Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Γιορτές μαθητικής δημιουργίας που αγκαλιάστηκαν πλατιά

Στα Τρίκαλα
Στα Τρίκαλα
Ενας πλούτος μαθητικής δημιουργίας σε όλες της τις εκφράσεις βρήκε το χώρο του στα δεκάδες Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγιναν και το περασμένο Σαββατοκύριακο από άκρη σε άκρη στη χώρα. Στημένα με μεράκι, τα Φεστιβάλ αποτέλεσαν χώρο συλλογικής δράσης και έκφρασης, σημείο συνάντησης του προβληματισμού και της αγωνίας που βιώνουν οι μαθητές, αλλά και μία διαφορετική πρόταση ψυχαγωγίας. Το κεντρικό σύνθημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δε θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για το δίκιο» βρήκε την έκφρασή του μέσα στις ενδιαφέρουσες συζητήσεις και τις πολύμορφες δραστηριότητες, που αγκαλιάστηκαν πλατιά από τους μαθητές και αποτέλεσαν το σημείο συνάντησης των σχολείων των περιοχών όπου πραγματοποιήθηκαν.

Από την Ηπειρο και τα νησιά του Ιονίου μέχρι την Κρήτη και από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τις γειτονιές της Αττικής, οι μαθητικές αυτές γιορτές ήταν δεκάδες και αυτό το Σαββατοκύριακο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Μαθητικό Φεστιβάλ στο Ιλιον, όπου μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και αποσπάσματα από την ομιλία του δημοσιεύουμε στο παρόν 4σέλιδο «Νεολαία».

Τα ζητήματα του σχολείου που βιώνουν σήμερα οι μαθητές και του σχολείου που έχουν ανάγκη, ο πόλεμος και οι αιτίες που τον δημιουργούν, η προσφυγιά την οποία βιώνουν μέσα από τις εικόνες που ζουν τριγύρω τους και η αλληλεγγύη των λαών, τα ναρκωτικά, η αδικία που είναι στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος και ο αγώνας για το δίκιο για τον οποίο μιλά το σύνθημα των Φεστιβάλ, ήταν από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομιλιών και των συζητήσεων που έγιναν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων. Σε πολλά Φεστιβάλ έγιναν παρουσιάσεις συλλογικών ερευνητικών εργασιών που ετοίμασαν ομάδες μαθητών, συμβάλλοντας στο να ανοίξει η κουβέντα γύρω από διάφορα ζητήματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν τους μαθητές.

Στην Ηλιούπολη
Στην Ηλιούπολη
Ξεχωριστή θέση είχαν οι αθλητικές δραστηριότητες, καθώς μεγάλη απήχηση είχαν τα δεκάδες τουρνουά μπάσκετ, ποδοσφαίρου, πινγκ πονγκ, βόλεϊ, σκάκι κ.ά., που έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές να αθληθούν και να διασκεδάσουν, αλλά και άνοιξαν τη συζήτηση για το τι αθλητισμό έχουν ανάγκη οι μαθητές σήμερα, καθώς και για την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αναδεικνύοντας μια άλλη στάση ζωής. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος «Μαχητές στο δρόμο... και όχι από τον καναπέ», που επέλεξαν οι μαθητές στο Βόλο για τις αθλητικές δραστηριότητες του Φεστιβάλ τους.

Παράλληλα, μέσα από τις εκδηλώσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και με άλλα αθλήματα, μέσα από επιδείξεις που έγιναν στο πλαίσιό τους. Τέτοια παραδείγματα ήταν οι επιδείξεις ενόργανης γυμναστικής, χορού, πυγμαχίας και άλλων πολεμικών τεχνών, παρκούρ, που παρουσιάστηκαν σε Ζωγράφου, Καλλιθέα και Λάρισα.

Το ενδιαφέρον των μαθητών συγκέντρωσαν τα διάφορα παιχνίδια που ετοιμάστηκαν ειδικά για τις εκδηλώσεις των Φεστιβάλ, συνδυάζοντας την αναζήτηση της γνώσης και τον προβληματισμό με την ψυχαγωγία. Επιτραπέζια και παιχνίδια ερωτήσεων οργανώθηκαν σε Μενίδι, Εύοσμο, Ηράκλειο και αλλού, quizdom στο Βόλο, ενώ οι μαθητές της Καλλιθέας διοργάνωσαν «Κυνήγι του χαμένου θησαυρού» με θέμα «Μαθαίνοντας για τον Νίκο Μπελογιάννη», αφού οι εκδηλώσεις πέρασαν και από το σχολείο που φέρει το όνομα του κομμουνιστή αγωνιστή. Στο ίδιο πλαίσιο της γνωριμίας με την Ιστορία και τους αγώνες του λαού, στη Λευκάδα διοργανώθηκε ιστορικός περίπατος σε επιλεγμένα σημεία της πόλης που είναι συνδεδεμένα με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, με έμφαση στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου.

Στη Μυτιλήνη
Στη Μυτιλήνη
Με μεράκι και πολύ δουλειά που προηγήθηκε, οι μαθητές παρουσίασαν μία σειρά θεατρικά σκετς με επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα, αλλά και πιο σύνθετα μουσικοθεατρικά και καλλιτεχνικά αφιερώματα, όπως το δρώμενο με θέμα «Να μην πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για το δίκιο» στον Εύοσμο, το αφιέρωμα - δρώμενο ενάντια στον πόλεμο που ετοίμασαν μαθητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου Ηλιούπολης, το καλλιτεχνικό αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά που παρουσιάστηκε στο Πασαλιμάνι. Τη θέση τους στα Φεστιβάλ είχαν και οι απαγγελίες ποιημάτων με θέμα την πάλη για το δίκιο, την ειρήνη και τον ανθρωπισμό, θέματα που μιλούν στις καρδιές των μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό, αφήγηση ποιημάτων των Μπ. Μπρεχτ, Ναζίμ Χικμέτ, Τ. Λειβαδίτη και Γ. Ρίτσου από μαθητές παρουσιάστηκε στη Λιβαδειά.

Με τη μαθητική δημιουργία να έχει τον πρώτο λόγο, όλα σχεδόν τα είδη μουσικής παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις των Φεστιβάλ. Από έντεχνο, ροκ και χιπ χοπ που ερμήνευσαν μαθητικά μουσικά συγκροτήματα, μέχρι παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από πολιτιστικούς συλλόγους και ομάδες μαθητών. Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν παραδοσιακές μουσικές από τον Πόντο (στον Εύοσμο), την Κρήτη (στο Ηράκλειο) και απ' όλη τη χώρα (στη Μυτιλήνη και την Καλλιθέα).

Παράλληλα, οι χώροι που φιλοξένησαν τα Φεστιβάλ λειτούργησαν σε πολλές περιπτώσεις ως υπαίθρια εικαστικά εργαστήρια, καθώς πέρα από τις εκθέσεις (φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.λπ.) που είχαν ετοιμαστεί, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δημιουργία κολάζ, γκράφιτι κ.λπ. με θεματολογία εμπνευσμένη από τις μαθητικές κινητοποιήσεις του χειμώνα που πέρασε, από το δράμα των προσφύγων, την Οχτωβριανή Επανάσταση και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν και προβληματίζουν τους μαθητές.


Στον Πειραιά
Στον Πειραιά

Στην Καλλιθέα
Στην Καλλιθέα

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ