Παρασκευή 19 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
ΦΩΤΟ

Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων προς τιμήν της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, απόγονοι του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ αποτίουμε αιώνιο φόρο τιμής στη μνήμη ενός από τα καλύτερα παιδιά του ΚΚΕ, του δικηγόρου και ανωτέρου στελέχους του Κόμματος ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΡΑΒΟΥ (φωτ.), επικεφαλής Πολιτικού Επιτρόπου (Μοράβας), ομάδας Πελοποννησίων στρατιωτικο-πολιτικών στελεχών του ΚΚΕ. Ηρθε στην Ελλάδα από το Μπούλκες, το καλοκαίρι του 1947 με σκοπό να στελεχώσει το ΔΣ Πελοποννήσου. Η ομάδα έμεινε επί τρίμηνο στο Γραμματικό, παίρνοντας μέρος σε αρκετές μάχες. Τον Οκτώβρη έφτασε στη Φωκίδα, στο τάγμα του ΔΣ Γκιώνας.

Παραμονές Χριστουγέννων του 1947, ο Βασίλης Μπράβος μαζί με τον Γκίκα Φράγκο και τον Κώστα Κανελλόπουλο, που θα αποτελούσαν την τριμελή Διοίκηση του ΔΣ Πελοποννήσου και με οδηγό τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΜΑΛΗ, υπεύθυνο του ΚΚΕ της περιοχής, πήγαν στο Γαλαξίδι να βρουν πανί για να το τοποθετήσουν σε ένα βενζινόπλοιο που ήταν πεταμένο στην παραλία της Ερατεινής, από το οποίο ο στρατός είχε αφαιρέσει τη μηχανή και επίσης να βρουν άτομο που θα οδηγούσε το καΐκι με την ομάδα, διασχίζοντας τον Κορινθιακό. Η δουλειά έγινε με επιτυχία αλλά στην επιστροφή προς την Γκιώνα οι τέσσερις έπεσαν σε ενέδρα αποσπάσματος Χωροφυλακής με αποτέλεσμα οι δύο να σωθούν τραυματισμένοι, ενώ ο Μπράβος και ο Φράγκος βαριά τραυματισμένοι. Αφού βασανίστηκαν για να αποκαλύψουν το κρησφύγετο των συντρόφων τους της αποστολής, στο τέλος οι δήμιοι, χωρίς να πάρουν λέξη από το στόμα τους, αποκεφάλισαν τους ήρωες στις 24 Δεκέμβρη του 1947 στα Πεντεόρια Δωρίδας.

Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Μπράβου, το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ έστειλε επικεφαλής της αποστολής των Πελοποννησίων τον Στέφανο Γκιουζέλη, ο οποίος πέρασε στις 6 Γενάρη του 1948 από τη Βιτρινίτσα στο Διακοφτό και ανέλαβε την ηγεσία της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, που δημιουργήθηκε λίγες μέρες αργότερα.

Στη μνήμη του αλύγιστου κομμουνιστή - επαναστάτη Βασίλη Μπράβου από τον Μελιγαλά Μεσσηνίας, με τη μεγάλη προσφορά του, μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και στον αγώνα ενάντια στον χιτλεροφασισμό και τους ντόπιους προδότες, για ενίσχυση προσφέρουμε 50 ευρώ.

Την ομάδα των στελεχών του Βασίλη Μπράβου αποτελούσαν: ΓΚΙΚΑΣ ΦΡΑΓΚΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΡΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΡΤΖΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΑΖΕΜΕΝΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΥΣΙΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2015-01-06 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2013-01-11 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2012-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org