Παρασκευή 19 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υποσχέσεις Συντηρητικών για σκληρό Brexit και μείωση της μετανάστευσης...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Νέο συμβόλαιο» μεταξύ κυβέρνησης - λαού και μονοπωλίων διαβεβαίωσε χτες πως θα συνάψει η Βρετανίδα πρωθυπουργός και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, Τερέζα Μέι, παρουσιάζοντας το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματός της στο Χάλιφαξ της βόρειας Αγγλίας, που θεωρείται ένα από τα «προπύργια» των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το «μανιφέστο» των Συντηρητικών ονομάζεται: «Εμπρός μαζί: Το σχέδιό μας για ισχυρότερη Βρετανία και ελπιδοφόρο μέλλον που θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, πέρα από το Brexit» σημειώνοντας ότι η μη επίτευξη συμφωνίας είναι προτιμότερη από μια «κακή» συμφωνία. Διαβεβαιώνει πως θα πάρει μέτρα με στόχο τη μείωση της μετανάστευσης σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ετησίως, υποχρεώνοντας τους μετανάστες να καταβάλλουν μεγαλύτερες εισφορές, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Απώτερος στόχος αυτής της υπόσχεσης είναι η «ρυμούλκηση» ψηφοφόρων που ψήφισαν υπέρ του Brexit στο περσινό δημοψήφισμα, επειδή δυσφορούσαν για την παρουσία μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφησε, παράλληλα, ανοικτή την αύξηση του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας μόνον ότι δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ. Ισχυρίστηκε ότι θα αντιμετωπιστούν «επίμονες» κοινωνικές ανισότητες, υποσχέθηκε αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια στερλίνες την επόμενη πενταετία, αύξηση των δαπανών για τα σχολεία της Αγγλίας έως το 2022, αλλά τερματισμό της δωρεάν σίτισης σε μικρούς μαθητές.

Μερίδα του αστικού Τύπου στη Βρετανία, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση του προγράμματος που παρουσίασε η Μέι διέκρινε μικρή «στροφή» προς το κέντρο, πιθανολογώντας πως η πρωθυπουργός επιδιώκει να αυξήσει τις πιθανότητες «αλίευσης» ψήφων από ψηφοφόρους των Εργατικών που μπορεί να «δυσαρεστηθούν» από το δήθεν «αριστερό» πρόγραμμα του Κόρμπιν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ