Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Αποφασίστηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις

Με την ψήφιση της πρότασης της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» για την πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων μέσα στην αντιπυρική περίοδο, από την πλειοψηφία των αντιπροσώπων, ολοκληρώθηκε το 21ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Το περασμένο Σάββατο, στο χαιρετισμό του στους συνέδρους, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στους ενστόλους, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το νέο μισθολόγιο βαδίζει την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων και ανοίγει την ψαλίδα σε βάρος των χαμηλόβαθμων στελεχών όλων των Σωμάτων Ασφαλείας. Η κυβέρνηση ψήφισε το επίδομα των ιδιαίτερων συνθηκών στην υπηρεσία, έχοντας ως αιτιολογική βάση την έλλειψη σταθερού χρόνου υπηρεσίας και την απασχόληση πέραν του κανονικού ωραρίου. Δηλαδή, καθιερώνει και νομιμοποιεί με αυτό τον τρόπο την παραβίαση του ωραρίου για όσες ώρες απαιτούνται, δίνοντας, στην ουσία, ένα ξεροκόμματο. Αυτό σημαίνει εργασιακό μεσαίωνα με ανεξέλεγκτα ωράρια, ιδιαίτερα την αντιπυρική περίοδο, με ταυτόχρονη θεαματική μείωση των δαπανών για απασχόληση πέραν του ωραρίου».

Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε ακόμα στην εισαγωγή και για τους εν ενεργεία πυροσβέστες της «προσωπικής διαφοράς» για τους μισθούς, όπως έχει κάνει και με τις συντάξεις, με αποτέλεσμα η διαφορά των νέων με τους παλιούς μισθούς να πλήττει τους χαμηλόβαθμους και τους νεοεισερχόμενους, και πρόσθεσε πως «υποστηρίζουμε σαν ΚΚΕ ότι πρέπει να υπάρξει αποδέσμευση του μισθού από το βαθμό και ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη σε όλες τις κατηγορίες και τα μισθολογικά κλιμάκια, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο της οργανωμένης πάλης με όλο το λαό. Διεκδικήστε μέτρα ανακούφισης, ανάκτησης των απωλειών, ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Είμαστε, όμως, κατηγορηματικοί. Για να δοθεί οριστική λύση υπέρ του λαού, απαιτείται πραγματική ρήξη. Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με οργάνωση της παραγωγής σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες, με το λαό στην εξουσία».

Μιλώντας στους συνέδρους ο επικεφαλής της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών», Δ. Βλάχος, υπογράμμισε πως χρειάζονται αγώνες, κινητοποιήσεις, κλιμάκωση μέσα στην αντιπυρική περίοδο, που ποτέ δεν έγιναν. Είναι αναγκαία «η κοινή δράση μας και οι αγώνες με άλλους εργαζόμενους, γιατί πέρα από την αλληλεγγύη, αυτά που λέμε για την υποβάθμιση της υπηρεσίας μας, για την υποβάθμιση του συστήματος πυρασφάλειας, τους αφορούν άμεσα από πολλές πλευρές, γιατί τη δικιά τους ζωή και περιουσία καλούμαστε να προστατεύσουμε. Εδώ, απαιτείται να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος η αναβάθμιση της πυροπροστασίας και η επαρκής πυρασφάλεια της χώρας και του λαού».

Βασικά αιτήματα που θέτει η ΕΑΚΠ είναι, ανάμεσα στα άλλα, η αύξηση των κρατικών δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του, η ικανοποίηση των αιτημάτων των πυροσβεστών και η αναβάθμιση της πυρασφάλειας για το λαό, η κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων (Π.Δ. 93/2014 και 13/2017) που ξεσπιτώνουν τους πυροσβέστες με μεταθέσεις και μετακινήσεις, η σύσταση νέου αξιοκρατικού κανονισμού μεταθέσεων, που ως προϋπόθεση θα έχει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών οργανικών θέσεων σε όλη τη χώρα, η μονιμοποίηση με σταθερές υπηρεσιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών συμβασιούχων πυροσβεστών και όχι μόνο ενός μέρους τους, όπως και η κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν οι πραγματικές κενές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ