Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες προκλήσεις και αντιλαϊκές μεθοδεύσεις

Ενώ φουντώνουν τα σχέδια για τον ορυκτό πλούτο όλης της Μεσογείου, φουντώνουν και τα παζάρια για τη διχοτόμηση του νησιού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μετά τις απανωτές NAVTEX, η Τουρκία συνέχισε την προκλητική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ και «δεσμεύοντας» τμήματα του FIR Λευκωσίας, βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, για στρατιωτικές ασκήσεις.

Την ίδια στιγμή, ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» του ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν, ανέφερε ότι έχει δοθεί άδεια στην εταιρεία «Turkish Petroleum Corporation» από το 2011 για σεισμογραφικές έρευνες με το «Μπαρμπαρός» στα ανοιχτά της Κύπρου, που θα συνεχιστούν κανονικά. Ο ίδιος επέκρινε την «ελληνοκυπριακή πλευρά» επειδή έχει απορρίψει πρόταση να συνάψει με τα Κατεχόμενα συνεργασία αντίστοιχη με αυτή που έχει ξεκινήσει με Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ.

Κανονικά, για αύριο είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση του Ακιντζί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε πως παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας εκείνος βρίσκεται «στο τραπέζι του διαλόγου γιατί θέλω να εξαντλήσω κάθε περιθώριο έτσι ώστε να μην επιτρέπεται σε κανέναν να αποδώσει τις ευθύνες αποτυχίας στη δική μας πλευρά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε διαχρονικό φαινόμενο τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα επίτευξης προόδου, παραμένοντας βεβαίως συνεπείς στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και στις θέσεις αρχών, ούτως ώστε να φτάσουμε στην ουσιαστική συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού - δηλαδή, στα θέματα ασφάλειας - στα οποία η Τουρκία έχει να λογοδοτήσει. Σημειώνουμε ότι στα συγκεκριμένα ζητήματα η Τουρκία δεν βρίσκει διεθνή κατανόηση». Χτες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, συνάντησε την Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι.

Ο πρόεδρος του (κυβερνώντος) ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, διέψευσε ισχυρισμούς ότι η Λευκωσία ζήτησε αντικατάσταση του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε και είπε ότι η τουρκική πλευρά δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για λύση αλλά ταυτόχρονα να προκαλεί με το «Μπαρμπαρός». Πρόσθεσε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος «παραμένει στη φιλοσοφία ότι μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό» και ότι «γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά χωρίς συνομιλίες το βέβαιο είναι ότι παραμένει το στάτους κβο με κίνδυνο να βαθαίνει η διχοτόμηση, τόσο επί του εδάφους, όσο και στη συνείδηση του λαού».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έκθεση του χρηματοπιστωτικού κολοσσού «BNP Paribas» εκτιμά ότι η πιο συμφέρουσα και ανταγωνιστική λύση για την εξαγωγή του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου είναι μέσω της Αιγύπτου και συγκεκριμένα των δύο έτοιμων σταθμών υγροποίησης που διαθέτει.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ