Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ
Ερχεται σαν μάνατζερ των αμερικανικών εταιριών

Προσεκτικός, αλλά σαφής ως προς τις προθέσεις του στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα («ΒΗΜΑ») ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ διαμηνύει πως έρχεται ως μάνατζερ των αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα και πως θα ασχοληθεί με όλα τα θέματα της ατζέντας.

«Οπωσδήποτε θα είμαι εκεί για να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα των ΗΠΑ και αυτό είναι το θέμα μου» θα τονίσει ο Τ. Μίλερ, διευκρινίζοντας ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμφέροντα ΗΠΑ και Ελλάδας συμπίπτουν, είτε πρόκειται για τα Βαλκάνια, είτε για τη μείωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είτε για το θέμα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Αυτό είναι τα κοινά συμφέροντα»...

Οπωσδήποτε όμως ο νέος πρεσβευτής κύριο μέλημα θα έχει και την «προώθηση των αμερικάνικων εξαγωγών», άλλωστε «οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ένα μεγάλο κοινό συμφέρον» και το θέμα είναι (ποιος μίλησε για Ολυμπιακά ιδεώδη;) «να μπορέσουν οι αμερικανικές εταιρίες να διαγωνιστούν για τα συμβόλαια»!

Οσον αφορά την τρομοκρατία, ο νέος πρεσβευτής εμφανίζεται σίγουρος και προεξοφλεί τη «στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει άλλωστε πως το θέμα «προκαλεί μεγάλη ανησυχία για εμάς, αλλά και για τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση». Η τρομοκρατία όμως δε θα είναι η μοναδική του ενασχόληση, ο Τ. Μίλερ βάζει πλώρη για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, για την προώθηση των εξαγωγών, την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στην Ελλάδα, την ασφάλεια των πτήσεων κ.ο.κ.

Αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά από τα λεγόμενά του διαφαίνεται η μεγάλη εμπιστοσύνη που τρέφει στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Βέβαιος πως δε θα πράξουν τίποτε το «δυσάρεστο» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αναφέρει πως «δε χρειάζεται να είμαστε εμείς στη μέση. Το πιο σημαντικό σημείο είναι οι υπουργοί Εξωτερικών». Για το Κυπριακό περιορίζεται να δηλώσει πως η προσπάθεια των ΗΠΑ είναι να λυθεί ένα πρόβλημα 27 ετών, που με την «επίλυσή του θα μειώσουμε τις εντάσεις και θα επιφέρουμε δικαιοσύνη ύστερα από 27 χρόνια»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ