Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα επεισόδια στον καταυλισμό προσφύγων στη Χίο

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν προχτές το βράδυ στη Χίο, τόσο στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Πιστοποίησης της ΒΙΑΛ, όσο και στην πόλη, καθώς επίσης και στο κέντρο προσφύγων της Σούδας. Εξι άτομα (δύο Ιρακινοί, ένας Σύρος και τρεις Αφγανοί) μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στο νοσοκομείο Χίου, ενώ από την Αστυνομία, πραγματοποιήθηκαν οκτώ προσαγωγές και εννιά συλλήψεις. Ολα ξεκίνησαν όταν στις 7.30 το βράδυ της Πέμπτης ξέσπασαν επεισόδια στη ΒΙΑΛ μεταξύ 30 ατόμων, Αφγανών και Σύρων. Η είδηση μεταδόθηκε γρήγορα και έφτασε στην πόλη της Χίου, όπου άρχισε η εκδήλωση μεμονωμένων επεισοδίων μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή της πλατείας της πόλης, κατά τη διάρκεια των οποίων Σύρος πρόσφυγας τραυματίστηκε με μαχαίρι. Αργότερα, ακόμα ένας νεαρός Σύρος δέχτηκε επίθεση κοντά στο νοσοκομείο, ενώ χτυπήθηκε με μαχαίρι στην πλάτη.

Στις 9 το βράδυ, ομάδα 60 αραβόφωνων από τον καταυλισμό της Σούδας θέλησαν με το λεωφορείο που μισθώνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και συνδέει τους δυο καταυλισμούς, να μετακινηθούν στη ΒΙΑΛ, προκειμένου να ενισχύσουν τους συμπατριώτες τους. Η Αστυνομία διέκοψε το δρομολόγιο. Ομως ομάδα 150 περίπου ατόμων κινήθηκαν με τα πόδια προς τη ΒΙΑΛ. Στην κεντρική πλατεία της πόλης αστυνομικές δυνάμεις τούς σταμάτησαν, ενώ την ίδια ώρα μπλόκα στήθηκαν σε όλες τις εξόδους της Χίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν και έγιναν οι οκτώ προσαγωγές και πέντε από τις εννιά συλλήψεις. Κατά τα γεγονότα μέσα στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ υπήρξαν τέσσερις τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ, υπό τον φόβο της επέκτασης των επεισοδίων, οικογένειες κυρίως Σύρων προσφύγων εγκατέλειψαν τον καταυλισμό και διανυκτέρευσαν στα γύρω χωράφια. Στον καταυλισμό έγιναν τέσσερις συλλήψεις. Μετά τα μεσάνυχτα τα επεισόδια σταμάτησαν.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη το απόγευμα πρόσφυγας επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί, αλλά χάρη στην έγκαιρη επέμβαση άλλων προσφύγων αποφεύχθηκε το μοιραίο. Την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα άλλος πρόσφυγας σκαρφάλωσε στα τείχη του κάστρου και απειλούσε πως θα πηδήξει στο κενό, όταν έμαθε πως απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου του από την πρωτοβάθμια επιτροπή. Εξάλλου, προχτές το βράδυ άγνωστοι που επέβαιναν σε δίκυκλα χτύπησαν μια έγκυο πρόσφυγα και δυο άντρες στην Λέρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη για το Προσφυγικό(2018-10-10 00:00:00.0)
Πέθανε ο πρόσφυγας που αυτοπυρπολήθηκε(2017-04-11 00:00:00.0)
Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρόσφυγας που αυτοπυρπολήθηκε(2017-04-01 00:00:00.0)
Προσαγωγές στη Χίο(2016-04-29 00:00:00.0)
Εντάσεις με αφορμή τις άθλιες συνθήκες ζωής των προσφύγων(2015-06-19 00:00:00.0)
Ανελέητο κυνηγητό σε βάρος των Αφγανών προσφύγων(2008-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ