Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κινητικότητα για τα επόμενα στάδια επιχειρήσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ανησυχία για νέα πιθανή εστία συγκρούσεων στη μεθόριο Συρίας - Ιορδανίας - Ιράκ προκάλεσε η χτεσινή έντονη κινητικότητα αμερικανικών, βρετανικών και ιορδανικών στρατευμάτων. Ωστόσο, η κινητικότητα των δυνάμεων αυτών δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις στρατιωτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας «Πρόθυμος Λέων», που ξεκίνησαν την Κυριακή στην Ιορδανία με τη συμμετοχή περίπου 7.500 στρατιωτών από 20 χώρες της περιοχής και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ από Ευρώπη, Αφρική και Ασία.

Το ίδιο διάστημα, στην Κοπεγχάγη πραγματοποιήθηκε σύνοδος των υπουργών Αμυνας 15 χωρών που θεωρούνται «κλειδιά» στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Συρία και Ιράκ. Στη σύνοδο οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον υπουργό Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, ο οποίος συναντήθηκε προηγουμένως με τον Δανό ομόλογό του, Κλάους Φρενερίκσεν. Παρόν ήταν και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, που είναι το 68ο μέλος στον λεγόμενο «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «ΙΚ». Δεν ανακοινώθηκαν αποφάσεις. Διεθνή πρακτορεία ωστόσο μετέδωσαν πως έγινε αποτίμηση των έως τώρα επιχειρήσεων κατά του «ΙΚ» στη Μοσούλη του Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές φαίνεται να ελέγχουν πλέον ελάχιστες συνοικίες της πόλης, και στη βόρεια Συρία και δη στη Ράκα, την οποία έχουν περικυκλώσει και πλησιάζουν οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) που απαρτίζουν Κούρδοι των δυνάμεων YPG, που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατικές», ως «παρακλάδι του ΡΚΚ». Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Λευκό Οίκο υποστήριξαν χτες βράδυ πως η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε, μετά από εισήγηση του Πενταγώνου, να δώσει πολύ βαριά όπλα στους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους φέρεται πως θεωρεί πιο αξιόπιστους συμμάχους από την Αγκυρα. Η εξέλιξη αναμένεται να ρίξει νέο λάδι στη φωτιά της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας ΗΠΑ - Τουρκίας...

Τα γεγονότα αυτά αναμένεται να τεθούν σήμερα στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Ρεξ Τίλερσον.

Παράλληλα χτες ανακοινώθηκε ότι ο επόμενος γύρος ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 16 Μάη, στη Γενεύη με ατζέντα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τερματισμό των συγκρούσεων και τη λεγόμενη «πολιτική» μετάβαση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καινούργια δεδομένα από τη διασπορά των στρατιωτικών επιχειρήσεων(2017-06-25 00:00:00.0)
Μπλέκει το «κουβάρι» του ανταγωνισμού(2015-10-23 00:00:00.0)
Επιθέσεις με φόντο το Κουρδικό και την επέμβαση στη Συρία(2015-08-11 00:00:00.0)
Βαρβαρότητας συνέχεια(2015-02-04 00:00:00.0)
Το πρόσχημα των τζιχαντιστών καλά κρατεί(2014-11-01 00:00:00.0)
Κατασκοπευτικές πτήσεις από τις ΗΠΑ, πριν από τις νέες επιθέσεις(2014-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ