τέλος, έγινε αναφορά στην αντικατάσταση των σταθερών σχέσεων εργασίας από τις επισφαλείς, π.χ. ευέλικτες μορφές που λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org