Πέμπτη 18 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη

«Το ΚΚΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις όχι μόνο να συνεχιστούν, αλλά και να κλιμακωθούν, για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές», ήταν το πρώτο που επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο ειδικός αγορητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαιρετίζοντας τις χιλιάδες λαού που βγήκαν χτες στους δρόμους, δίνοντας την «καλύτερη απάντηση στην πρόκληση του πρωθυπουργού να ισχυρίζεται ότι ο λαός αποδέχεται τα μέτρα και την κυβερνητική πολιτική».

Οπως τόνισε, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, φιλοδοξώντας να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάκαμψη, «θα δράσουν σωρρευτικά στα ήδη χτυπημένα και χειμαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά», από τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων τριών μνημονίων που νομιμοποιεί και ενισχύει τώρα η κυβέρνηση και γι' αυτό «το τέταρτο μνημόνιο αποτελεί το θανατηφόρο μείγμα για το λαό».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέπτυξε τα μέτρα που προβλέπονται παραθέτοντας στοιχεία για το παραπέρα δραστικό πετσόκομμα των συντάξεων, τη νέα επέλαση σε βάρος ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση ακόμα και κατάργηση επιδομάτων, σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.ο.κ.

Κάνοντας ειδική αναφορά στα «αντίμετρα», επισήμανε ότι και αυτά είναι για την ενίσχυση του κεφαλαίου και σημείωσε ενδεικτικά ως παράδειγμα τη «μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νομικά πρόσωπα από 29% σε 26%, τα προγράμματα απασχόλησης, όπου θα παρέχετε ακόμη περισσότερο φθηνούς εργαζόμενους στους επιχειρηματικούς ομίλους, χρηματοδοτώντας από το κόψιμο των συντάξεων, από τη μείωση του αφορολόγητου», την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων «για να στηριχθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων».

Πρόσθεσε πως επιπλέον, με τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά» μέτρα, η κυβέρνηση αναδιανέμει κι άλλο τη φτώχεια, καθώς «κόβετε τις συντάξεις από τους συνταξιούχους, από τους φτωχούς, δηλαδή, για να στηρίξετε τους εξαθλιωμένους», καλλιεργώντας ταυτόχρονα τον κοινωνικό αυτοματισμό, ώστε «ο εξαθλιωμένος να βλέπει ότι φταίει ο συνταξιούχος» και όχι το καπιταλιστικό σύστημα. «Τι υπόσχεστε», σημείωσε, «στο λαό; Οτι και τα χρόνια της ανάπτυξης θα βολεύεται με τα συσσίτια... Θέλετε να μειώσετε τις απαιτήσεις του και να βολεύεται με τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το τραπέζι των πλουσίων».

Ταυτόχρονα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση φοβάται το λαό και γι' αυτό, όπως είπε, «θέλετε να θωρακίσετε το σύστημα, μέσα από τη μείωση των λαϊκών απαιτήσεων, να μην κινητοποιούνται, να αποδέχονται τη μοίρα τους, βάζοντας εμπόδιο στην οργάνωση της λαϊκής πάλης μέσα από τα νέα μέτρα που θα πάρετε ενάντια στην απεργία, ενάντια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα». Ακόμη, σημείωσε πως στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αντιδραστική αναθεώρηση του νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων, που αποτελεί, όπως ανέφερε, «παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων για να θωρακίσετε την αστική εξουσία και να διαμορφώσετε κόμματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου». Στο σημείο αυτό, έκανε σαφές ότι έλεγχος στα οικονομικά του Κόμματος «μπορεί να γίνεται και γίνεται», αλλά «δεν θα σας παραδώσουμε ποτέ καταλόγους μελών και εργαζομένων που παίρνουν ένα κουπόνι με μικρό ποσό».

Απάντηση έδωσε και στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι τα μέτρα αυτά «είναι οδικός χάρτης για το τέλος των μνημονίων» και την «επιτροπεία»: «Ποιον κοροϊδεύετε; Τα μέτρα αυτά είναι σε μόνιμη βάση. Υπάρχει η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και το ευρωπαϊκό εξάμηνο που ελέγχει το σύνολο των προϋπολογισμών όλων των κρατών - μελών, ο αυτόματος δημοσιονομικός κόφτης, το ταμείο για 99 χρόνια που έχετε δεσμεύσει τη δημόσια περιουσία προς όφελος της εξυπηρέτησης του χρέους, του κρατικού χρέους, και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων».

Κατέληξε λέγοντας: «Τα μέτρα αυτά είναι αναπόφευκτα για το κεφάλαιο, για το καπιταλιστικό σύστημα, όχι όμως για τον λαό. Δεν έχει πει την τελευταία λέξη. Πρέπει να διεκδικήσει το σύνολο των απωλειών, αλλά και να βάλει στην προμετωπίδα της πάλης του την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Υπάρχουν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις. Γι' αυτό απαιτείται σήμερα η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί για τη λαϊκή πάλη, την Κοινωνική Συμμαχία, τη ρήξη και την ανατροπή, τη λαϊκή αντεπίθεση. Το φόβο του λαού να έχετε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η λεηλασία του λαού για να εξασφαλίζονται κέρδη και προνόμια στο κεφάλαιο(2019-10-23 00:00:00.0)
Επίθεση στο λαό, δώρα στο κεφάλαιο οι δύο όψεις του νομοσχεδίου(2018-01-13 00:00:00.0)
Να τσακίσει ο λαός με την πάλη του αυτή τη βαρβαρότητα(2015-10-14 00:00:00.0)
Προβάλλει το ερώτημα ανάπτυξη από ποιον για ποιον(2014-12-07 00:00:00.0)
Αντιδραστικό εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου(2010-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ