Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ATHENS LEDRA»
Διεκδικούν μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων τους

Πραγματοποίησαν συγκέντρωση, χτες, έξω από τη Βουλή, όπου και επέδωσαν υπόμνημα με αιτήματα για την προστασία εργαζομένων και ανέργων

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή
Εξω από τη Βουλή συγκεντρώθηκαν, χτες το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», μαζί με συναδέλφους τους από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, διεκδικώντας άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση των δεδουλευμένων, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, που αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων την περασμένη Παρασκευή, το επιχειρησιακό σωματείο και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής είχαν ζητήσει συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, προκειμένου να επιδώσουν υπόμνημα.

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 14 μήνες, ενώ την 1η Ιούνη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μέρα που η εργοδοσία προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας του ξενοδοχείου. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες σταματά η χορήγηση του επιδόματος επίσχεσης, εξέλιξη που σημαίνει πως θα στερηθούν ακόμα και τα στοιχειώδη για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Την Πέμπτη 1η Ιούνη, στις 7 μ.μ., επιχειρησιακό σωματείο και συνδικάτο οργανώνουν συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο. Καλούν σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, μαζικούς φορείς και εργαζόμενους, όλους όσοι βρέθηκαν στο πλευρό του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, τους προηγούμενους μήνες, να δώσουν το «παρών».

Την αντιπροσωπεία των εργαζομένων συνάντησε χτες εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Εξέφρασε την υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους και ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως θα αξιοποιήσει το υπόμνημά τους προκειμένου να κατατεθεί σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε, επίσης, με την Ενωση Κεντρώων, ενώ επέδωσε το υπόμνημα και στο πρωτόκολλο.

Αιτήματα για την προστασία κάθε εργαζόμενου

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν τα σωματεία διεκδικούν μια σειρά από μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων όχι μόνο των εργαζομένων στο «Athens Ledra», αλλά κάθε απλήρωτου ή ανέργου, κάθε εργαζόμενου που βρίσκεται σε επίσχεση, που διεκδικεί δεδουλευμένα και αποζημιώσεις από την εργοδοσία.

«Η περίπτωση του ξενοδοχείου "Athens Ledra" είναι χαρακτηριστική του τρόπου που αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες υπό τη σκέπη της επίσημης πολιτείας», αναφέρουν μεταξύ άλλων τα σωματεία. Και συνεχίζουν: «Στους μεγαλοεπιχειρηματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους έχοντας αφήσει συνήθως απλήρωτους για μεγάλο χρονικό διάστημα τους εργαζόμενους και αφήνοντας μεγάλα φέσια στα ασφαλιστικά ταμεία που ποτέ δεν τα πληρώνουν, το κράτος συνειδητά παρέχει δυνατότητες απαλλαγής από το "βάρος" των εργαζομένων για να ξαναρχίσουν να στήνουν νέες επιχειρήσεις και να κερδοφορούν, είτε δημιουργώντας τους το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο είτε αφήνοντάς τους να καταστρατηγούν το ισχύον σε βάρος των εργαζομένων. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι μάλιστα μια σειρά μέτρα που πρόσφατα ψηφίστηκαν μέσα από το 4ο μνημόνιο, όπως οι ρυθμίσεις για τις ομαδικές απολύσεις».

Μεταξύ άλλων, τα σωματεία διεκδικούν: Να επιβάλλονται κυρώσεις σε κάθε επιχείρηση που παραβιάζει την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μισθούς ή ασφαλιστικές εισφορές. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για τον έλεγχο της τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Μέτρα προστασίας των ανέργων. Απλούστευση των διαδικασιών για τη διεκδίκηση από τους εργαζόμενους των δικαιωμάτων τους (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, ασφάλιση). Απόλυτη προτεραιότητα στην ικανοποίηση των εργατικών απαιτήσεων (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κ.λπ.) σε περιπτώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων, πλειστηριασμών περιουσιακών τους στοιχείων κ.λπ. Οι εργοδότες να ευθύνονται με την ατομική τους περιουσία για κάθε οφειλή προς εργαζόμενο ή ασφαλιστικό ταμείο. Κανένα φυσικό πρόσωπο που αποδεδειγμένα δεν έχει εξοφλήσει εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία από προηγούμενη επιχειρηματική του δραστηριότητα να μην μπορεί να δημιουργήσει από μόνο του νέα δραστηριότητα ή να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε εταιρικό σχήμα μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org