Παρασκευή 19 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αιχμηρές δηλώσεις Τσαβούσογλου για το Ιντσιρλίκ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Αν (οι Γερμανοί) θέλουν να φύγουν, είναι δική τους απόφαση... Εμείς δεν πρόκειται να ικετέψουμε». Αυτά είπε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο δίκτυο NTV και απαντώντας σε ερώτημα για το ζήτημα που φαίνεται να δημιουργείται σχετικά με την παραμονή των γερμανικών στρατευμάτων στο Ιντσιρλίκ (στρατιωτική βάση στη νότια Τουρκία).

Ο Τσαβούσογλου σχολίασε «εκείνοι ήταν αυτοί που ήθελαν να έρθουν (στο Ιντσιρλίκ) κι εμείς τους βοηθήσαμε. Αν επιθυμούν να αποχωρήσουν θα τους πούμε "αντίο"», ενώ σε άλλο σημείο συμπλήρωσε σχετικά με σειρά διαφωνιών Αγκυρας - Βερολίνου: «Δε μπορείς άλλο να φέρεσαι στην Τουρκία όπως θέλεις... αν θέλεις να συνεργαστείς πιο στενά μαζί της, πρέπει να της συμπεριφέρεσαι ως φίλος, όχι να ενεργείς σαν να είσαι (εσύ) το αφεντικό».

Τις τελευταίες βδομάδες, οι διαφωνίες για τη «μεταχείριση» προσώπων που η Τουρκία κατηγορεί ως πραξικοπηματίες και η Γερμανία δέχτηκε αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου, η τουρκική απόρριψη αιτημάτων επισκέψεων Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ, αλλά και πλευρές που αφορούν τις σχέσεις Αγκυρας - ΕΕ φέρνουν στην επιφάνεια βαθύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που «βράζουν», σε ένα φόντο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και διαφόρων διεργασιών. Οι γερμανο-τουρκικές αυτές «τριβές» αναζωπυρώνουν και συζητήσεις για την κατάσταση εντός του ΝΑΤΟ (του οποίου και οι δύο χώρες είναι μέλη), όπως έχει συμβεί κατά καιρούς και εξαιτίας σοβαρών διαφωνιών μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον.

Στην ίδια συνέντευξη στο NTV, o Τσαβούσογλου φέρεται να σχολίασε ως «ανεπαρκή» την προστασία που το ΝΑΤΟ έχει προσφέρει για την προστασία του εναέριου τουρκικού χώρου. Πάντως, την προηγούμενη βδομάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μάρτιν Σέφερ, υποστήριξε: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμιά ιδέα ή σχέδιο για την εξώθηση ενός σημαντικού εταίρου όπως είναι η Τουρκία από το ΝΑΤΟ... Εχουμε ισχυρό συμφέρον από την επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία».

Στο μεταξύ, χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμπάχ» υποστήριξε ότι οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την πρόσβαση Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ, επειδή επρόκειτο για άτομα που έχουν εκφράσει στήριξη σε «τρομοκράτες» (βλ. δυνάμεις του ΡΚΚ). Μεταξύ άλλων, παρέθεταν και δηλώσεις του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Χουσεΐν Κοτσαμπιγίκ, μέλους της Επιτροπής Αμυνας της τουρκικής Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο «γερμανικά μαχητικά δεν μοιράζονταν πληροφορίες (στρατιωτικής αξίας) με την Τουρκία. Αυτό παραβιάζει τις σχετικές συμφωνίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Τρίτη στην Αθήνα ο Μπλίνκεν(2023-02-16 00:00:00.0)
Ανακοίνωσε μέτρα που κλιμακώνουν τις τριβές με την Αγκυρα(2017-07-21 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η διαφωνία με αιχμή το Ιντσιρλίκ(2017-06-07 00:00:00.0)
Βαθύτερες οι ρίζες της αντιπαράθεσης(2017-03-16 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που έθαψαν τα αστικά ΜΜΕ(2016-09-09 00:00:00.0)
Ανοιχτές «πληγές» και διεργασίες(2016-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ