Πέμπτη 18 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
Τα μέτρα - φωτιά, προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υπερασπιστεί μαχητικά τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία και το πολυνομοσχέδιο - φωτιά ως τη μόνη δυνατή διέξοδο για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου, μαζί με την επιχείρηση εξαπάτησης του λαού, κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών κατά τις προηγούμενες μέρες, όπως και κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, εμφάνισε για μια ακόμα φορά τα νέα αντιλαϊκά μέτρα ως δήθεν τα «τελευταία» για το λαό, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως έβαλαν τη χώρα σε «επιτροπεία». Την ίδια ώρα, βέβαια, επιβεβαίωνε και εκείνος με τη σειρά του πως τα αντιλαϊκά μέτρα, η ένταση της εκμετάλλευσης και τα «μνημόνια διαρκείας» βρίσκονται στην «καρδιά» της στρατηγικής υπέρ του κεφαλαίου που υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς πως και χωρίς επιτροπεία θα υπάρχουν αντιλαϊκά μέτρα, όπως συμβαίνει σε Πορτογαλία και Κύπρο.

Ο ταξικός χαρακτήρας των μέτρων, για τις ανάγκες της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αποκαλύφτηκε και στην τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, που περιγράφοντας το πλαίσιο της αντιλαϊκής συμφωνίας, είπε ανάμεσα στα άλλα πως «επιδίωξη της συμφωνίας με τους πιστωτές είναι να δημιουργηθούν γερά θεμέλια, μέσα από μεταρρυθμίσεις στις δομές της οικονομίας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη πιστωτών και επενδυτών στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν οι αναγκαίες εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη δημιουργία απασχόλησης». Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να κρύψει ότι η «δημιουργία απασχόλησης» θα γίνει με δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που η κυβέρνηση με τη συμφωνία επισφραγίζει και επεκτείνει περαιτέρω και απογειώνοντας τον εμπαιγμό, είπε για στους εμποροϋπαλλήλους όσον αφορά την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ότι «κατανοώ τις αντιδράσεις τους» και πως «η επέκταση της λειτουργίας» των καταστημάτων τις Κυριακές «έχει οδηγήσει σε αυξημένα κρούσματα παραβίασης των δικαιωμάτων τους», τα οποία όμως από την κυβέρνηση ...«δεν θα γίνουν ανεκτά»!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, το πήγε παραπέρα στην προσπάθεια χειραγώγησης του λαού, λέγοντας ότι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση «δεν ήταν μια αλλαγή στο εσωτερικό του συστήματος εξουσίας, αλλά η αρχή της υπέρβασής του. Και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της αρχής. Οι βαθιές αλλαγές, οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, οι μεγάλοι μετασχηματισμοί στο κράτος, στην οικονομία και στην κοινωνία είναι μπροστά μας. Γι' αυτό τα αιτήματα για εκλογές πέφτουν στο κενό» και «γι' αυτό αντέχει αυτή η κυβέρνηση» είπε, επιδιώκοντας να βαφτίσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» και τις προσδοκίες του κεφαλαίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που του κάνει τη «βρώμικη δουλειά», ως τάχα λαϊκή στήριξη. Ταυτόχρονα, αξίωσε από το λαό να σκύψει το κεφάλι στα άγρια μέτρα, λέγοντας πως στο θέμα του χρέους είναι κρίσιμη η στήριξη της κοινωνίας και η «συνεύθυνη» των άλλων δυνάμεων. Επίσης, σημείωσε πως η συμφωνία μπορεί «υπό προϋποθέσεις» να ξεκλειδώσει τις διαδικασίες για το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων, όταν τα μέτρα που νομοθετούνται, αφορούν την περίοδο και μετά την τυπική λήξη του προγράμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκβιασμοί και αυταπάτες τα συνοδευτικά των νέων μέτρων(2017-09-28 00:00:00.0)
Νέα «εύσημα» για το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ(2017-08-09 00:00:00.0)
«Η κοινωνία όρθια!»(2016-12-11 00:00:00.0)
...«αντιστέκεται» στα μέτρα!(2016-04-29 00:00:00.0)
Μαγειρεύουν νέα επίθεση σε Εργασιακά - Ασφαλιστικό(2015-07-31 00:00:00.0)
Εμπόριο φόβου από τη συγκυβέρνηση(2015-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ