Κυριακή 21 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ατελές δημιούργημα

1. Απλώς λειτούργησε τη φύση του ο ανήμερος Τζήμερος, που κατά παράξενο τρόπο είναι όμοια με του Κασιδιάρη. Ξέσπασαν και οι δύο την οργή τους πάνω σε μια γυναίκα. Η συντρόφισσα Αλεξάνδρα Μπαλού δέχτηκε χτυπήματα από ένα ατελές δημιούργημα του Υψίστου, που δεν κατάφερε να εξελιχθεί σε άνθρωπο. Πρόκειται για έναν καλοαναθρεμμένο ψεύτη, που όχι μόνο δεν ανέλαβε την ευθύνη της πράξης του, αλλά προσπάθησε να παρουσιαστεί ως θύμα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αρκεί μια ματιά στο δελτίο ειδήσεων για να καταλάβουμε πως ο στόχος είναι η γυναίκα: η Λιάνα, η Αλεξάνδρα και όλες εκείνες οι ανώνυμες που υφίστανται την ανδρική βία. Αυτό είναι λίαν ανησυχητικό. Ολοι οι φασίστες είναι μισογύνηδες και οφείλουμε να αναχαιτίσουμε αυτή την άγρια ορδή κατά των γυναικών.

2. Βεβαίως και εξηγείται η φτήνια των Κασιδιάρη και Τζήμερου. Λυσσάνε για δημοσιότητα, αλλά αυτή η επαλήθευση ας μη μας οδηγήσει σε απατηλό μονοπάτι. Ολα επαναλαμβάνονται με μαθηματική ακρίβεια και πλήξη, αφού οι χρυσαυγίτες οφείλουν κάθε τόσο να επιδεικνύουν ό,τι πρωτόγονο κουβαλάνε μέσα τους. Σήμερα οι γνωστοί δημοσιογράφοι προσποιούνται ότι καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τονίζουν ότι από τις εκπομπές τους δεν θα δώσουν βήμα σε Τζήμερο και Κασιδιάρη. Προσπαθούν να κουκουλώσουν το γεγονός ότι αυτοί τους ανέδειξαν. Οσο όμως η τηλεθέαση καθορίζει την ποιότητα της μιντιακής παραγωγής, κάθε προσδοκία είναι μάλλον μάταιη. Ακατανόητη είναι πια η διαρκής βουβή στάση του κυρίου Τόσκα. Αν δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη μαύρη παράταση της τρομοκράτησης των πολιτών και τις συνεχόμενες υπερβάσεις του νόμου, θα καταντήσει σαν ήρωας του Ρουσώ, που αρνείται το υπαρκτό και εξηγεί το ανύπαρκτο.

3. Οι ψυχαναλυτές μπορούν να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να ερευνήσουν το γιατί και το πώς του εσωτερικού κόσμου κάθε χρυσαυγίτη, κάθε φασίστα. Ο δικός μας χρόνος, ωστόσο, είναι πολύτιμος, για να τον αναλώνουμε σε συζητήσεις και κοινοτοπίες μπροστά σε έναν καθαρό παραλογισμό. Και είμαι σίγουρος ότι ο Θάνος Τζήμερος κρυφά θα επαίρεται για το χτύπημα που κατάφερε.

4. Οι χρυσαυγίτες δεν διακρίνονται για την ευφυΐα τους. Εξάλλου, αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που οι φανατικοί οπαδοί τους στερούνται ικανών επιχειρημάτων, αφού το κόμμα τους απευθύνεται κυρίως στα ορμέφυτα του καθενός. Βραδύνοες της συμφοράς, που περνιούνται για παντογνώστες, επαληθεύουν τον Γούντι Αλεν: «Η διαφορά ανάμεσα σε έναν έξυπνο και σε έναν βλάκα, είναι ότι ο έξυπνος μπορεί να προσποιηθεί τον βλάκα, ενώ ο βλάκας είναι αδύνατο να κάνει τον έξυπνο». Παράδειγμα, το σκάνδαλο που προσπάθησε να στήσει εντός του κοινοβουλίου ο Κασιδιάρης, χειροδικώντας εναντίον του Νίκου Δένδια. Αλλη μια συνεισφορά του τραμπούκου σε όσους ετοιμάζουν μια συγκριτική μελέτη των μορφών της βλακείας.

5. Παραγεμισμένοι σαν γαλοπούλες με μίσος, οι χρυσαυγίτες θέτουν ως κύριο σκοπό τους την τρομοκρατία των πολιτών, σίγουροι πως θα περάσουμε στη σιωπή. Χυδαίοι και ποταποί, πιστεύουν ότι είμαστε πρόβατα, αγνοώντας πόσο απρόβλεπτοι μπορούμε να γίνουμε.

6. Και η δημοκρατία; Βουτηγμένη στις ψευδαισθήσεις, ο λόγος της μένει υποβαθμισμένος, άκυρος. Εχοντας λησμονήσει τις εμπειρίες της, δεν έχει το σθένος να υψώσει το ανάστημά της και να προβάλει τη σοφία από το παρελθόν της, με αποτέλεσμα να μην έχει σήμερα ουσιαστική παρέμβαση στην πραγματικότητα και να περιμένει την ιστορία να μιλήσει γι' αυτήν.

7. Η δολοφονία του Φύσσα οδήγησε σε μια έκρηξη συναισθημάτων και απελευθέρωσε μια φυσική βιαιότητα, που η κοινωνία δεν μπόρεσε να συγκρατήσει. Αυτή η εμπειρία έδεσε τον κόσμο πάνω σε μια ευθύνη: να κηρυχτεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου και να φροντίσουν για την εξαφάνισή της. Για λίγο ο θυμός υποχώρησε, όταν η δικαιοσύνη απαίτησε να της αποδώσουμε όσα αξίζει, αναλαμβάνοντας την υπόθεση της δολοφονίας. Τα χρόνια όμως περνούν και η δίκη κυλάει με κωλυσιεργίες εκ μέρους των χρυσαυγιτών, με επιθέσεις εντός του δικαστηρίου και ασεβείς δηλώσεις απέναντι στους γονείς του θύματος και τους μάρτυρες. Ας αφήσουμε κατά μέρος τα προσχήματα και όλοι μαζί ας προχωρήσουμε στο ξήλωμα της ελεεινής οργάνωσης.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ